Tre Smillor som blir livsfarliga den här säsongen

Med tung rap i bilen tog sig Julia Gustafsson ner mot Helsingborg för bra träning med bra spelare och ledare. Och som vanligt undrar hon vad hon egentligen sysslar med...

Det finns lördagar och så finns det lördagar på Padelcrew. Ni som vet – ni vet.

Jag får lite tävlingskänsla när jag ställer klockan tidigt en lördag för att köra mina två timmar ner till Helsingborg och Padelcrew. Jag ska träffa härliga människor, sparras och spela mitt bästa spel – klart man är taggad! Hela resan ner lyssnar jag på tung rap. Så tung att jag nästan anländer med tribaltatueringar, bakåtvänd keps och hälsar på övriga med en mystisk handritual. I vanlig ordning undrar övriga vad sjutton jag sysslar med.

 

Under dagen som följer har Fredric Bengtsson, tränare på Padelcrew, styrt upp en förmiddag med teknik och en eftermiddag med matchspel. Vi tränade mycket defense men också korta och långa volleys följt av bandejas i crossen. ”Kompakt i kroppen och slagen, Julia”. ”Svingen framåt, följ bollens riktning”. 

 

Folk brukar avundas att man var ganska tidig med att hitta till padel men ibland är det också till ens nackdel. Kanske främst när en saknar racketbakgrund då teknik och spelförståelse oftast sitter i ryggraden. En annan plockade till sig lite av vad man upptäckte fungerade och arbetade sedan vidare på det, man är lite av ett hemmasnicke av tekniker och slag som man allt eftersom fått lära om och fortsätter behöva lära om och utveckla för att bli mer ”tekniskt korrekt”. Man är en vanemänniska och även om slagen man ska slå är mer korrekta i sig känns de onaturliga för en annan – det är därför svårt att veta när man ”gör rätt” i det nya slaget då man inte förknippar det med komfort utan ganska konstlat till en början.

 

Triss i Smillor

Jag vill ta tillfället i akt att hylla tre spelare som jag tror kommer bli farliga under 2021. Jag pratar förstås om den svenska padeltourens tre ”Smillor” (Smillas? Smillisar? Smilloriter? Plural på Smilla, NÅGON hjälp mig?)

Ska Rmavbild 2021 02 21 Kl 154236

Smilla Lindeskog (Padel of Sweden Trelleborg)

Lindeskog var en av damerna jag tränade tillsammans med på Padelcrew. Hon var faktiskt så trevlig att jag beslutade mig för att adoptera henne. Som det kan gå! Konstigt nog inte den sjukaste av relationer som uppstått på vår svenska padeltour.

Som nybliven mamma sneglade jag stolt på banan jämte mig, Lindeskog UTSTRÅLAR ett lugn från forehandsidan (det har hon inte fått från mig). Hon är trygg i sina slag och spelar ett noggrant spel. Parallellt med sin satsning på Padel of Sweden kommer hon även att träna med det danska landslaget. Lindeskog berättar att hon känner sig vara i riktigt bra form och att hon förbättrat sig på många områden under kort tid tack vare den intensiva träning som Padel of Sweden Trelleborg erbjuder. Hon kommer att fortsätta tävla tillsammans med Evelina Hennigor, de strävar efter att vinna minst en B-klass på SPT och delta i flera A-klasser. Lindeskog planerar att ta sig till topp 20 inom ett år genom flera träningspass, fyspass och padelmatcher i veckan. Lindeskogs främsta prestationer är att ha deltagit i EM med danska landslaget och en semi i A-klassen i SPT Ystad 2020.

Ska Rmavbild 2021 02 21 Kl 154215

Smilla Ho (Halmstad Padel Club)

Ho spelar, liksom jag, i Halmstad Padel Club. Vi har därför tränat mycket tillsammans och även tävlat ihop under SPT Karlstad. Ett starkt minne jag har från den tävlingen var när vi, i och med restriktionerna, inte fick vara i hallen i väntan på vår andra match. Vi tog då promenaden till anläggningen jämte som var någon form av lekhall. Vi återvände sedan till padelhallen SVETTIGA efter en 30 minuters jämn air hockey-match.

Sedan förra säsongens abrupta slut har Ho slitit med sin backhandvolley och känner att det har gett utdelning i spelet, hon har även jobbat hårt med att sätta mer press i sina slag. Hon har även fokuserat mycket på fysiken och tränat mycket bollkorg tillsammans med sin pappa Fredrik (också duktig padelspelare). Ho är en stark tillgång både som partner och i laget då hon kan spela både på backhandsidan och forehandsidan. Smilla Ho tävlar dels i damklassen men också i juniorklass, hon har bland annat tilldelats andraplats i SM F18.

Ska Rmavbild 2021 02 21 Kl 154223

Smilla Lundgren (Padel of Sweden Trelleborg)

Liksom Lindeskog spelar Lundgren för Padel of Sweden Trelleborg med Stefan Thunell och Jonas Persson som huvudtränare. Smilla har kämpat länge med den knäskada hon drog på sig under EM i Lissabon 2019 men idag tränar hon hårdare än någonsin. Hon siktar på en säsong med många bra matcher, främst i A-klass samt mycket tid nere i Spanien när väl det är möjligt. I årets första SPT, där begränsat antal lag får tävla, är Lundgren tillsammans med Tea Hylander ett av paren. Med tanke på att det var över ett år sedan Lundgren var i ett tävlingssammanhang vill hon inte sätta krav på resultat utan väljer att fokusera mer på sitt spel. Jag är otroligt spänd att se vilken nivå den nykomponerade duon, Smilla och Tea, håller i relation till de övriga paren! Stort lycka till, tjejer!

Jag bara MÅSTE flika in en stor eloge till Padel of Sweden som verkligen satsar på sina elitdamer, ni är ett föredöme för alla hallar och klubbar!

 

Padelgalan

På måndag är det debut för Sveriges första padelgala. Den streamas med start 20.00 och vi har flera spännande namn att uppmärksamma. I kategorin ”årets damspelare” hittar vi Amanda Girdo, Anna Åkerberg och Emmie Ekdahl och i ”årets damtalang” har vi återigen Girdo tillsammans med Frida Bostand och Tea Hylander. Må bäste kvinna vinna!

Jag har både liggsår och störd sömnrytm efter de veckor som Australian Open pågått men kan inte hjälpa att bli lite taggad inför måndagkväll och soffläge framför galan. Det är något visst med priser och nomineringar. Det spelar ingen roll om det är ”Svenska hjältar”, ”Fotbollsgalan” eller ”Kristallen”. Jag, som uppenbart helt saknar självinsikt, tänker alltid ”TÄNK OM de ropar upp mitt namn” - utan att alls gjort mig förtjänt av varken nominering eller pris. ÄNNU i alla fall.

Ta hand om er!

Julia Gustafsson

@gustavssonjulia

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk