Smarta tips för att kunna försvara ditt hörn

Är du vilsen i hörnet på padelbanan? Det är slut med det nu. Här får du väldigt användbara tips som gör att du har kontroll på ditt hörn och metoder för hur du ska arbeta.

Bandejan må vara det mest symboliska slaget för padel men en perfekt snurr i hörnet är inte långt efter. I detta inlägg tänkte jag ta ett grepp om hur vi försvarar vårt hörn och begreppet ”close the corner”. Antar att den direkta översättningen är stäng hörnan.

Hur vet man om bollen kommer att studsa i bakväggen först och därmed studsar ut mot sidväggen eller om den tar i sidoväggen först och kommer att studsa in mot dig/in mot banan? Dags för nörderi next level:

Skaermavbild 2018 08 20 Kl 183358

Positionering för att försvara hörnet, ungefär där en osynlig linje ut från första stolpen från hörnet på bak respektive sidovägg möts.

 

På bilden ser ni en svart heldragen linje. Den illustrerar bollbanan. Att som backhandsspelare positionera sig så att vänsterbenet bryter linjen så har vi kontroll på vårt hörn. Varför?

Om bollen går till höger om vänsterbenet så vet vi att bollen kommer att gå mot bakväggen först.

Om bollen går till vänster om vänsterbenet vet vi att den kommer att gå i sidoväggen först och genom att låta racket följa efter bollen så snurrar vid med den.

Om bollen går rakt mot vänster ben är det svårt att avgöra om bollen ska i bak eller sidovägg först och det är då det kan bli lite struligt. Tekniken är då:

1) Stäng hörnan genom att från utgångsposition vänd in mot hörnet så att racket är rakt ut från kroppen och pekar in mot hörnet med 45 graders vinkel.

2) Om bollen går i bakvägg, jobba med små steg och låt racket jaga bollen på backhandsidan. 

3) Om bollen går i sidovägg, jobba med små steg och låt racket jaga bollen. Fortsätt snurren och slå bollen med en forehand.

 

Skaermavbild 2018 08 20 Kl 183334

Calles utgångspoistion. Det är hur bollen går mot hans vänsterben som gör att han vet var han har hörnet.

Skaermavbild 2018 08 20 Kl 183313

Bollen passerar Calles vänsterben. Han roterar då och låter racketen peka rakt mot hörnet. Beredd på att bollen kan träffa både bakvägg eller sidovägg först.

Skaermavbild 2018 08 20 Kl 183258

Bollen tar först i bakvägg och sedan i sidovägg. Med små snabba steg följer han bollen för att rädda den med backhand.

Skaermavbild 2018 08 20 Kl 183231

I det här läget har bollen träffat sidoväggen först. Calle väljer då att följa bollen med racketen i en snurr och väljer sedan att slå bollen med forehand efter studs i bakväggen.

 

Det här kräver träning, träning och återigen träning. Men att ha kontroll på sin hörna tar din padel till en ny nivå både spelmässigt och njutningsmässigt.

Kolla även detta klipp från Padeltrainer.com: 

 

På min instagram @padeltrainersweden har jag lagt upp några filmer med hashtaggen #closethecornerpadel som kan vara inspirerande!

Tack Danne och Calle för att vara mer eller mindre frivilliga poster boys!

Lycka till!

Andréas

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk