Olika typer av lobbar mot olika spelare

Daniel Windahl skriver om lobben - ett slag han själv har utvecklat massor i år, tack vare all tid i Spanien, vilket lett till ett större lugn på banan.

Vi avslutade årets sista tävling på Swedish Padel Tour med en seger för egen del summerar jag ett väldigt bra år. Jag känner en otrolig tacksamhet för alla som har ställt upp för mig på alla olika sätt. Att göra denna resa helt själv är omöjligt.

Mitt spel har verkligen förändrats sen jag åkte till Madrid i augusti. Innan resan till Spanien kände jag att jag spelade bra padel och hade självförtroende, men jag kunde verkligen inte räkna med den här känslan jag har nu.

Jag åkte ditt för att få en större insikt i vad jag behöver lära mig och samtidigt vara beredd på att man eventuellt åker hem med en gamnacke, det vill säga alldeles knäckt av hur långt man faktiskt har kvar och att man inte är bra nog. 

Men dagen jag åkte hem kände jag mest självförtroende och hade blodad tand av en känsla att jag kan verkligen nå mycket högre.

 

Den absolut största skillnaden, och som Johan Håkansson har varit inne på, är lugnet. Att vänja sig vid ett högre tempo än normalt och få lida sig igenom det tills man får kläm på det. De första träningarna i Madrid var väldigt svåra i och med att tempot var väldigt högt och bollduellerna blev i sin tur korta. Men jag led mig igenom det och till slut hittade jag lugnet som i sin tur avspeglade sig på matcherna jag spelade där.

Lugnet gjorde att jag kunde tänka mer klart och använda det slag som jag i dag har förbättrat kanske mest: lobben!

 

Lobben är det slag som jag själv tycker gjorde mitt spel mycket mer komplett. Lobben skulle jag säga är det allra viktigaste slaget att hantera i padel.

Att vara pressad men ändå få upp bollen högt så motståndarna får börja om poängen. Att kunna slå en lobb som motståndarna måste göra något väldigt bra med för att bibehålla pressen i bollen.

Jag var på många ställen i Madrid och hade en handfull tränare, men när det om till lobben hade alla hade en sak gemensamt att lära ut.

Det var att slå lobben mot motsatt spelaraxel dvs vänsteraxeln på en högerhänt spelare och högeraxeln på en vänsterhänt spelare. Speciellt ur ett parallellt perspektiv.

 Detta gör i sin tur att motståndaren kommer lite fel till bollen i första steget. De kanske löser det ändå men att man oavsett pressar fram det läget är i längden en fördel.

 

Låt oss fortsätta på temat lobb. 

Lobben kan slås både flackt (snabbt) och högt (långsamt). 

Vilken lobb man väljer kan bero på vem man möter och vilka kvaliteter denna besitter. 

Exempel 1

Du möter en spelare en spelare som har en väldigt bra flacksmash, lite spin men väldigt hård. Denna typen av spelare vill man pressa långt bak i banan med lobben. Runt linjen är ett bra riktmärke. Där får dessa spelartyper en sämre vinkel ner i banan och på så sätt gör det svårare att få död på bollen.

Exempel 2

Du möter en spelare som har en smash som letar sig in i gallret väldigt bra. Här vill man ge denna spelare så lite vinkel som möjligt till just gallret. Mot denna typen ska man helst försöka använda lobben i mitten som gör att vinkeln till gallret blir mycket mindre. 

Exempel 3

Du möter en spelare med bra kicksmash. Då gäller det att var försiktig med lobben. Innan man slår upp lobben ska man helst ha lurat fram denna spelare på nät för att sedan ha mycket område att lobba på. Detta gör att spelaren har stor yta att täcka om han/hon vill utnyttja sin kicksmash.

Ska Rmavbild 2019 12 16 Kl 131440Daniel Windahl tar upp olika typer av lobbar - beroende på vem man möter.

 

Att träna lobben är i sig ganska enkelt. Men nyckeln är mest att träna slaget i olika situationer. 

Exempel att mata olika bollar som du ska utföra slaget på eller börja poängen med en lobb när ni väl spelar. 

 

Det kanske inte alltid behöver vara en klassisk  match ni kör. Utan testa att två börjar på nät och två börjar bak. Nätspelarna sätter igång bollen som i sin tur måste slås tillbaka i form utav en lobb.

 

Rent tekniskt är lobben ganska simpel. Det är ju otroligt viktigt att komma under bollen då träffen bör var där. Många vill slå lobben med hjälp av handleden men tänk mer att hjälpa till med benen och armen. Jobbigare? Absolut men du får också mer kontroll. 

Försök att ha en lite längre eftersving efter bollträffen. På så sätt guidar du upp bollen bättre och får mer kontroll på slaget. 

 

Nu närmar dig sig jul och nyår. Jag vet att padelhallarna kommer att gå varma dag ut och dag in. Kom ihåg att lobba mer för att få längre bollar och få bort lite av julmaten.

Det gynnar alla.

Jag tar också julledigt som kommer innehålla ganska mycket vila. Därefter väntar det spännande saker som får avslöjas senare.

Vi hörs o ses snart igen

//DW

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk