Anton och J-O ska få padeln att slå i Kina

Direkt efter VM åker Anton Andersson till Shanghai. Uppdraget: att tillsammans med J-O Waldner få padeln att slå i Kina.

Det har gått ett år sedan det först pratades om padel och J-O Waldner. Planer fanns redan då, men egentligen har inte så mycket hänt.

Förrän nu. 

När Anton Andersson nyligen flyttade från Stockholm till Uppsala för att på heltid jobba med ett hemligt padelprojekt var det en signal om att något stort var på gång. 

Och nu känner personen bakom att han kan berätta mera.

Han heter Johan Hansson och är en affärsman i Uppsala. Han beskriver sig själv som en före detta fotbollsspelare som lärt sig älska padel.

- Det är inte frågan om padeln kommer till Kina och Asien. Frågan är vem som gör det och vem som hinner först, säger han.

Med J-O Waldners hjälp har han tänkt lyckas.

Img 0208

Johan Hansson och Anton Andersson.

 

Han har bildat bolaget Lao Wa Padel AB som nu har anställt Anton Andersson på heltid. 

När Anton fick erbjudandet tvekade han inte länge innan han hoppade på.

- Bara att få jobba med glädjespridaren padel på heltid… jag är sjukt sugen, säger han. Sedan har det inte varit en fråga om utan snarare när jag skulle flytta till Uppsala.

Johan Hansson säger att han för ett drygt år sedan träffade J-O Waldner och lät en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna prova på padel. Pingisstjärnan ville aldrig sluta spela och sade efteråt att ”det här är så nära mig man kan komma”.

Waldner gav sin välsignelse till ett seriöst försök att ta sporten till Kina, men ville samtidigt involvera sig djupare än i andra projekt han gjort för att hjälpa svenska företag i Kina.

- Det gör att Waldner kommer vara med på ett annat sätt. Han kommer vilja gå de extra meterna för att lyckas, säger Johan Hansson.

Under det år som gått har han själv varit flera gånger i Kina för att skapa kontakter. 

- Kina är ett land där saker tar lång tid. Det är en lång resa att göra. Vi har funderat mycket på hur vi ska få upp sporten där. Viktigt var att visa kineserna att det finns en ekonomi i det. Kineserna är affärsdrivna, säger Johan Hansson.

 

J-O är fortfarande galet stor i Kina. Vilket inte minst det här klippet visar, då J-O och Gunde Svan intar ett utomuspingisbord.

 

Första steget för Lao Wa Padel AB är att bygga två inomhusbanor vid det anrika Fudan University i Shanghai.

- Vi tror det är bra att ligga på ett campus. Sedan flyttar studenterna till andra provinser. 

Till en början är det just Shanghai som är målet. 

- De har ändå ett upptagningsområde på 30 miljoner människor. Men på sikt vill vi sprida sporten över hela Kina.

Ambitionerna är höga. Under märket Lao Wa ska det finnas banor, skor, bollar och racketar. 

- Vi ska satsa på riktigt hög kvalitet på allt. En tanke vi har är att ta fram ett väldigt exklusivt racket med J-O:s autograf på. En begränsad serie där varje racket kostar 10 000 kronor.

 

Men det stora målet är att bygga flera Lao Wa-center i Kina. En anläggning för padel och tennis, men som också ska fungera som restaurang och en typ av museum för J-O Waldner.

- Tänk ungefär ett O´Learys men med J-O. Hans status i Kina är enormt hög och det vill vi givetvis rida på. Det finns bara två utlänningar som blivit frimärke i Kina och det är J-O och Stalin. 

Som en del i satsningen kommer svenske mästaren Anton Andersson att i perioder bo i Shanghai för att jobba med projektet. Han ska utbilda kineserna i padel.

- Det är fruktansvärt spännande att få vara med om det här, att i princip få ta en sport till en hel kontinent. Och det blir spännande att tillbringa tid där.

Anton Andersson åker första gången till Shanghai direkt efter VM i Lissabon. Sedan är tanken att han då och då ska åka dit och bo någon månad åt gången.

Johan Hansson säger:

- Det vi gör just nu är att se till att allt verkligen håller den kvalitet som vi har beställt. De första banorna ska vara uppe den 1 januari. Då skickar vi ner Anton igen för att introducera lite under radarn. Sedan i mars åker vi ner med J-O för att göra en stor happening. Därefter går vi ut till ett antal investerare som kan hjälpa oss att ta det vidare.

Hur kom det sig att ni fastnade för just Anton Andersson?

- Jag blev introducerad för honom och det visade sig vara, förutom en fantastisk spelare, en ödmjuk och trevlig prick. Vi kan inte sätta vem som helst där nere. Det måste vara någon med en ängels tålamod. 

Johan Hansson säger att han investerat ett antal miljoner redan i projektet - men att han också är övertygad om att lyckas.

- Vi tror och hoppas att det här tas emot med öppna armar i Kina. Vi kommer aldrig få vara ensamma aktörer, men är vi först är mycket vunniet. Dessutom kommer det bara finnas ett original på Lao Wa-banor, med lite bättre stål, bättre glas och bättre gräs. Vi ska bli ihågkomna som dom som tog padeln till Kina och Asien.

Anton, hur påverkas din egen satsning på padeln av det här?

- Det är klart att det påverkar. Men padeln har hela tiden mest varit en kul grej för mig. Men förhoppningsvis kommer jag kunna spela mycket padel även när jag är i Shanghai.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk