Läger med till synes simpla övningar

Andréas Johansson berättar om intryck och de övningar som Dani Dios lät de landslagsaktuella spelarna köra under regionlägren. Spännande läsning!

Det har blivit lite glesare mellan mina inlägg. Det beror knappast på att jag tänker mindre och mindre på padel utan snarare tvärtom. Tiden har helt enkelt inte riktigt funnits där de senaste veckorna till att stanna upp och skriva ett gott inlägg till bloggen. Men nu så.

Klockan 04:45 ringde väckarklockan i lördags morse och knappt en halvtimme senare var vi (Dani och jag) i bilen på väg till Malmö flygplats. Västerås var destinationen och väl framme där mötte en glad och stolt Andreas Ehrnvall upp och välkomnade oss till sin nya och riktigt fina Västerås Padel Arena.

Skaermavbild 2018 04 12 Kl 223903Regionsläger öst/norr på nya Västerås Padel Arena

På Syd och Västlägret under söndagen körde först damerna stenhårt innan lunch och därefter intog herrarna banorna på Padel Crew. En gemensam lunch för båda grupperna hann vi också med.

Skaermavbild 2018 04 12 Kl 223914Regionsläger syd/väst på Padel Crew, Helsingborg

Övningarna som vi körde under helgen var få till antalet och till synes simpla. Men oavsett nivå blir de utmanande. Fokus på att se spelarnas positionsspel, försvarsspel och kontinuitet men också att kunna ge feedback och coachning av de samma. I princip inget fokus på teknik under hela helgen.

Att vi låter övningen gå upp till 30 minuter innan byte av roller är ingen tillfällighet. Uthållighet, kontinuitet och att kunna fokusera under längre tid övas upp just så. Att mala på länge utan någon dipp.

”Padel is a game of numbers”. Orden är Danis och innebörden är att statistiken är superviktig att ha koll på. En vinnare via en vinkel ut genom dörren har lågt värde om du har missat 7 försök innan du lyckades. Hur god kontinuitet har du från försvar? Missar du var tredje eller fjärde boll från försvaret? Om ja, då är matematiken enkel – din motståndare behöver bara slå tre bollar i rad på dig för att över tid vinna bollarna.

Övning 1: Ett par startade vid nät och försvarande par spelade allt lågt, med fri riktning och utmanade ej om att överta nätet.

Fokus på vem som tar vilken boll, när det är läge att stå i neutral zon (3-4 meter från nät) samt när man bör vara närmre nät. Här blev det flera diskussioner och aha-upplevelser både i Västerås och Helsingborg.

Skaermavbild 2018 04 12 Kl 223847Exempel: När bollen är i hörnet med få alternativ för försvarande spelare så bör spelaren rakt framför ta ett eller två steg mot nät, något framför spelaren i diagonalen för att täcka av vinklar men också få större vinklar själv. En annan aspekt är att motståndaren har betydligt mindre marginal (geometri) i sin raka lobb än den diagonala och en position närmre nät kan tvinga fram den raka lobben.

För försvarande par var fokus att öppna yta och sedan spela på den tomma ytan samt att våga lita på att ett långsamt spel stör rytmen och skapar läge att vända bollen.

Övning 2: Ett par startade vid nät men försvarande par fick även spela lobb samt utmana om nätet.

Vilken är den perfekta lobben? Hur långt bak i banan studsar den?

Inte så långt bak i banan som många tror. Till servelinjen cirka. Så att spelaren precis kan nå men samtidigt inte kan släppa ner och låta den studsa då den inte kommer ut från väggen.

Skickliga spelare kan utnyttja en generös studs ut från bakväggen. Vid utomhusspel kan dock en djupare lobb än så vara ok med tanke på att höjden kan ge bollbanan en annan vinkel.

Slutligen, när är det ok för en spelare att gå in och ta bollar vid nät (oftast i mitten) som egentligen är ens motståndares? Enbart, och enbart om man kan döda bollen. Gör man inte det så är positioneringen som regel fel hos er båda. Bra tumregel tycker jag. Tråkigt tycker säkert många.

Några dagar så här efter ser jag tillbaka på helgen som mycket lyckad. Med regionindelning med ansvariga för respektive region kommer vi över tid både motivera och utveckla spelare i mycket större utsträckning. Jag tycker att jag varit runt en del och tävlat flitigt, men ändå träffade jag redan nu på första samlingarna på spelare som imponerade och som jag aldrig sett eller träffat förut. Ser fram mot att se utvecklingen samt att övertid få stenkoll på alla våra ”råämnen” därute.

Skaermavbild 2018 04 12 Kl 223925Taggat gäng på Padel Crew, parindelning för matchspel.

Hoppas att träffa många av er i Löddeköpinge till helgen. Jag kommer att vara där på söndagen och följer en enligt lottningen superspännande damklass! Efter helgen skall vi spika uttagningen till vårt första landslagsläger (12 herrar, 12 damer) i Halmstad 5/5.

Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk