Arroyos största seger: när han vann över cancern

I dag spelar Alex Arroyo sitt livs största padelmatch. Men han har redan vunnit en både större och viktigare fight – den mot cancern.

När Alex Arroyo och kompisen Arturo Coello nu tagit sig till semifinal i Lugo är det första gången den breda massan på allvar har fått se honom spela. För många var det ett chockartat genombrott, men i de spanska padelkretsarna har man bra koll på 19-åringens kapacitet. Och den resa han tvingats göra för att nå dit han är i dag.

Arroyo tillhör samma generation och samma kategori talanger som sina kompisar Miguel Yanguas, Arturo Coello och Ivan Ramirez. Kanske var Alex den största talangen av dem alla.

Andréas Johansson minns när han såg honom första gången och att han redan då hajade till.

- Det var 2018 och han härjade lite runt på de lokala tourerna. Man lade märke till flera spanska talanger och jag minns när jag pratade med min coachkollega Sergio, som sa att dom där ”kidsen” gav honom huvudvärk.

Sagt som rent beröm alltså.

Nästa gång Johansson såg Arroyo var i samband med WPT-premiären i Marbella 2019.

- Han gick några fina fighter i pre previa och han är ju onekligen lätt att lägga märke till, säger Johansson och skrattar.

Han syftar då på Arroyos halvvilda spelstil med mäktiga smashar och volleys.

- Alex får ju Galan att se mjuk ut…

Men framför allt var det på junior-VM i Castellon utanför Valencia som Andréas Johansson verkligen förstod vilken guldklimp Alex Arroyo var. Spanjoren var förmodligen tävlingens allra bästa spelare och vann både den öppna klassen och ingick i det spanska lag som gjorde slarvsylta av allt och alla – även Argentina.

Men under 2020 hände något. Det var året som den här generationen skulle börja få sina stora genombrott. Det hände för Yanguas och Ramirez och till viss del Coello. Men Arroyo bara försvann.

Han hade nämligen en helt annan match han var tvungen att vinna. Han hade drabbats av testikelcancer.

Stödet från padelvännerna var naturligtvis massivt och glädjen var stor när han i år återvände till touren. Själva återkomsten blev också en match att minnas. Han kvalade in i huvudturneringen och i sin första match där hade han matchboll mot självaste Fernando Belasteguin och Sanyo Gutierrez.

När Javi Ruiz skadade sig och Arturo Coello plötsligt stod utan partner visste han precis vem han skulle vända sig till. Han ville göra några tävlingar tillsammans med sin vän som haft en minst sagt jobbig tid bakom sig.

Men att paret redan i sin andra tävling skulle slå ut det ena topplaget efter det andra och nå semifinal fanns nog inte riktigt i planen.

Efter den här tävlingen är det tänkt att Coello ska para ihop med Belasteguin. Vad händer då med Arroyo? Enligt uppgifter har Pablo Lima redan lagt beslag på juvelen. De båda har pratat om att testa några tävlingar för att se hur det känns.

Andréas Johansson kan berätta en annan rolig detalj med Arroyo.

- Han kallas för alven, för att han har lite spetsiga öron.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk