Vad är en bra retur i padel?

Andréas Johansson fördjupar sig i ämnet servereturer. En stor lärdom under VM var att svenskarnas returer inte var bra nog. Men vad är då en bra retur i padel?

“Det är samma sak som på EM i Lissabon förra året. Returerna…vi ger bort två-tre poäng direkt utan att tvinga motståndarna till att göra något bra för att vinna poängen. Det är svårt att breaka då…”

Vi var några dagar in på VM och jag och Dani Dios såg någon av killarnas matcher tillsammans. Citatet ovan är Danis och det var verkligen en röd tråd genom hela veckan. Vi har mycket att utveckla, men det vi skulle få störst effekt av på kort sikt är att utveckla vårt returspel. Inte konstigt att det är knackigt, det hör inte till vanligheterna att vi står och nöter returer i veckorna. Men oj, vad viktigt det är.

Jag har tidigare skrivit om både serve och returspel i bloggen tidigare, tiden går fort, inläggen var äldre än jag trodde men de är väldigt aktuella. Ni hittar dem här:

 

Länk till blogg om serve

Länk till blogg om returspel

 

Att returen måste in är sin sak, men givetvis är kraven högre än så. Vi blev enormt straffade av de där ”mittemellan-returerna” som med säkerhet kom in på en bekväm höjd över nätet.

Skickliga spelare använder läget för förstavolleyn och börjar diktera poängen direkt med noggrann placering och tyngd i volleyn (via backspinn som ger flack bollbana) så att det inte går att släppa i bakvägg eller så går de in och slår en stenhård flack volley som mer påminner om en fh-drive i tennis. En typ av volley som kommer alltmer via den nya generationen spelare (Alé Galán, Lebrón, Garrido, Tapia och även på damsidan ser vi det allt mer via exempelvis Bea Gonzalez och Alba Galán).

 

Huvudmålet med returen är att spela in den på ett sätt så att inte motståndarna får ett konkret övertag i bollen. Det är definitionen av en bra retur. Glöm vinnare. Händer det så är det en ren bonus.

 

Lobben är ett alternativ som retur (främst om ni konstaterat att era motståndare kommer extremt nära nät) men givetvis också om ni föredrar att möta motståndarnas overhead före deras volley. Har ni en dag när känslan inte är rätt i returerna så kan att lobba sig in i matchen vara enda alternativet. Möter ni en flack och tung serve (med mycket backspinn) så är det svårt att få tillräcklig kvalitet i lobben. Jag föredrar att ha en lobb på returen mer som ett undantag och överraskning. Det är lite roulett över att ha bestämt sig innan man ser vilken serve som kommer.

 

I det låga returspelet har vi hastighet och placering att variera och använda oss av för att begränsa motståndarna.

En tumregel som inte bara gäller returspelet: Om du inte vet vad du ska göra, spela hårt och flackt mot mitten eller mot kroppen på motståndarna.

 

I returspelet är den hårda flacka returen mot kroppen viktig att känna sig trygg med. Motståndarna hinner inte att flytta kroppen och får helt enkelt bara blocka in volleyn. En annan fördel med en hård retur är att vi sätter tidspress på motståndaren då de sannolikt inte hinner hela vägen fram till sin önskade nätposition.

 

Hur hårt är hårt då? Givet är ju att bollen går in om motståndarna väljer att släppa den. I övrigt skulle jag vilja säga att det beror delvis på hur skickliga motståndarna är på att strypa tempot och fortfarande ha kontroll på bollen och dess placering.

 

Skaermavbild 2018 11 21 Kl 110524Vänster: Utgångsposition. Bollen kommer stenhårt mot kroppen. Höger: Jag måste först flytta kroppen för att kunna slå min volley och får lägga min tid på det. Kroppen flyttas bort från bollbanan istället för att möta den.

 

Vid placering så ställer det större krav på vår touch och teknik. Skillnaden mellan en bra retur och en misslyckad som släpper in motståndarna i bollen kan vara så liten som bara ett par decimeter. Det är ganska enkelt att beskriva men kräver stor precision och mycket träning för att utföra. Försök tvinga motståndarna till en bollträff antingen långt ifrån kroppen ”utom räckhåll” så att kroppens rörelse inte kan möta bollen utan att motståndaren istället får ta ett stort steg i sidled för att nå bollen. Eller slå bollen med båge och hastighet så att den droppar under nätkantshöjd. Liten överkurs är högt på backhand. Alla dessa tre alternativ är bra och begränsar oftast motståndarna. Se bilderna nedan.

 

Skaermavbild 2018 11 21 Kl 110456Utgångsposition och så kallade safe zones, placering för servereturer – se din motståndare som en måltavla.

 

Skaermavbild 2018 11 21 Kl 110443

Skaermavbild 2018 11 21 Kl 110510Volleys under nät och volley långt ifrån kroppen.

 

Kom ihåg att det alltid finns motdrag i padel. Så skyll inte på mig om ni lägger bollen exakt på dessa ställen och motståndarna ändå kan hantera det. Variation är a och o. Kan ni hantera alla dessa typer av returer med stor säkerhet är jag övertygad om att ni skaffat er ett bra utgångsläge för att utmana om break i varje game som mottagare.


Har ni frågor så bara skriv i kommentarsfältet eller på PFs instagram och tagga min insta @padeltrainersweden

Stort lycka till!

Andréas

 

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk