Anpassa ditt spel istället för att gnälla

Efter ett drygt år i Spanien är nog Calle Knutsson den svensk som har störst erfarenhet av spel i olika förhållanden. Här gästar han Andréas Johanssons blogg och ger sina bästa tips på hur du ska anpassa ditt spel efter omständigheterna istället för att gnälla på takhöjd, sol, vind eller fuktiga glas.

Padeln rusar fram i vårt avlånga land och för oss som har varit med sedan de första banorna byggdes är det fantastiskt att se utvecklingen av den svenska padelfebern.

 

Allteftersom fler anläggningar byggs ökar även antalet tävlingar, likaså prestigen och rivaliteten mellan de svenska paren. Vilken succé säger jag! Självså älskar jag allt som har med tävling att göra. Såväl gemenskapen som delas mellan matcher samt de viktigaste ögonblicken i avgörande sets tiebreak.

Efter att ha tävlat lite mer än ett år i Spanien och på World Padel Tour kan jag nu säga att jag börjar samla erfarenheter när det gäller matchsituationer och att spela i olika sorters förhållanden. Något jag märkt av (inte bara i Sverige) är återkommande ursäkter som att det var något fel eller annorlunda på anläggningen där matchen spelats eller att motståndaren inte spelade ”riktig padel”.

Hur ofta hör man inte ursäkten (-eller säger den själv) ”Ja, vi förlorade MEN…”

Här kommer några vanliga situationer som kan ställa till det samt eventuella lösningar:

 

Inomhuspadel med lågt i tak

I försvaret:

När dina annars perfekta lobbar går i taket: testa att lobba färre och fokusera ert spel mot motståndarnas fötter. När ni ser att motståndarna börjar röra sig framåt för att ”klossa nätet”, spela en parallell och snabb lobb.

Framme vid nät:

Här gäller det att hålla sig kvar vid nät och hindra motståndarna från att överta nätet. Eftersom motståndarna kommer försöka spela ”snabba” lobbar, tänk på att inte hamna för nära nätet.

 

Fuktiga/smutsiga glas som försvårar väggspelet

I försvaret:

Försök släppa så få bollar som möjligt i sidglasen eftersom bollen kommer halka. Tänk på att hårda bollar som studsar i det bakre glaset kommer förbli relativt opåverkade, medan lösare bollar som studsar i bakglaset kommer halka nedåt marken. Väldigt viktigt med snabbt fotarbete för att kunna ställa om ifall bollen inte studsar dit man trott.

Framme vid nät:

Använd de oförutsägbara väggstudsarna till din fördel. Tvinga motståndarna att spela så mycket som möjligt med glasväggarna. Kom ihåg att lösa bollar med överskruv som studsar i glasväggen har tendens att halka nedåt marken vilket försvårar motståndarnas försvar.

 

Sol i ögonen

I försvaret:

Spela höga lobbar för att försvåra motståndarnas overhead-spel.

Framme vid nät:

Låt bollen studsa när motståndarna lobbat, istället för att spela en smash eller bandeja utan att se bollen. Det är bättre att låta motståndarna ta över nätet med en lobb än att chansa och missa overheaden 2 meter upp i glaset. 

 

Vind

I försvaret:

Vilken riktning kommer vinden ifrån?

Motvind = Slå långa lobbar

Medvind =  Slå korta lobbar

Sidvind = Spela mycket mot motståndarnas fötter och slå låga lobbar mot mitten av banan för att eliminera risken för missar mot sidan av banan. 

Framme vid nät:

Viktigt med fotarbete när motståndaren lobbar. Känner man sig osäker med sina overheads, släpp ner bollen och spela den efter studs. Återigen är det bättre att sätta in bollen en gång till över nät än att chansa och eventuellt missa.

 

Långsamma banor

I försvaret:

Tänk på att inte ha för bråttom fram till nät. Förhållandena gynnar försvarspel. Spela mycket lobbar.

Framme vid nätet:

Försök att ta bort motståndarnas möjligheter att använda väggarna för att sakta ner spelet. Hur? Spela korta volleys som aldrig når bakväggen mot mitten av banan. Slå hellre en extra bandeja än att ”sälja dig” med en dålig smash som motståndarna hinner upp. Kom även ihåg sidgallret så att motståndaren aldrig känner sig bekväm.

 Skaermavbild 2018 11 26 Kl 125934Långsamma banor? Spela gärna korta volleys så att motståndarna inte kan dra ner farten med hjälp av väggara.

 

Snabba banor

I försvaret:

Försök stanna kvar så länge som möjligt i bollduellerna genom att försvåra motståndarnas nätspel. Variera mellan chiquitas mot motståndarnas fötter, hårda bollar mot kroppen på motståndaren, samt snabba parallella lobbar. Tänk på att inte spela lobben för tidigt i duellen ifall motståndarna smashar bra! 

Framme vid nät:

Spela hårdare volleys som studsar snabbt ut från bakglaset. Målet är att den försvarande motståndaren ska få panik och slå dåliga lobbar där ni kan smasha.

 

Givetvis har vi alla våra egna spelstilar som kommer göra att vi föredrar att spela i vissa förhållanden eller på en viss typ av bana, men kom ihåg att de par som bäst anpassar sig kommer få med sig flest segrar i det långa loppet.

Lira för att du tycker det är kul!

Skaermavbild 2018 11 26 Kl 130354 

Bela - mästaren på att anpassa sitt spel.

/Calle Knutsson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk