Åkerberg nobbar APT: "Vill inte legitimera orättvisa"

Svenska mästaren Anna Åkerberg hade anmält sig till APT i Kungsbacka. Sedan fick hon se prispengarna. ”Det var inget jag ville legitimera - därför hoppade jag av tävlingen”.

Den nya touren APT har haft svårt att skapa attraktionskraft, men i sin ambition att konkurrera med WPT har man lyckats höja prispengarna rejält.

När nu Grand Master ska avgöras i Kungsbacka lockar tävlingen med fantastiska prispengar: närmare en miljon kronor - 90 000 euro.

Men det gäller i herrklassen.

I damklassen är den totala summan 15 000 euro.

Anna Åkerberg hade först anmält sig till tävlingen i par med danska Gitte Haxen. 

- Men så gick jag in på deras hemsida. Jag hittade ett dokument och såg skillanderna och då kändes det självklart för mig att dra mig ur, säger hon.

Det fanns en mejladress på hemsidan till en ansvarig för touren, Gonzalo de la Herran. Åkerberg skickade ett mejl och förklarade sin ståndpunkt, att hon såg skillnaderna i prispengar som ett stort steg tillbaka. Svaret hon fick var kort.

- Det stod mest att de noterat det och att jag skulle strykas ur lottningen.

Däremot blev hon senare kontaktad av tourens ansvarige, svensken Thomas Johansson. 

- Han skrev först. Sedan pratade vi i telefon och hade ett bra samtal. Jag sa att jag tyckte det var rätt sunkigt att ha så stora skillnader. Han förklarade lite om touren och så, men jag stod fast vid min åsikt. Jag tycker det är viktigt att göra ett statement. Jag sa också att jag var villig att spela om de ändrade sig. 

Åkerberg hoppas att hennes agerande kan få effekt. 

- Om inte för mig så för kommande tjejer som kommer efter mig. 

Men även 15 000 euro i prispengar är ju mycket för att vara padel?

- Absolut. Men för mig är principen viktig. 50-50 är det enda rimliga. Då ser jag hellre lägre prispengar för båda. Jag känner inte att jag vill legitimera så orättvisa prispengar och därför är det självklart för mig att inte spela.

World Padel Tour har också ojämställda prispengar. Betyder det att du inte heller vill spela WPT?

Det är en jättebra fråga. Det behöver jag tänka igenom. Jag vill ju testa mer utomlands och då är ju högsta målet WPT. Men ska jag hålla på min princip så borde jag stå bakom det också. Det jag känner är att på WPT borde de stora namnen reagera. Där är jag ingen. Däremot har jag ett bra förhandlingsläge inom svensk padel.

Det är ändå många svenska tjejer som anmält sig till APT i Kungsbacka. Är du besviken på dem?

Nej, inte besviken. Alla har rätt att fatta sina egna beslut. Men ställer man upp som spelare så legitimerar man ju deras prissättning.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk