Spelarna avgör om det här ska bli en succé

I dag inleds America vs Europe. Ett spännande försök som absolut kan bli något riktigt stort i framtiden.

Båstadveckan rullar på med mörka moln som drar runt Bjärehalvön och det blir en fortsatt nervös väntan för arrangörerna.

Euro Finans Invitational har precis tagit slut och nu är det dags för de riktigt stora namnen att inta scenen. Ja, faktiskt de största namn som finns.

World Padel Tour har ju gett sin välsignelse till America vs Europé och då är det förmodligen både ekonomi och politik inblandat. Men oavsett så är det välkommet.

Padeln behöver några tempohöjare vid sidan av den långa WPT-lunken och det här konceptet har alla förutsättningar att lyckas – så länge allvaret finns där och att det byggs upp en stor prestige.

Rent sportsligt är en lagmatch mellan Europa och Sydamerika ett riktigt spännande projekt. Båda kontinenterna har varsitt superlag som kan dra ett stort lass. Europa har Spanien och Sydamerika har Argentina. Där bakom finns några länder som är eller är på väg att bli riktigt vassa.

Det borde gå att bygga upp något som fungerar rent sportsligt.

Sedan gäller det ju att få med alla och att Eurpas allra bästa spelare Juan Lebron saknas är självklart inte bra. Men bortsett den speciella världsettan har vi alla giganter på plats: Galan, Paquito, Bela, Sanyo, Tapia, Lima och så vidare.

Samt två svenskar: Daniel Windahl och Simon Vasquez. Redan i dag får de paras ihop med världsspealre i matcher av betydelse.

Det är såklart ett litet publikfrieri och jag ser inget fel i det. I och med att Sydamerika måste spela med Valdes från Chile blir det ändå på lite samma villkor. Det viktiga är att man hittar ett system som fungerar och att det hela avslutas med riktigt tunga matcher, som verkligen ska avgöra vilken kontinent som för stunden är bäst.

Men i nuläget finns en ännu större fråga än vem som vinner och det är om tävlingen klarar att genomföras på ett bra sätt. Väderprognoserna ser inte särskilt roliga ut och är det något som vi fick lära oss under tisdagen och onsdagen så är det att ett regn skapar stora bekymmer för tävlingen. En padelbana tar lång tid att få i ordning efter ett regn och spelarna har ingen större lust att kliva på banan innan det är helt torrt. Spelare som Bela har absolut ingen lust att riskera en skada och kommer garanterat att vägra spela om inte förhållandena är säkra.

Under Euro Finans Invitational såg vi flera gånger hur spelare halkade. Men det kommer världsstjärnorna inte att utsätta sig för.

Prognosen ger ändå arrangörerna en hygglig chans att genomföra det här. Som det ser ut nu så lär det regna under eftermiddagen i dag och under förmiddagen i morgon. Stannar det vid det så borde mycket padel kunna genomföras.

Då återstår att se med vilket allvar spelarna tar sig an det här. Lite glimt i ögat är såklart bara välkommet, men om Paquito och gänget hellre börjar showa så får den här produkten svårt att vinna i längden.

I slutändan vill publiken se allvar – och det tror jag också att vi får se.

Sydamerika har ett ruskigt lag och måste gälla som favoriter. Europa har dock Paquito och Galan – plus världens kanske mest spännande framtidsnamn på forehandsidan: Yanguas och Coello.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk