Från .com till .mom

Padelpappan ser sina kvinnliga kollegor i 50-årsåldern bli bitna av padel och gör en jämförelse mellan IT-boomen och padelexplosionen.

Jag har alltid varit ett stort fan av P3 dokumentär och framförallt de som kom ut de första åren. En favorit är Trustorhärvan som jag kan lyssna på hur många gånger som helst. En annan klassiker är IT-bubblan. Där pratar Johan Stael von Holstein om att han är ute och föreläser om företags framtidsstrategi på internet. Där pratar de om resan från .com till .mom vilket är när hans mamma är på internet. När mamma är på internet så är alla andra redan där. Vad har detta med padel att göra?

Jo, för någon vecka sedan testade fyra av mina kvinnliga kollegor padel. Några av dem i 50 årsåldern och inte direkt racketvana. Som så många andra så älskade de sporten. Det dröjde inte många speltillfällen förrän de första tenniskjolarna köptes in och de började boka egna tider. De har även bokat in sig med en tränare för att köra ett pass i veckan under några veckor. Klokt beslut, tjejer. Det borde vi killar ha gjort också så att man kan lära sig rätt från början. Jag har sett dem spela och känt igen glöden i deras ögon. Nu när de är i hallen så ser man att padel verkligen en sport för alla och håller med Andreas Ehrnvall i Padelpodden där han tror att vi bara är i början av sportens utveckling.

Skaermavbild 2018 11 19 Kl 171702Mina fyra kvinnliga kollegor har börjat ta lektioner.

 

Förra veckan fick jag frågan om varför det står 350-370g på padelracken och inte exakt vikt. Glad amatör som jag är så frågar jag någon som vet bättre. Jag har kommit med i en grupp på Facebook som handlar om padelrack och träning.  Där finns Fredrik "Fegge" Lindh som varit med i sporten länge. Han skriver att variationen i vikt är helt ner till kvalitén.

Tillverkningen av padelrack verkar inte helt okomplex vilket kan göra att alla rack inte får samma vikt. Vissa rack görs för hand i Argentina och Spanien medan de allra flesta tillverkas mer storskaligt i Kina. Tipset jag fick var att be dem ni köper av att väga de olika rack som de har hemma då vikten på kan har stor betydelse. Att ha rätt vikt på sitt padelrack kan minska skaderisken och det blir rätt balans på racket.

Jag gissar att många spelar med för tunga rack då de lagt på kantskydd, 3 varv med lindor och kanske något mer. Jag har valt att dra ned mitt rack från 380 gram till 358 genom att ta bort kantskydd och tagit bort lindor. Jag är van att ha ett rätt tjockt grepp så det har känts lite ovant. Jag tog bort min älskade squashlinda och körde en tunn tennislinda. Racket känns lättare än någonsin men gruppet känns sådär efter två timmar. Valde att lägga på min squashlinda fast sträckte ut den rejält så nu ligger jag på 364g. Testa gärna själv att väga ditt rack och se om minskad vikt kan göra något för ditt spel. Det jag känt är att min trötta axel inte alls är lika trött längre. Kanske beror det på den minskade vikten.

Skaermavbild 2018 11 19 Kl 171610Padelpappans axel är piggare. Beror det på lättare racket?

 

I padelfamiljen så har padelmamman börjat steppa upp. Hon har börjat köra någon gång i veckan och ser att hon blir bättre för varje vecka. Sista veckorna har vi kört lite parpadel ihop och hon och partnern Lotta har gått framåt och de drillas även hårt av padelpappan. Hemma pratas det mycket om att peka på bollen och våga gå fram för att sätta press.

För egen del så vet jag att padeln tagit över en stor del av mitt liv. Från att inte sportat alls och älskat att se på fotboll och följa Roma slaviskt har jag gått all in på detta. Jag fick pengar när jag fyllde 40 för att åka till Rom för att se på fotboll vilket är något jag verkligen ville göra. Jag har tidigare inte gillat att träffa nya människor så mycket och hade inte så många hobbies. Nu har jag lärt känna mer folk än någonsin och fått många underbara nya bekantskaper. Jag har även bokat in mig på en padelresa i maj med främmande människor. Där ska jag under fyra dagar tränas i padel av några riktiga klasstränare. Längtar hyfsat.

I mitt eget spel så tycker jag att jag blir bättre och bättre. Särskilt som jag börjar inse att jag är en gnetare som i de flesta fall helt saknar avgörande slag. Jag läser spelet och försöker lägga bollen på ett klokt sätt. Min styrka ligger så gott som helt i defensiven och plocka motståndarens smashar framme vid nät. Bra då att jag spelar med Petter i serien som verkligen kan bomba. Den senaste tiden har jag spelat med en del div 1-spelare och det är kul att känna att man hänger med. Galet kul och väldigt bra träning.

//Padelpappan

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk