Stupa efter Bela - talangen snart redo för tronen

Para ihop en supertalang med en ikon och vi får ett par som kan ta WPT med storm.

Sedan jag själv började titta på World padel tour och följa eliten för snart tre år sedan har jag haft en stor favorit: Cristian Gutiérrez. Det där har nog med igenkänning att göra: lite för gammal, lite för tjock, mer bollkänsla än power. Dessutom spelar Cristian padel så oerhört vackert att jag får rysningar (där upphörde dock likheten...).

2015 var jag nere i Malaga och tittade på World Padel Tour. Efteråt stannade jag några dagar i Marbella och tränade på Real padel club, vilket blev en oväntad upplevelse. Varje dag körde jag ett grisigt pass klockan nio på morgonen. Det visade sig vara perfekt. För klockan tio kom Cristian med sin coach för att träna. Jag kunde sitta i den behagliga förmiddagsvärmen med en kall öl och titta på min nyfunne idol. Sämre har jag haft det.

 Skaermavbild 2017 01 26 Kl 135318

Crille och jag.

 

Cristian är en ikon inom padeln och tillhör samma generation och samma skola som världsettan Bela. På Youtube finns ett häftigt klipp från 1995 där de båda är unga och lovande i Argentina. Även världsstjärnan Mati Diaz är med här.

Fantastiskt klipp. Bela, 15, mot Cristian, 17.

 

I dag är Cristian 38 år. Han är ännu en av de bästa i världen, men karriären närmar sig obönhörligt slutet.

Så vad återstår?

Jo, hedersuppdraget att lotsa den största talangen till tronen.

När det blev officiellt att Cristian den här säsongen ska spela tillsammans Stupaczuk jublade jag. Dels för att det blir ett fantastiskt intressant par, men även för att jag ser Cristinan som en perfekt mentor på banan som kan ge ”Stupa” de sista pusselbitarna han behöver för att nå så högt som så många tror.

”Stupa” tillhör Monte Carlos padelklubb och backas upp av stormrike Fabrice Pastor. Han var faktiskt i Stockholm i mars förra året då Monte Carlo körde en vänskaplig klubbmatch mot Stockholm. Han mötte då svenska mästarna Anton Andersson och Ola Brodén. Ett möte Anton minns väl.

- Det jag minns tydligast var att han var så rörlig och smidig. Det kändes som att han aldrig någonsin var under press. Dessutom hade han en grym rak smash efter väggen. Han hade ett par såna mot mig. Jag hade inte ens kommit under den bollen med ett A4-papper, säger Anton.

Många unga spelare har saker som sticker ut. Mest power. Men grejen med ”Stupa” är att han redan har allt. Registret är komplett och moget. Han har skallen, bollkänslan, rörligheten och spelsinnet för att verkligen kunna ta över som världsetta. Det lär ta 2-3 år, men om inga skador eller något annat oförutsett inträffar lär han stå där som världens bästa spelare.

 

 Tre fina poäng - framför allt när "Stupa" chockar Maxi Sanchez.

 

”Stupa” spelade under många år tillsammans med Martin di Nenno. De var otroligt samspelta och ”Stupa” kunde tillsammans med di Nenno spela extremt långt fram i banan i sitt försvarsspel. Men paret tvingades sära på sig då di Nenno skadades i en bilolycka. Då parades ”Stupa” ihop med Marcello Jardim, vilket under 2016 ledde till att den unge talangen tvingades utveckla sitt försvarsspel. Vilket han gjorde, inte minst att släppa bollen i bakvägg och att täcka ytan i mitten.

Nu ska han alltså paras ihop med Cristian, vilket kittlar oerhört. Vad paret kan åstadkomma? Ja, de borde bli ett stabilt kvartsfinallag som hela tiden har kapacitet att slå ut topplagen.

 

Ett annat par som egentligen blir lika intressant  att följa är Ramiro Moyano och Juan Martin Diaz.

Vi har samma sak där: en supertalang som paras ihop med en ikon.

Hårtslående backhandspelaren Moyano har de senaste säsongerna spelat tillsammans med stabile Grabiel och paret nådde bland annat final i Masters 2015. Men de fick aldrig det lyft många förutspådde 2016.

När Moyano nu paras ihop med vänsterhänte reflexfenomenet JMD får vi ett lag som kan hota från i princip alla positioner. De kommer att kunna bomba

Problemet lär bli defensiven. JMD är beroende av en spelare som kan göra grovjobbet. Men med tanke på hur bra JMD spelade tillsammans med Paquito på VM så borde det kunna bli riktigt, riktigt bra.

 

Ingen tror något annat än att 2017 blir ännu ett år med total domians av världsettorna Bela och Lima. Kanske hotas de en aning mer än under 2016, men knappast mer än så.

Men ge det ytterligare ett år: sedan är nog Stupa och Moyano redo att ta över världsshowen. Vi är alla att gratulera som får följa vägen dit.

 Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk