Fjärde raka - ett av historiens bästa par

Det råder ingen tvekan om att Ale Galan och Juan Lebron är världens bästa lag just nu. Efter fyra raka segrar är snarare frågan hur många lag som har varit bättre – någonsin.

Galan och Lebron gick igenom Valencia Open utan setförlust och tog därmed med kraft död på snacket om att paret bara är bäst i Madrids tunna luft, där bollarna flyger som studsbollar och där det är omöjligt att lobba.

Valencia ligger på havsnivå vilket medför helt normal padel, men det var ändå inget lag som orkade stå emot orkanen Galan/Lebron.

Att de är bäst i världen måste vi såklart slå fast nu efter fem raka finaler och fyra raka segrar. Det är en svit som inte går att prata bort.

Men:

Det finns ett lag som jag ännu väntar på ska få utmana Galan och Lebron på allvar och det är Paquito Navarro och Pablo Lima.

Paquito och Lima slog Galan och Lebron i årets första WPT-final. Sedan kom det långa coronauppehållet, följt av de märkliga turneringarna i Madrid. Att en lobbare som Paqutio inte kom till sin rätt där är inte konstigt. Dessutom såg han inte ut att ha skött träningen på bästa sätt under det långa uppehållet.

När de nu skulle få visa vad de verkligen kan så stoppades de av det här jäkla viruset. Pablo Lima testades positiv för covid-19 mitt under turneringens gång, vilket medförde att de tvingades dra sig ur.

Och då låg fältet helt öppet för Galan och Lebron. Nej, de är inte i en klass för sig. Precis som tidigare fick de tömma sig totalt för att avfärda Stupa/Sanyo i semi och Tello/Chingotto i finalen. Men likväl – de bara fortsätter att vinna.

Den mäktiga svit som paret nu har i ryggen är en så oerhörd prestation att vi på allvar måste börja lyfta frågan hur bra Galan och Lebron är, rent historiskt.

På rak arm kommer jag bara på två lag i modern tid som visat samma typ av dominans:
Fernando Belasteguin och Juan Martin Diaz. Det ouppnåeliga paret som dominerade världspadeln i 13 raka år.

Fernando Belasteguin och Pablo Lima som i åtminstone ett par år var väldigt dominanta och bara gav bort någon turnering här och där.

Men sen ser jag inget par som har varit bättre. Lebron och Paquito nådde svindlande höjder ifjol, men lyckades absolut inte dominera touren på samma sätt.

Går vi väldigt långt tillbaka i historien, till det glada 90-talet, finner vi dominanter som Roby Gattiker och Alejandro Lasaigues. Men då existerade inte världspadeln som i dag. Jag nämner det mest bara så att vi alla ska förstå vidden av den prestation som Lebron och Galan just nu genomför.

För det finns ju absolut ingenting som säger att sviten tar slut den närmaste tiden. Nu ska WPT-cirkusen vidare till Italien. Men det är en lite omskakad tour. Att en storstjärna som Lima drabbats av corona innebär såklart att det kan bli fler fall. Och då är frågan hur WPT väljer att agera.

Just nu känns det faktiskt som att covid-19 kanske är det enda som kan stoppa Galan och Lebrons enorma dominans. Ska Rmavbild 2020 09 06 Kl 142405Alejandra Salazar och Ariadna Sanchez följde upp sitt besök i Uppsala med att vinna Valencias WPT.

I damklassen råder motsatt förhållande. Där har fyra par visat att de kan vinna turneringar i år. Och i Valencia gick just dessa fyra lag till semifinal.

Det lag som nådde hela vägen, och därmed tog kommandot över säsongen, var Alejandra Salazar och Ariadna Sanchez som vann en stenhård final över Marta Marrero och Paula Josemaria Martin. 

Johan Håkansson

 

 

 

 

 

Paquito och Lima

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk