En superknall att dra nytta av

Vem hade före VM trott att Sverige skulle vara några få poäng ifrån ett brons?

Satt på ett café i Luleå och följde bronsmatchen via mobilen, tack vare Calle Larssons svajiga livesändning via Facebook.

Stort tack för den Calle.

Sverige tog ledningen med 1-0 via superstabila paret Billie Gajic och Antonette Andersson. Vilket ankare!

 

I den andra matchen var Sverige otroligt nära att säkra bronset. Anna Svedenhov och Ebba Stedt gjorde på nytt en supermatch. De hade 1-0 i set och var nära att ta både det andra och det tredje. Den padel de spelade var av mycket hög klass. Högsta betyg. Och den utveckling det laget har haft under VM är helt sensationell.

Jag skrev i en krönika att Sverige hade två bra lag på damsidan. Jag lägger mig platt och ber om ursäkt. Sverige har tre. Ebba och Anna är definitivt där nu. De har under turneringens gång hittat ett spel som jag inte trodde att de var mäktiga. Disciplinerat, men ändå modigt. Två ruggigt tuffa tjejer som inte räds någonting.

 

I den sista matchen hade Sofia Arvidsson och Mari Andersson chans att bli matchhjältar på samma sätt som mot Belgien i gruppspelet. 

Men det var snabbt tydligt att Brasiliens tredje lag kanske var det starkaste. De spelade otroligt smart och lyckades isolera Sofia Arvidsson under stora delar av matchen. Mari Andersson fick en mycket jobbig match.

I efterhand är det en boll som smärtar lite extra. Sverige hade just brutit tillbaka till 4-4 i andra set, ledde 30-15 och Sofia Arvidsson fick en lätt smash nära nät. Men kanonen gick just ut, brassarna fick energi och snodde breaket. Sedan kunde de serva hem matchen.

 

Okej, det hade varit magiskt att få den där första historiska VM-medaljen.

Men ska vi deppa?

Absolut inte. Alla som före VM trodde att Sverige skulle vara några bollar ifrån ett brons räcker upp en hand. Det tjejerna har gjort är sensationellt och det är alldeles tydligt att det bara är två länder som tydligt är före Sverige på damsidan: Spanien och Argentina. Dit upp är det en bra bit, men att redan vara med där bakom är en otrolig prestation.

Nu har svenska padelförbundet en situation jag inte tror att de var beredda på. Nu gäller det att dra nytta av den här skrällen. Man måste bli ännu bättre på att sälja sporten, att hitta sponsorer, att locka in fler tjejer att börja spela padel. Fortsätt gärna rekrytera från tennisen. Sofia och Maris framgångar borde få många att bli nyfikna.

Sätt er ner och smid framtidsplaner medan järnet är glödhett. 

 

Bille Gajic och Antonette Andersson har ett underbart brinn för sporten och kommer att bli ännu bättre.

Detsamma gäller Sofia Arvidsson och Mari Andersson. För varje dag som går lär de sig mer av detta komplexa spel. I Sofia Arvidsson ser jag potentialen av en blivande storspelare. 

Och att se Ebba Stedt och Anna Svedenhov - ja, jag finner knappt ord. 

Vi har ett landslag som lär hålla även i framtiden. Nu gäller det att få yngre tjejer att fylla på underifrån.

 Padel Vm Byline

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk