Vad är en bra lobb?

Lobben i padel är en liten vetenskap. Andréas Johansson reder ut hur du bör lobba, när du bör göra det och varför.

Vad är egentligen en bra lobb? Ja det beror på situationen och motståndarnas position men också hur väl den som slår lobben döljer att det är just en lobb som skall komma. Allt detta under tidspress dessutom.

Tekniken i sig kan ni läsa om i padelfebers padelskola (länk här)

Fortfarande har jag inte sett någon i Sverige som lobbar med nämnvärd back-spinn (eller ”bite” på golfspråk) i lobben. Förutom att lobben är väl slagen och passerar dig så är det otroligt effektivt när den dessutom knappt studsar ut från bakväggen, om den ens når fram. Gabo är långt ifrån ensam om att ha den typen av touch i lobben men han gör det väldigt bra.

Varför lobb?

Se lobben som ett (av flera) verktyg att börja bygga upp en poäng med. Du flyttar dina motståndare för att sedan kunna använda den yta som öppnas upp, det vill säga får du bak dina motståndare, använd ytan framför dem genom att spela löst mot fötterna. Får du in motståndaren mot mitten, använd ytan som öppnas upp i krossen och så vidare.

Om ni lyckas passera era motståndare med lobben så att ni kan överta nät, se inte nätet som vunnet förrän ni etablerat era positioner vid nät genom att klarat av motståndarna motdrag från bakvägg. Paquito Navarro har ju en hyffsad ”Cuchilla” från bakplan så även om lobben har passerat honom är han knappast i underläge. Se länk nedan.

Paquitos mäktiga vapen från bakväggen när han blir överlobbad.

 

Placering

Lobbspelet skiljer sig rätt markant åt som forehand och backhandspelare. Som forehandspelare mot högerhänta spelare kan du med stor fördel hela tiden sträva efter att lobba över vänstra axel på motståndaren i diagonalen. För att motståndaren på forehandsidan då skall kunna slå sin bandeja eller smash så krävs bra teknik och starkt fotarbete, men framför allt får du som försvarare din motståndare i krossen ur position. Lobb över vänster axeln på forehandspelaren fungerar givetvis även att slå från backhandhörnet men det är mycket enklare för motspelaren i backhand-diagonalen att täcka upp luftrummet i mitten med sin forehand mot mitten. Då öppnar du upp för en bollträff långt från kroppen (underlättar för aggressiv träff och mer spinn på bollen). Spelar du över motståndarens vänsteraxel i backhand-diagonalen så öppnar du upp för en kick mot långsidan/galler men även för smashen. Detaljer, ja visst, men definitivt något att tänka på och det är precis så här som skickliga spelare står och lobbar mot spelare med en effektiv smash och bandeja. Placeringen på denna detaljnivå är definitivt skillnaden mellan en lobb och en bra lobb.

Nedan en länk på en trevlig boll att lära ifrån: Lägg märke till lobben mot forehandspelarens vänster axel som ger en bandeja som ej skadar och 2 bollar senare så har Martita Ortega vänt initiativet i bollen och till och med vunnit den. Jag skriver nedan om neutral lobb, något som tjejerna använder sig av med framgång i denna poäng.

 

Neutral lobb

En lobb som dimper ner ungefär i höjd med servelinjen eller en halvmeter bakom. Medvetet slås denna lobb ej längre då de skickliga försvararna vill ha en bandeja att jobba vidare på. En neutral lobb går dessutom mot mitten av banan för att ge motståndarna så små vinklar som möjligt att använda.

Offensiv lobb

En lobb med lägre bollbana i syfte att komma ner bakom motståndaren alternativt ej ge motståndaren tid att ställa upp bakom bollen för att kunna vara aggressiv i sin bandeja/vibora/smash. Misslyckas denna lobb så blir det garanterat ett läge för motståndaren att etablera press mot er som försvarare alternativt avsluta bollen via en otagbar smash. Detta är också den lobb som du har minst felmarginal på.

Defensiv lobb

En lobb med hög bollbana i syfte att markant dra ner tempot i bollen samt att motståndare ej skall få någon hjälp med farten. Detta genom att bollen via lobbens bollbana i princip kommer rakt ovanifrån ner mot motspelaren. Ofta att använda när ni som par är ur position eller i uppbyggnaden av spelet när motståndarna är i överläge.

Väljer du rätt lobb och placering vid rätt tillfälle kan jag lova dig att du kommer att bli beskriven som en obekväm spelare att möta. Den som blir lobbad får aldrig slå sina overheads på ett bekvämt sätt utan får mest fokusera på att spela in bollen och behålla position och inte öppna upp poängen.

Eller gör man bara som Bela, och lägger ner varje lobb med en kvadratdecimeters precision i hörnan på backhandspelaren och tar det därifrån. Men det är en annan skola 😊.

Skaermavbild 2017 06 29 Kl 143342

Foto: Anders Karlsson ZportUp

Lobba lugnt

Andréas

 

 

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk