Stockholm stad satsar på gratisbanor

Nu börjar Sveriges kommuner att sastsa på padel.

 Padeln har växt explosionsartat i Sverige de senaste åren.

Det har berott på att många entreprenörer varit beredda att satsa på padelhallar, eftersom det funnits en bra ekonomi i det.

Under tiden har landets kommuner förhållit sig avvaktande.

- Jag tror jag haft några hundra samtal med olika kommuner, säger Fredrik Lindh, säljare på Unisport med inriktning på padelbanor.

Hittills har bara några få nappat. Laholms kommun har byggt banor, liksom Malmö.

Men nu märker Lindh att kommunernas intressen har ökat.

När Padelfeber pratar med honom är han just på väg upp till Stockholm för att bygga tre banor vid den nybyggda Vintervikshallen.

Bygget startar redan i morgon.

- Det blir gratisspel för kids, vilket är underbart för padeln. För det innebär att många får ett racket i handen som inte annars hade fått det.

Men att landets kommuner nu börjar intressera sig för padeln ser Lindh både möjligheter och faror med.

- Problemet uppstår om kommunerna börjar sätta helt andra prisbilder. För det skulle kunna innebära gonatt för padeln i Sverige. Då blir det inte längre intressant för privata aktörer att satsa på sporten, vilket hittills varit anledningen till att det vuxit så snabbt.

Till exempel tar Laholms kommun 120 kronor timmen för spel - vilket är ungefär en tredjedel av vad de flesta hallar tar.

- Allra helst ser jag att kommunerna håller upp prisbilden och i så fall satsar ett överskott på att utbilda tränare eller återinvestera i padeln på annat sätt.

Men att nu Stockholm stad för första gången går in och satsar på padeln tycker Fredrik Lindh är en milstolpe.

- För mig är det jättestort. Det är lite det här jag har gått och väntat på. Det är ett väldigt stort steg att padeln faktiskt är ett val av kommunen, istället för multisport eller något annat. Det är ett statement.

- Dessutom ser ju alla kommuner upp till Stockholm, vilket innebär en stor möjlighet att det sprider sig till andra kommuner.

Tanken är att banorna i Gröndal ska vara öppna för gratisspel.

En annan marknad som Unisport försöker bearbeta är Sveriges campingplatser. 

- Där är det ju Svenssons som börjar spela och då kommer sporten få en enorm spridning. För när de kommer hem från sin semester vill de förhoppningsvis fortsätta spela padel.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk