Viktiga tips för en lyckad serveretur

Hur man bör returnera en serve i padel är en konstform. Andréas Johansson ger en mängd tips på vad som är en bra retur. Måsteläsning!

Vi följer upp blogginlägget om servar med ett riktigt nörderi kring returspelet. För att komma åt de så avgörande breaken är returen av yttersta vikt. Det är via den du har din första chans att neutralisera poängen och undvika att hamna i tungt underläge från motståndarens första tillslag.

 

Positionering

Det ligger nära till hands, speciellt i början av sin padelkarriär, att stå nära sidoväggen som servemottagare för att kunna ta serven innan studs i sidoväggen. Det är inte fel, men man ska tänka på att det blir långt till serven som slås mot mittlinjen då. Utgångspositionen som mottagare är rätt individuell, ett riktmärke kan vara där en osynlig linje möts om den dragits från första stolpen på sidoväggen respektive bakväggen. Ungefär där. Jag själv (spelar på forehandsidan) står med min högerfot ungefär där linjerna möts. Jag har hellre lite närmre till mittlinjen och litar på att jag kan använda en retur från sidoväggen. Stå hellre längre bak än nära servelinjen. Detta för att allt är lättare när du har mer tid på dig och bollen framför dig.

 

 

Video: Mer info och teori kring teknik och vad man ska tänka på för returen här i padeltrainer.coms instruktionsvideo.

 

Vad är målet med din retur?

Som utgångspunkt, spela alltid din retur på spelaren i rörelse (den som har servat). Då sannolikheten är större för misstag, eller mindre precist slag från den spelare som är i rörelse än den som står på plats i rätt position (servarens partner).

Låt oss utgå ifrån att er motståndare servar väl. Flackt, tungt och kommer utan problem fram till sin önskade nätposition. Med andra ord, du och din partner har inte någon öppning i poängen och era motståndare har övertaget (som sig bör som servare).

Fokusera på att ej ge möjligheten till era motståndare att etablera och öka sitt övertag i bollen. Inget annat. Chansa inte på något ”lucky shot” för att göra en vinnare. Spela för att tvinga motståndare till att slå slag som de är obekväma med. Släpp tanken på att slå vinnare.

Obekvämt? Om vi vänder på det, bekväma volleys är de volleys där du inte behöver sätta all fart själv, de kommer i ”lagom höjd” över nätkanten och på lagom avstånd från kroppen. På det avstånd från kroppen där du har din optimala träffpunkt för att få max effekt av din sving på forehand respektive backhandvolley.

Högre returer i huvudhöjd är obekväma, svåra att spela flackt, tungt och djupt på tillbaka utan generös retur från bakvägg.

Hårda returer rakt mot kroppen brukar också vara obekväma och tvinga fram en ”transportvolley” från motståndaren. Med transportvolley menar jag en volley som man får slå för att behålla sin position och leva kvar i poängen men som du inte kan göra något kreativt med då du helt enkelt inte var i position för att sätta fart, spinn eller rätt riktning på bollen.

Inspiration: Se videon i länken nedan – även om spelet är grymt, lägg fokus på hur spelarna i detta klipp returnerar samt vad som händer när första volleyn får slås under nätkantshöjd eller när bollen är i mer bekväm höjd (oftast dödas bollen direkt på första volleyn).

 

 

Men som standard, returnera löst och med ”rull” (toppspin) så att bollen dyker ner under nätkanten innan motståndaren kan slå på bollen. I allra bästa fall dyker bollen ner på motståndarens fötter.

Testa också att lobba direkt på returen om ni märker att motståndarens overheadspel ger er lägen. En bandeja som konstant studsar ut som ni sedan kan lobba på eller på något annat sätt vända initiativet i poängen.

Spelare på högre nivå är extremt skickliga på variationen av ovan. Speciellt variationen mellan de lösa toppspinnslagen som droppar ner mot fötterna och lobbarna. Sanyo Gutierrez är kanske den som hanterar detta absolut bäst i världen. Allt motståndaren kan göra är att slita stenhårt för att behålla sin position vid nät. Fram och tillbaks, fram och tillbaks.

 

Precisionen hos proffsen är på sådan nivå att de returnerar, fullt medvetet, mot örat på backhandsidan. Och ja, därifrån slår man sällan några dödande backhandvolleys.

Testa er fram. Hjälps åt med att konstatera var det inte händer särskilt mycket hos era motståndare. Är ena tjejen eller killens backhandvolley medioker. Slå er retur mot den och bygg sedan poängen från där. Returen mot den volleyn är ett så kallat ”safe shot”.

 

Ett bra så kallat ”rull” i slagen, det vill säga en bra avvägning mellan toppspinn och fart så att bollen efter den gått över nät droppar ner mot fötterna, tar tid att jobba fram och få in känslan för. Var dock väldigt försiktig med sliceslag från bakplan och på returen. Vakna motståndare noterar er teknik med backspinn och fysikens lagar gör att bollen kommer att ha stigande bollbana. Något som kan utnyttjas genom att gå nära nät och spela aggressivt.

 

Som vanligt inga regler utan undantag. Variation är A och O. Ta en rejäl funderare ihop med din partner på var ni blir mest straffade eller var ni blir minst hotade när ni spelar er retur.

Stort lycka till!

Andréas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk