Så kör jag fys för att bli bättre i padel

Daniel Windahl tar oss med till gymmet och berättar hur han kör för att kroppen ska hålla och för att bli en bättre och starkare padelspelare.

Med detta inlägg vill jag både ge inblick i min vardag men också hjälpa andra som kanske har samma problem. Jag pratar självklart om fysen. Arbetet som läggs utanför padelbanan och det som gör att man kan hålla en hög nivå under en längre period.

Min fysbakgrund kommer från tennisen där både  tennis och fys kördes i stora mängder. Beroende på vilka veckor det var varierades fördelningen mycket. Vissa veckor körde man 5-7 fyspass och 4-5 tennispass, andra veckor var det 10 tennispass och kanske bara 3 fys pass. Det jag lärde mig från detta var att kvaliteten var långt mycket viktigare än kvantiteten. Givetvis ska det finnas ¨grispass” men fortfarande innehålla mängder av kvalitet. Men just kvaliteten tog jag med mig extremt mycket in i padeln när jag bestämde mig för en satsning.

När jag slutade som padeltränare på PDL i Stockholm November 2017 och flyttade upp till Uppsala kom jag i kontakt med en kille vid namn Richard Wendt. Richard är PT och gymansvarig på USIF arena. Han hade tidigare jobbat med golfare och själv varit aktiv inom golf och crossfit. Det som jag gillade med Richard var att han är en lika stor perfektionist som vad jag är och hade en härlig energi. Jag kände väldigt snabbt att detta är en person som jag behöver och som verkligen kan hjälpa mig. Än idag känner jag samma sak.

Vi arbetade stenhårt med mobiliteten och få övningar som innehöll tunga vikter. Han förespråkar att allt ska sitta innan man lastar på vikter överhuvudtaget. Där är hans expertis perfekt i och med att han är väldigt noggrann i varje övning.

Det Richard har hjälpt mig med är framförallt rörligheten och mobiliteten. Målet är att vi tillsammans bygger upp en ¨skottsäker¨ atlet, först och främst bygga en skadeförebyggande fysik som håller för en hög träning och tävlingsbelastning. Vi utvecklar de atletiska färdigheterna genom framför allt mobilitet och explosivitet. Vi periodiserar träningen och har en plan för fysen under både off season och on season. Jag har en tydlig uppvärmningsrutin före träning/tävling. Sedan har jag mitt egna lilla ¨massagekit¨ i form av foamroller, boll och pinne som hjälper mig i återhämtningsprocessen.

Vi ses 1-2 gånger i veckan där vi kollar tekniken osv och pratar ihop oss om upplägg för kommande veckor. Resten är upp till mig själv. Hur mycket tid jag vill lägga. Tuffa veckor kör jag mellan 4-6 pass fys. Jag försöker ha minst en vilodag i veckan.

Det roliga med här är att jag känner skillnad på banan. Jag känner skillnad när jag är sliten och fräsch. Lika segt med att vara sliten lika roligt är det att känna att man är fräsch och verkligen har mycket energi i kroppen. Träningen kanske tar som bäst när man är sliten för då jobbar man med att höja sin lägstanivå och jobba under mjölksyra. Där tillkommer också en mental träning som kanske inte är lika jobbig när man känner sig fräsch. Jag funkar som bäst när jag får köra stenhårt en kortare period. Istället för att köra 2-3 timmar halvdant, kör man 1,5 timme eller kanske 1 timme i full platta. Sen går det inte att bara köra såhär utan man måste tvinga sig till att köra längre pass också men grunden är kvaliteten.

Nedan kommer lite övningar som funkat väldigt bra för mig och hjälpt mig mycket. 2 st rörlighetsövningar och 2 lite tungre övningar utan tunga vikter.

Skaermavbild 2019 02 11 Kl 194339Rörlighetsövning 1: sitter på knäna och går upp och ner. Försök att toucha sätet i vaderna och skjut dig uppåt med hjälp av benen och höften.

Skaermavbild 2019 02 11 Kl 194406
Rörlighetsövning 2: lägg dig som bilden. Gå upp o ner med överkroppen. Försök att ha sträckta armar!
Skaermavbild 2019 02 11 Kl 194419
Tung övning 1: dra dig uppåt och håll benen högt vid bröstet. Därefter rotera åt sidorna.
Skaermavbild 2019 02 11 Kl 194432
Tung övning 2: kasta medicinboll snabbt o explosivt från sidan.
Skaermavbild 2019 02 11 Kl 194443
Jag och min PT. 
DW
Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk