Favoriterna slipar SM-formen via Facebook

Anton Andersson och Ola Brodén är favoriter att vinna SM. Trots att den ena bor i Stockholm och den andra i Malmö.

Inför varje säsong brukar det ske en del rockader i konstellationerna. Vissa lag har inte fungerat, några spelare behöver en nytändning och ibland känner omgivningen på sig att två spelare borde passa riktigt bra ihop.

Anton Andersson, Stockholm, och Ola Brodén, Malmö, passar egentligen in på samtliga kriterier.

- Ja, vi tyckte nog båda att det vore kul att prova något nytt. Inte för att det var något fel på våra gamla partners, men ibland behöver man ny energi, säger Brodén.

De fick hintar av landskagskompisar, men framför allt av förbundskaptenerna Mikael Bjelkedal och Johan Thellmark att just de två borde bli ett perfekt par.

 

Och det är inte så jättesvårt att förstå hur förbundskaptenerna tänkte.

Anton Andersson är känd för framför allt en sak: Sveriges bästa smash. En sido/överskruvad hästspark som håller hög internationell klass. Ett slag han kan kicka ut bollen ur buren med från alla tänkbara positioner i banan. Svagheten ligger i försvarsspelet nära bakväggen där det ibland kan se lite kantigt ut.

Ola Brodén är snarast motsatsen. Han är Sveriges kanske bäste spelare defensivt och har ett spel som passar perfekt för att kämpa sig till lägen för en spelare med bra smash. Gärna med sin backhandvolley som han kan trycka ner hårt i motståndarnas backhandhörn.

 

Gemensamt har de fysiken. Få spelare i Sverige är lika rörliga på banan som Anton Andersson och Ola Brodén.

- Vi förstod nog att det kunde bli riktigt bra. Men vi förstod också att det kunde ta tid, säger Anton.

Ett första problem att lösa var att båda hade spelat på backhandsidan. Men det löstes snabbt.

- Anton skrev att vi får bråka om det där, men jag svarade bara att det behöver vi inte alls göra för du ska spela backhand. För mig var det självklart med Antons smash, säger Ola.

Första tävlingen, på Padel Crew i Helsingborg, var en indikator på att allt skulle bli bra. Förlust i finalen mot Bobby Seger och Andreas Pålsson är inte mycket att säga om.

Men i den första tävlingen i Swedish Padel Tour blev det förlust redan i kvartsfinalen mot Stefan Nilsson och Per Hjalmarsson från Göteborg. Något som fick svensk padel att hicka till.

- Dom spelade riktigt bra, men vi fick inte spelet att stämma någon gång under den turneringen, säger Anton.

Började ni tveka då?

- Nej, det var aldrig snack om att ge upp.

- Man måste ge det tid. Ibland kan det ta ett helt år innan spelet sitter, säger Ola.

Nu känner paret att spelet hittat hem. Allt känns stabilt, rollfördelningen är på plats och då har också resultaten kommit.

Anton andersson (3)
Anton Andersson drömmer om ett SM-guld.

Efter flera segrar på den svenska touren går paret in som en knapp favorit på SM. Något de själva inte har några problem med.

Anton, som förlorade fjolårets SM-final med minsta möjliga marginal, säger att det är självklart att ett guld är målet.

- ­Ola har ett guld sedan tidigare, men jag har inget.

Hur skulle ni värdera ett SM-guld?

- Det är det största man kan vinna i Sverige. Det slår masters. SM är det man vill vinna mest, helt klart.

Brodén och Andersson har bevisat flera gånger under säsongen att man har den nivå som krävs för att gå hela vägen, även om Swedish Padel Tour avslutades med två raka finalförluster.

- Nu känner vi att vi är svåra att slå. Det är väldigt sällan en boll går emellan oss. Ola jobbar mer i defensiven och när det kommer höga bollar i mitten är jag beredd att trycka till, säger Anton.

Att se hur samspelt paret blivit blir än mer imponerande med tanke på att de bor så långt ifrån varandra. Ola Brodén bor i Malmö och Anton Andersson flyttade upp till Stockholm för ett par år sedan.

- Det är såklart inte optimalt. Men vi har ingen bättre lösning. Vi har ändå fått många matcher i år. Det har varit mycket tävlingar och vi har nog spelat åtta stycken tillsammans. Jag tycker faktiskt inte att vi har lidit av det, säger Ola Brodén.

Dessutom har de en ständigt pågående diskussion på Facebook.

- Ja, vi ger varandra tips på vad vi bör träna på, säger Ola.

Kan ni ge något exempel?

Anton:

- Bland annat har Ola sagt åt mig att rätta till min defensiv. Jag vill gärna automatiskt ta några steg framåt alldeles för tidigt. Men spelare som Pålsson och Fridolf har bra vibora som stannar i hörnet. Då springer jag fram och måste sen backa. Ola har sagt åt mig att träna på att stå kvar och att snurra.

Att våga hålla hörnet?

- Exakt. Samtidigt vet jag att Ola är hemma i Malmö och jobbar på sin bandeja, där han ska lära sig att hitta alla vinklar: in i galler, in i glasvägg, in i mitten och rak.

- Ja, och den måste sitta tio av tio, säger Ola. Det är för viktiga slag för att missas och jag vet ju att jag får slå många under en match. Eftersom Anton har sin smash så är det mig de lobbar på.

Tycker du själv att du har utvecklat den?

- Ja, mycket. Det tar lite tid att byta sida, men nu känner jag att jag till och med kan styra poängen och bygga upp bollen för dig, Anton.

Just lagspelet är det som gör att Brodén älskar padel. Han kommer själv från fotbollen där han spelade i allsvenskan för Trelleborgs FF och gillar samarbetet på banan.

- Det hade inte alls varit lika roligt om det hade varit singel. Det är skönt att ha en lagkamrat och partner som man vet är positiv och som peppar.

- Vi har en jäkla bra kemi. Om någon skriker ut sin besvikelse över den andres miss beror det bara på att vi vill så mycket. Men vi är direkt där och peppar sen, säger Anton.

Anton Andersson kommer från tennisen, vilket förklarar den underbara smashen. Han spelade collegetennis i USA, men var sedan ganska trött på den och började tidigt att tjuva över till den nya sporten.

- Det blev problem när jag flyttade upp till Stockholm. För då fanns det knappt någon padel. Jag kunde spela i Uppsala och så fanns det en bana i Jungfrusund. Det var ganska jobbigt att komma till tävlingar och veta att man inte hade spelat på två månader.

Så PDL-projektet kom ganska lägligt för dig?

- Det kan man säga. Det fanns snabbt ett gäng som gav bra träning: Olof Mellberg, Jonas Björkman och Simon Vásquez.

SM avgörs ju på Padelcrew i Helsingborg, där det är extremt högt till taket. Hur påverkar det ert spel? Är det en för- eller nackdel?

Anton svarar blixtsnabbt:

- Vi älskar att spela där. Det blir roligare padel. Man kan springa ut ur burarna också.

- ­Vilket Anton är bäst i Sverige på. Det är betydligt fler bollar han hämtar in än som han amissar, säger Ola.

Men takhöjden? När lobbarna blir höga faller bollen snabbare och brantare. Hur påverkar det din smash, Anton?

- Har jag bara en bra dag där tajmingen sitter så är min smash ännu bättre då. Det är som att spela utomhus, men man slipper vinden.

Trots att du spelat tennis måste det ändå många timmars korgträning bakom din smash?

- Absolut. Jag trodde först att det var precis som en kickserve i tennis. Men så är det inte. Där träffar du bollen mycket tunnare. En kicksmash i tennis har en mycket grövre träff. Man träffar mer rakt på, men ändå med lite överskruv. Men till sist fick jag till känslan.

Anton Andersson var nyligen med om ett mäktigt äventyr. Han åkte till Monaco för att försöka, som första svensk, kvala in i en huvudturnering på World Padel Tour. Han spelade tillsammans med svensk-fransosen Nalle Grinda och tog sig till sista kvalrundan.

- Det var en otrolig upplevelse. Vi fick spela på centercourten, hade eget omklädningsrum och fick träna med värdsstjärnan Juan Martin Diaz. Det var ett minne för livet, säger Anton.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk