Nu förstår vi hur bra du kommer att bli, Yanguas

Visst, det blev förlust. Men ändå. På två matcher har Miguel Yanguas gett oss svaret, om vi nu tvivlade. 19-åringen kan bli bäst i världen.

De flesta känner nog till att Yanguas har en särskild relation till Sverige. Den beror faktiskt, precis som så mycket annat inom padeln, på coronan. När pandemin slog till och Spanien stängdes ner lyckades Yanguas pappa ta sig till Sverige och med sig i släptåg hade han sin son.

Pappa Miguel kunde fortsätta tjäna pengar som tränare – och sonen Miguel kunde fortsätta att utvecklas, något som SVT faktiskt gjorde ett inslag om i maj förra året.

Sedan dess har han varit i Sverige otaliga gånger och nästa vecka återvänder han till Båstad för att spela nästa runda Euro Finans Invitational. Många svenskar har tagit talangen till sina hjärtan och visst är det så, att vi följer honom alldeles extra mycket och vi förtjusas över den utveckling han har haft sedan han var här första gången.

Han har stadigt stigit på världsrankingen och ju bättre han har blivit desto mer har de bästa backhandspelarna börjat sukta efter att knyta honom till sig. Med sin längd (1,89) och sin kombination av styrka, talang och smidighet står han för en helt ny typ av forehandspel – en representant för den nya generationen som är beredd att ta spelet vidare till nya marker.

Inför tävlingen i Las Rozas lämnade han sin jämngamle partner Ivan Ramirez för att para ihop med legendaren och gode vännen Miguel Lamperti. Det var ett rejält kliv uppåt i karriären och paret behövde bara en enda tävling för att visa vad de är kapabla till.

I åttondelen ställdes de mot självaste Paquito Navarro och Martin Di Nenno. Det blev seger med 7-6 i avgörande set och det var uppenbart att de hypersnabba förhållandena i Madrids förstad (hög höjd och hög värme) passade paret ypperligt.

I kvarten ställdes de mot världens just nu kanske bästa lag: Fernando Belasteguin och Sanyo Gutierrez. Därmed fick vi se Yanguas storspel i TV och kan man matcha Bela och Sanyo fullt ut i tre set så har man egentligen ingenting kvar att bevisa. Det var en enorm drabbning som slutade 7-5 i skiljeset.

Yanguas är i dag en världsspelare – trots att han ”bara” är 29 på världsrankingen (när han dök upp i Sverige var han 73:a). Och - det måste påpekas - han är ännu inte ens 20 år fyllda. 

Ända sedan unga tonår har han haft en prestigematch med Arturo Coello om vem som är bäst och det är mycket möjligt att den resan fortsätter hela vägen upp till den yppersta toppen. Det är faktiskt svårt att se att det finns några bättre forehandspelare i världen om, säg, tre-fyra år.

De båda har några saker gemensamt: ungdomen, längden och att de redan är så kompletta. Yanguas är i första hand en defensiv specialist, som med sin vighet och rörlighet har en förmåga att fiska upp det mesta. Men är det något han har förbättrat kraftigt de senaste två åren så är det offensiven.

I Las Rozas fick vi se vilka vapen han har nu i både volleyn och smashen. Att han dessutom kan lira touchpadel mot Sanyo och slå dödande stoppvolley på en viktig golden point mot självaste Bela visar att han har rätt förutsättningar på alla sätt för att nå ända högst upp.

Ska Rmavbild 2021 07 23 Kl 203833

Daniel Windahl och Miguel Yanguas - coachade av Miguel Yanguas, den äldre.

Yanguas vann ju första rundan av Euro Finans Invitational i par med Daniel Windahl. Nästa vecka gör de ett nytt försök och det är bara att spänna fast säkerhetsbältena eftersom de redan i gruppspelet kommer att stöta på Cayetano Rocafort och Gonzalo Rubio, det lag de besegrade i finalen.

Just att Yanguas är stöttad av svenska företag (på hans matchdräkt syns tre stycken tydligt) och att han hjälper våra spelare framåt är något som är enormt värdefullt för framtiden. Yanguas är även, med sin ödmjukhet, humor och språkbegåvning, en dröm för WPT.

Han levererar lika bra i en TV-studio som på en padelbana och kan därför bli sportens affischnamn i många år. 

Johan Håkansson

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk