De tvingar upp alla andra på en ny nivå

Rocafort och Vasquez har blivit SPT:s motsvarighet till Lebron och Galan. Laget alla vill slå. Det är lysande för svensk padels utveckling.

I helgen avgörs den tredje tävlingen för säsongen på Swedish Padel Tour. Den första gick i Helsingborg och den andra i Vilshärad.

Trots en hel del utländska gästspelare så slutade båda tävlingarna på herrsidan med samma resultat: Cayetano Rocafort och Simon Vasquez vann.

Vid en omröstning trodde 84 procent av Padelfebers läsare att paret tar sin tredje raka titel i Trelleborg. Jag är knappast av en annan uppfattning. Rocafort och Vasquez är helt enkelt solklara favoriter och det rår de helt och hållet för själva med sin konstanta höga nivå.

Men det finns några stycken som helt enkelt vägrar gå med på det här.

De heter i första hand Pierre Bonfré, Viktor Stjern, Daniel Windahl, Calle Knutsson, Pablo Figueroa och John Larsson.

Ska Rmavbild 2020 08 13 Kl 163229Viktor Stjern och Pierre Bonfré räckte inte till i finalen i Vilshärad. Nu är de sugna på att ta revansch. Foto: Patric Persson

Det är precis sådant som skapar utveckling.

Situationen är densamma på World Padel Tour, där Ale Galan och Juan Lebron dominerat hela sommaren. De är obestridliga kungar av WPT just nu, vilket är något som är direkt outhärdligt för ett gäng stolta egon. Galan och Lebron tvingar helt enkelt spelare som Paquito, Sanyo och Bela att träna ännu hårdare, att bli ännu bättre. De måste upp i nivå för att åter få träda in i det där härliga rampljuset där alla trivs att få befinna sig i.

På samma sätt fungerar nu Cayetano Rocafort och Simon Vasquez som en motor och en blåslampa på svensk padel. De har höjt ribban, satt en ny standard och det är helt enkelt upp till övriga lag att nå dit om de fortsättningsvis vill vara med och slåss om titlar.

Och det kan vi nog vara helt övertygade om att de vill. De spelare jag nämnde tidigare måste helt enkelt vilja ännu mer, träna ännu hårdare för att en dag kunna skjuta ner Rocafort och Vasquez från tronen.

Och den stora vinnaren i hela den här situationen är såklart svensk padel.

Tittar vi på lottningen inför Trelleborg så ser vi att det bortsett från ett par danskar och två spanjorer bosatta i Sverige helt och hållet blir en svensk uppgörelse i A-klasserna, vilket innebär att tävlingen dessutom blir högintressant med tanke på SM närmar sig.

Många lag som parar ihop i helgen kommer också att spela SM och vill garanterat känna att både spel och resultat finns där. Ska Rmavbild 2020 08 13 Kl 163032Daniel Windahl har ingen lust att se Rocafort och Vasquez på den svenska tronen. Foto: Patric Persson

Ett sådant par är Windahl och Knutsson, som vi för första gången fick se i den berömda SVT-matchen. Då fanns storspelet där stundtals, men inte över en hel match. Nu räknar jag med att de gör en rockad och kör Windahl i backhand. Ingen vet exakt på förhand det lagets slagkraft, inte ens de själva. Men vi är många som är väldigt nyfikna. Lottningen är tuffast tänkbara: André Schlyter och Christoffer Persson redan i första omgången är ingen lek.

Ett annat lag att hålla ögonen på är Anton Andersson och Johan Brunström. De spelade för första gången ihop i Helsingborg där de fick stryk av Windahl och Yanguas (vilket alla fick). Nu har de en intressant lottning och lär få möta Figueroa och John Larsson i en kvartsfinal. Ett mycket intressant möte på förhand.

Ska Rmavbild 2020 08 13 Kl 164009Amanda Girdo och Emmie Ekdahl vann tillsammans i Vilshärad. Nu kan de mötas i finalen i Trelleborg. Foto: Patric Persson

Kikar vi på damklassen så lider den ännu av en rad toppspelare som av olika anledningar saknas: Sofia Arvidsson, Baharak Soleymani, Billie Gajic, Alja Behram…

Det gör att Antonette Andersson parar ihop med Emmie Ekdahl och blir mina knappa favoriter på förhand.

Men det finns några andra lag som på förhand kan gå hela vägen. För första gången får vi nu se det nykomponerade paret Amanda Girdo och Anna Åkerberg. Dessutom parar Åsa Eriksson ihop med Matilda Hamlin.

Det är på pappret de tre starkaste lagen. Sedan vill jag varna för ett lag som för första gången nu spelar på den här nivån.

I Vilshärad dominerade två tjejer från Örebro rejält i B-klassen. Emma Pettersson och Ingela Pihl vann den tävlingen lätt och har nu fått ett wild card till A-klassen.

Av det jag såg i Vilshärad så kan nog det laget spöka ganska ordentligt för de mer namnkunniga lagen. De möter Hamlin och Eriksson redan i första omgången.

Låt oss göra oss redo för årets tredje SPT. Det lär som vanligt bli mycket prestige och bra padel och på söndag vet vi alla svaren.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk