"Om tio år finns minst 500 banor"

Padelfeber tänker i en serie artiklar intervjua sajtens sponsorer, om deras engagemang inom padeln samt deras framtidsplaner.

 Tjenare, Tomas. Berätta om hur du hamnade inom padeln?

Vi bor i Malaga på somrarna. Jag är intresserad av alla racketsporter, men hade aldrig hört talas om padel. Men då kom en vän på besök och vi åkte och provade. Det räckte med en enda boll för att jag skulle förstå hur roligt detta var. Varför har jag aldrig hört talas om detta, tänkte jag.

Och sedan hände det grejer?

- Ja, jag minns att en tanke dök upp i mitt huvud: att man borde exportera innebandy och importera padel. 2010 läste jag att det fanns ett svenskt padelförbund med säte i Båstad. Jag åkte dit och spelade SM och kände verkligen att det här vill jag göra nånting av.

Vad föll du för?

- Det enkla i sporten. Att det var en sport, men samtidigt ett fritidsnöje. Man behöver inte ha spelat tennis innan. Knappt en bollsport. Och i Spanien är det väldigt många kvinnor som spelar. Det tyckte jag var roligt.

Och när blev padel en affär för dig?

- Jag lärde känna säljaren för Bullpadel i Andalusien. Jag visste att det var ett stort märke. Jag frågade om de hade någon som sålde Bullpadel utanför Spanien, vilket ledde till att jag fick agenturen i Sverige. Jag tänkte, när padel verkligen drar igång i Sverige ska jag aktivera Bullpadel.

Och det har du gjort?

- Ja, jag ville dels sprida sporten, men samtidigt jobba med något som kombinerar nytta med nöje. Sedan januari i år jobbar jag på heltid med padel. Jag säljer utrustning, men också banor.

Om du ser vad som hänt med padeln i Sverige de senaste sex åren, vad slår dig?

- Det är en väldigt fin utveckling. Vi är välorgansierade och intresserade av nya grejer. Vi är snabba på många saker och har dessutom en racketbakgrund. Dessutom är det många personer som bidragit till utvecklingen. Det räcker att backa ett år tillbaka så har det varit en enorm expansionstakt.

Ja, har du koll på hur många padelbanor det finns i Sverige i dag?

- Jag räknade faktiskt på det där åt en spansk tidning och i februari kom jag frma till att det var cirka 95 banor. Det borde betyda att det är cirka 130 nu. Och inom fem månader är det minst 160.

Och om vi blickar framåt: var står svensk padel om tio år?

- Jag tror att kommunerna kommer in mer och mer. Även tennisklubbar lär konvertera några banor till padel. Det skulle inte förvåna mig om det finns 500 banor och ett nationellt seriesystem. Men vi måste få in tjejer och ungdomar. Det gäller att vi verkligen tänker till och att padeln inte blir för dyr.

- Dessutom tror jag att Sverige blir en stormakt just bakom Spanien och Argentina.

Du startade också Team Bullpadel. Berätta om det?

- Ja, det var 2013. Jag förstod ju att ingen visste vad Bullpadel var. Genom att involvera spelare tänkte jag att man kunde kombinera två saker: 1) hjälpa klubbar att komma igång och 2) få hjälp med marknadsföring.

- Bakgrunden var att jag lärde känna Gabo Loredo 2014. Över en lunch kom idén fram att skapa ett team. Att hjälpa spelare att bli bättre. Teamet startade i september 2014 och består i dag av sex spelare, två tjejer och fyra killar. Fem av dem ska nu spela VM.

Vad har teamet betytt för dig?

- Mycket. Sa man Bullpadel för några år sedan visste ingen vad det var. Däremot visste folk vad Wilson, Babolat och Adidas var. I dag är Bullpadel klart störst i Sverige och Sverige är deras största marknad utanför Spanien.

Men nu utmanas du av andra aktörer som visar framfötterna. Hur ser du på det?

- Jag vill givetvis behålla min position. Men det är så lätt att tänka som konkurrenter. Men vi är flera som kan sprida sporten och vi kan sprida gracerna. Det är bara bra och roligt. Jag tror dessutom det kommer ännu fler.

Slutligen: Du hoppades snabbt på som sponsor till Padelfeber. Varför?

- Jag tror så mycket på den här sporten. Och att det intresserar många att ta del av andras historier. Det var en jälvklarhet vara med att sponsra nåt som är glädje för så många. Jag tänker bara själv hur många vänner jag fått via padeln. Och det måste finnas någon som kan beskriva den eskildes historia och padelns utveckling.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk