"Björkman ringde och sa att han skyddar mig"

2019 hoppade de av landslaget tillsammans. Nu är de tillbaka – dessutom sida vid sida. ”Det bästa beslut jag någonsin tagit”, säger Pablo Figueroa.

Vi kan alla historien kring vad som hände vid EM i Lissabon 2019. Sista dagen skulle Sverige spela bronsmatch mot Belgien. Men det blev utan Simon Vasquez som hade stängts av på grund av att han hade druckit alkohol kvällen innan.

Sättet som allt sköttes på gjorde att Simons kusin Pablo Figueroa reagerade så starkt att han valde att hoppa av landslaget.

Ett beslut som sedan följdes av Simon Vasquez.

Det var ett gemensamt beslut som gällde ända till för bara några månader sedan, då det blev klart att Jonas Björkman tog över som förbundskapten.

Bland det första Björkman gjorde var att ta kontakt med Vasquez och Figueroa.

- Han ringde mig och sa att vi var hans spelare och att han alltid skulle skydda oss. Vi skulle ha hans skyddande famn över oss. Han sa det igår till mig också. Hellre att han ryker än att någon spelare gör det, säger Vasquez.

Paret har just tillsammans säkrat Sveriges seger över Österrike genom att vinna sin match i matchen med 2-0 i set. Pablo fick ta backhandpositionen.

- Har man Sveriges bästa forehandspelare är det bättre att han får styra upp. Men jäklar vad han snackar på banan, säger Pablo och skrattar.

Paret ska även spela den individuella tävlingen tillsammans.

Hur känns det nu att vara tillbaka?

- Magiskt känsla. Redan när vi startade vår gemensamma gruppchatt för flera veckor sedan så kände jag att vi hade en sådan otrolig sammanhållning. Och jag tror det är första gången vi alla känner att nu har vi det allra bästa laget på plats. Nu är de åtta bästa med, inget tjafs, säger Pablo Figueroa. Det är det bästa beslut jag tagit i lagsammanhang att dra på mig landslagströjan igen.

Simon Vasquez nickar instämmande.

- Det känns underbart att vara tillbaka i landslaget.

I kväll lottas huvudtävlingen och då avgörs det vilka tre lag som hamnar i Sveriges grupp.

Ska Rmavbild 2021 06 27 Kl 163226Daniel Windahl och Johan Brunström bildade par mot Österrike.

Förbundskapten Jonas Björkman har testat olika konstellationer i gruppspelet. Mot Österrike fick till exempel Johan Brunström spela i par med Daniel Windahl. De mötte Österrikes svagaste lag och tappade inte ett game.

Anton Andersson parades ihop med Calle Knutsson.

Alla lag såg stabila ut.

Johan Håkansson

---------

Allt material från EM presenteras i samarbete med Here We Go Sportresor och MATCHi.

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk