Att tänka på när det gäller volley

Böjda ben. Sök upp bollen. Volley är definitivt ett av padelns viktigaste slag och Daniel Windahl ger i detta inlägg användbara tips. Vad bör du tänka på? Hur får du den där låga studsen?

”Jag kanske måste ha större sving. Slå hårdare. Jag måste byta rack. Måste byta bollar så jag får fart på skiten…”

Ja, tankarna för att få bättre volley har man själv gått igenom. Kanske är man fortfarande där...

Men det är faktiskt ett av de enkla slagen i padel. Har du en bra volley, räcker det väldigt långt. Det man framförallt ska tänka på när du befinner dig i offensiven och volley spelet är att du ska försvara det så länge du kan. Stationerar du dig på nät större delen av matchen än vad du gör i defensiven, vinner du antagligen fler matcher än du förlorar. Eller ja, du ökar dina chanser att vinna.

Men tänk på att försvara din nätposition lite extra. Undvik passeringar och att bollen studsar vid era fötter. Tekniken i volleyn kan variera en del. Vissa har en plattare träff medan vissa slår sina volley med mycket slice. En del har stora svingar och andra har korta svingar. I det stora hela finns det inga rätt och fel. Utan så länge du kan slå en kontrollerad volley som du även kan variera, spelar det ingen roll hur snygg sving du har.

Men en bra teknik kan underlätta väldigt mycket. Ett bra sätt att träna teknik kan till exempel vara: Sätta en kon eller boll under armhålan. Där ska den sitta kvar under volleyspelet för att kunna kontrollera slaget. På så sätt får du en blockerande volley vilket reducerar farten på bollen. Vill däremot accelerera farten kan du utöva samma sak. Men denna gången ska du försöka släppa konen/bollen under armhålan. På så sätt får du ett utsträck som då blir din acceleration i slaget.

Något att tänka på är jobbet med benen. Viktigt att benen inte är raka utan smått böjda. Du är betydligt starkare i en böjd position än en rak. Vilket gör att du står stabilare och gör att du blir mer farttålig. Sen att möta bollen är otroligt viktigt och speciellt med ett steg fram. Att inte bollen söker upp dig utan snarare tvärtom. För att få en så bra volley som möjligt underlättar det att ha en dynamisk rörelse där farten överförs rytmiskt mot bollen.

Många undrar hur man får den eftertraktade låga studsen efter väggen. Det kanske inte är det första du ska tänka på när du börjar att spela. Men en sak som du både kan använda som nybörjare och erfaren är att från träffmomentet, slå bollen framåt med lite buktande sving ner. På detta sätt får du en bollbana likt en flygplanslandning. Det som ska undvikas är att slå för rakt ner i banan vilket gör att bollen studsar upp istället för att plana ut. Som många har upptäckt är att sliceträffen gör studsen lägre men det förutsätter att du fortfarande slår igenom slaget. Jag ser många som enbart vill ha mycket snurr i bollen men tappar farten.

Enda gången du möjligtvis ska sikta brantare ner i banan är när du vill hitta gallret, antingen på din crosssida eller din parallella sida, ett slag som jag tycker används alldeles för lite och som gör väldigt mycket skada. När väl bollen träffar gallret blir det oftast ett reaktionsslag från motståndaren vilket gör att det blir svårt att ha slaget under total kontroll. Ett taktiskt tips till alla som vill störa motståndaren lite extra.

I detta nu är jag på väg till Madrid. Där väntar det högklassig träning och fys. Första turneringen blir World Padel Tour i Marbella, som jag lirar med Fabri Cattaneo.

Vi hörs snart igen.

//DW

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk