KRÖNIKA: "Högsta betyg till svensk padel"

Padelfebers Johan Håkansson om WPT:s kärlek till Sverige.

Ena stunden meddelar Uppsala att världsstjärnor kommer dit i sommar. Nästa stund släpps nyheten att Padel Crew arrangerar en WPT-tävling redan i år.

Jag tycker att detta är så häftigt. Det är dels ett bevis på vilka fantastiska krafter som driver på sporten men det är framför allt högsta tänkbara betyg till svensk padel.

I går hade jag en liten mejlkonversation med en spelare som ligger just innanför topp 100 på världsrankingen. Han undrade över datum och lite andra detaljer och skrev att han verkligen såg fram emot att komma till Helsingborg och tävla.

Han hade nämligen också hört om vad som händer här med padeln.

- Totaly crazy, skrev han.

Ja, det är galet. Men mest av allt är det roligt.

För det var ju inte Sverige som vädjade till World Padel Tour. Det var precis tvärtom. WPT följer noga vad som händer här och är imponerade av både utvecklingen och nivån på hallar och arrangemang.

De hade hört om Padel Crews fantastiska anläggning och känt att det var ett perfekt ställe att placera en WPT-challenger på.

Padel Crew-gänget hade lika gärna kunnat välja en bekvämare väg. De hade kunnat tacka för uppvaktningen, men förklarat att det var lite väl stort och riskfyllt projekt. Men de kände att deras kärlek till sporten förbjöd ett nej. De var helt enkelt tvungna att ta sig an det största och häftigaste arrangemanget hittills i Sverige, trots att det faktiskt kan innebära en ekonomisk smäll.

Jag utgår ifrån att det lär följas av flera WPT-tävlingar i Sverige.

I sommar kommer dessutom världstrean Paquito Navarro och världsfemman Maxi Sanchez till Uppsala för att tävla. Det blir också en häftig fest, och när de återvänder till världstouren kommer de garanterat att berätta vad som händer här uppe i norr.

Allt detta stärker givetvis varumärket svensk padel oerhört.

Och det är tack vare passionerade ledare som det är möjligt. Det är därför jag är så övertygad om att padeln kommer bli så stor. Kan bara förbundet och de stora aktörerna gå hyfsat i takt är framtiden så ljus att den bländar.

 

I helgen drar vår inhemska motsvarighet till WTP igång. Jag kommer givetvis att åka till Löddeköpinge för att följa den första tävlingen på den svenska touren i den arena jag redan hört så mycket gott om.

När jag studerade lottningen blev jag glad över att det inte togs något beslut att stoppa utländska spelare på touren.

Någon invation av prispengakåta spelare från andra länder är det knappast frågan om.

Men vi får ett duktigt finskt lag som blir spännande att följa. Finland inspireras av Sverige och vill gärna se samma utveckling av sporten där.

Vi får dessutom se Gabo Loredo och Luis Pozo para ihop med varsin duktig svensk.

Ändå är våra två bästa landslagspar favoriter till att mötas i ännu en final.

Jag skulle gärna se utländska inslag även på damsidan, vilket säkert våra landslagsspelare också skulle göra.

Mot Skåne för att se om Anton Anderssons försvar har blivit bättre, om Oliver Nilsson nått landslagsklass, om Sofia Arvidsson tagit nya kliv och om vi får resultat som skakar om oss.

Det är härliga padeltider.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk