Går det ens att få någon rättvisa?

Anna Lo Backgården har startat en serie - men fått problem med poängräkningen. Är det verkligen vettigt att ett lag kanske inte vinner serien om de vinner alla sina matcher?

De av er som följt mig tidigare här vet att jag många gånger har otur när jag tänker...speciellt när det kommer till räkning. Där har hjärnans alla celler inte alltid varit med mig. Det har inte på något sätt påverkat mitt liv i stort men visst, för stunden har det känts surt och irriterande att förlora ett game, set och ibland till och med en hel match för att jag haft noll koll och framförallt totalt misslyckats med mina försök att räkna. Nu är jag här igen och nosar, farligt nära gränsen där min hjärna stänger ner och jag tvingas lägga mig platt och erkänna att det blev fel...eller? 

 

Min Coronaliga som jag skrivit om tidigare hade ett tydligt regelverk. Jag valde att kopiera reglerna direkt från en annan serie jag spelat i tidigare. Det som gällde var att vid vinst 2-0 i set fick man 3 poäng. Vinst med 2-1 gav 2 poäng till vinnaren och 1 poäng till motståndarna.

 

Jag valde detta sätt att räkna då jag tycker det skapar mer spänning när man belönas för sitt vunna set även om man inte tar hem hela matchen. Att möta ett bra lag och lyckas spela till sig ett set ger energi och även om man inte vinner känns det skoj att få med sig ett poäng och det känns bra att stöka runt lite för det andra laget. Man har med sitt vunna set bromsat det duktiga lagets framfart i tabellen och på så sett kanske bidragit till att serien lever längre och att det blir spännande ända in i mål. 

 

Skulle serien sluta med att två lag ligger på samma poäng säger de regler jag valde att kopiera att man först räknar set och kan man inte skilja lagen åt på dem går man ner och räknar game och de med störst gameskillad vinner. Så här långt är det inget konstigt alls men nu kommer frågan om jag åter igen haft otur när jag tänker? 

 

Vad händer ifall två lag står på samma poäng. Ena laget har vunnit alla sina matcher i serien men tappat set och det andra laget med samma poäng har en förlust med sig i bagaget. De slutat på samma poäng båda lagen och med exakt samma antal vunna set MEN det ena laget har 15 game mer vunna än det laget som vunnit alla sina matcher. Här säger reglerna att den med flest antal game vinner men är det rätt? Borde man inte vinna serien ifall man vinner alla sina matcher? Mitt spontana svar på den frågan är att det ju är självklart att man vinner serien ifall man vinner alla sina matcher! 

 

Men är det egentligen så självklart? 

 

För vad händer om vi har en serie med låt oss säga tio lag. Ett av lagen vinner alla sina matcher MEN de tappar set i alla matcherna. Då slutar de på 2poäng x 9 matcher = 18 poäng. Ett annat lag vinner 8 av 9 matcher med 2-0 i set. Sista matchen förlorar de med 1-2. Då slutar det laget på 3poäng x 8 matcher = 27 poäng + 1 poäng som de fick med sig i sin sista förlorade match. Deras slutsumma när man räknar ihop blir då 28 poäng men de förlorar trots allt serien då det andra laget med endast 18 poäng vinner för de har vunnit alla sina matcher. Är det rätt? Ska man inte vinna serien om man har flest poäng?  

Ska Rmavbild 2021 03 29 Kl 093245

Ska Rmavbild 2021 03 29 Kl 093312

Ska Rmavbild 2021 03 29 Kl 093257

Varför finns det olika sätt att räkna poäng i olika serie? Varför enas man inte om samma för alla oavsett nivå, plats och förening?  

Hur ska reglerna skrivas för att man ska vinna en serie rättvist? Går det ens att få någon rättvisa i det? 

//Anna

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk