För en gångs skull ligger jag i framkant

Inom kort kör Daniel Windahl igång fysträning för padelspelare. Men där är redan Anna Lo Backgården i fas. I tolv veckor har hon jobbat på att förbättra sin fysik.

Läste  Daniel Windahls senaste blogg och insåg att jag verkligen ligger i tiden. Att jag för en gångs skull kan säga att jag nästan är steget före känns helt fantastiskt. Daniel skrev om vikten av att fysträna och att det finns ett växande behov hos många spelare att få hjälp med just den biten.

 

I juni berättade jag om hur jag gjorde en kroppsscreening för att på så sätt få veta hur min kropp egentligen mådde. Eller mådde och mådde, det var väl mer en första check för att få veta var jag befann mig. Jag hade inga direkta problem som jag kände till. Eller kanske ska säga att jag inte hade några direkta problem som jag ville kännas vid. Mitt stela stapplande på morgonen innan kroppen blev varm och min onda ryggen har jag lärt mig att tänka bort. På samma sätt som jag lärt mig att inte lyssna när mitt söndertrasade knä med fyra korsbandsoperationer i bagaget svullnar upp och säger ifrån. Det är direkt farligt att inte lyssna på sin kropp, det vet jag. Men jag vet också att jag är en allt eller inget människa och bara kör på tills det inte går mer och därför valde jag att testa det här med screening. Tänkte att det vore bra att få hjälp med det fysiska då det mentala aldrig kommer att säga till mig att bromsa.

 

Screeningen bestod av 12 tester som undersökte min rörlighet, styrka och stabilitet. 

Rörlighetstesterna visade att jag var stel i bröstryggen. Jag hade svårt att rotera åt båda håll men framförallt åt höger. Vilket jag skrev om tidigare och då kände lycka över, för det förklarade varför jag fick kämpa med din forehandvolley! Det var inte min förmåga att förstå utan mina fysiska förutsättningar som jobbade emot mig och det kändes befriande att få bekräftat. 

Styrke- och stabilitetstesterna visade att jag behövde jobba på min ben-, sätes- och bålstyrka. Starka och uthålliga ben- och sätesmuskler bidrar till ökad förmåga att hålla låg tyngdpunkt i spelet (vilket padeltränarna evigt tjatar om 😉 ).

Ska Rmavbild 2020 10 26 Kl 195458

Efter screeningen fick jag ett riktat träningsprogram som jag utfört under 12 veckorna.

När det häromdagen var dags att göra en uppföljning och se vad jag åstadkommit var jag lite nervös. Funderade på om jag verkligen tränat ordentligt. Jag vet att jag gjort de övningar jag fått tilldelat mig minst tre gånger i veckan men har jag gjort dem rätt? Har jag lyckats förbättra mina svaga delar i kroppen? 

 

Svaret på mina frågor var JA. Inte bara ett litet svagt ja utan här snackar vi resultat med stora bokstäver!!! De uppföljande testerna visade att jag ökat mina fysiska förutsättningar för att kunna spela bra och hålla mig fortsatt skadefri! Jag har ökat min rörlighet i bröstryggen, jag är starkare i både bål, säten och lårmuskler!! 

 Ska Rmavbild 2020 10 26 Kl 195441

Mina förutsättningar för att orka spela match efter match är klart bättre. Kom på mig själv häromdagen med att inte ha ont. Jag är fortfarande stel som en gamling på morgonen men jag har inte ont i ryggen och jag har inte ont i knäet. Jag tar kanske i lite om jag säger att jag känner mig som 20 år igen men kanske i alla fall 35 år. 

 

Så med andra ord, Windahls planer på att hjälpa till med fysträningen för padelspelare känns helt rätt! Mycket av jobbet för att bli en bättre spelare görs utanför planen - Ett jobb jag påbörjat och är redo att bygga vidare på. #intelängreont

//Anna

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk