Sergio - en källa av visdom

Andréas Johansson hyllar en mentor och vän. Sergio Beracierto har bjudit honom på mängder av aha-upplevelser inom padeln. Andréas bjuder på några i detta blogginlägg.

Dags för en helg i padelns tecken igen för mig. Inte lika ofta som förut men det ska bli grymt kul. På torsdag kommer Sergio Beracierto till Helsingborg för att hålla träningar över helgen och han är helt fullbokad.

The CrucifixEn av de absolut häftigaste padelbilderna jag sett – ”The crucifix” Foto: Anders Karlsson, ZportUp

Sergio är omtyckt och jag förstår varför. Han är seriös ut i fingerspetsarna, sköter sin fysträning och kost.

Han håller låg profil och finns inte på några sociala medier "Nej varför skulle jag? Det är mest bullshit" får jag som svar när jag frågar varför han inte finns på Facebook, instagram, Youtube etc. Långt ifrån den hets om störst, bäst, mest, vackrast, trivsammast och viktigast som många ägnar sig åt i dessa medier. Han bara är. Och låter hans hårda jobb sköta snacket.

Jag har lärt mig massvis av honom och han har några tänkvärda citat som jag har burit med mig:

”There is always a solution to the puzzle”

Det finns alltid en lösning. Där finns alltid ett motdrag på motståndarens slag och bollar. Det finns alltid en väg ut ifrån det spel som motståndarna försöker spela. Det krävs dock att du är väldigt allround och komplett och sätter din strategi med din partner.

”Give back the problem to your opponent”

Ibland är det mest effektiva du kan göra bara att slå tillbaka bollen till din motståndare med marginal. Har du inte ett uppenbart läge eller känner dig trygg – chansa inte. Ta ingen onödig risk. Ge problemet tillbaka till din motståndare. Padel är ett spel som kräver tålamod.

”In the end, it’s about the 1000 and 1000 balls that you need to do”

Repetition är kunskapens moder. Dina slag och val måste komma instinktivt och för att du ska känna dig trygg i slagen så kommer du inte ifrån att mängdträningen är det som avgör. Vi har väl alla känt att vi inte vågar slå igenom våra slag ”som på träning” i matchsituation. Det i kombination med trötthet som ger dåligt fotarbete och du fastnar fullständigt i halvhjärtade slag som inte skapar något och du får bara springa ännu mer.

Jag träffade Sergio sommaren 2014. Då var han Sverigebekante Gabo Loredos formella padelpartner och de spelade WPT-kval i Málaga. Fyra år senare har vi kontakt varje vecka. Vi pratar padel och om livet. Sergio är ansvarig för träningsverksamheten på två klubbar. En i hans hemby La Cappellania i Alharuin de la Torre och numera även i klubb med 150 tränande i Antequera norr om Málaga.

Skaermavbild 2018 02 14 Kl 153044En mycket inspirerande vän – The Hobbit – Sergio ”Bera” Beracierto

Sergios styrka som tränare är, i mitt tycke, less is more. Han tjatar inte sönder pass. Fokuserar på 1-2 moment i spelet och tillämpar ”1000 balls”. Du får slita ordentligt och får otroligt mycket boll under timmen. Hans tips och justeringar är enkla och tillämpbara. Han är rak men samtidigt nära till skratt och avslappnad. Glömmer aldrig när jag försvarade mig i en 2 mot 1 övning och efter några bollar fick jag feedback:

- Dina lobbar är absolut bland de sämsta jag mött. Jag ser det år i förväg att du ska slå dem och de är för höga, jag hinner ställa upp och kan slå ut varenda en. Ska du lobba så högt måste de vara alldeles intill väggen och ha mer backspinn så att de dyker mer. Men framför allt måste jag känna att jag inte vet i förväg vad du ska göra.

Fair enough.

Och han vet vad han pratar om. Kontinuerligt tränar han med de som tillhör den bredare toppen- eller vad sägs om Godo Diaz, Alé Ruiz, Chingotto och Tello? Härligt skvaller kommer på köpet. Bland annat vilka par som är i bråk och vilka som ska spela tillsammans framöver etc. Nu drar snart den Andalusiska touren igång igen. Även i år kommer Sergio att följa den.

I helgen är det utbildning för min del. Jag ska följa en del träningspass för att få inspiration kring övningar, utlärningsknep och pedagogik. För mig är det den absolut bästa utbildningen. Att skugga en champ.

KollageStjärntätt i Sergios kamerarulle från förra säsongen, känner ni igen spelarna?

 

Andréas

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk