Jag hade gett upp - nu är glädjen total

Andréas Johansson är som nyfrälst. Han kan spela padel igen! Och i ren eufori bjuder han på ett mäktigt blogginlägg som innehåller viktiga tekniska detaljer och träningstips. En läsfest helt enkelt för padelälskaren.

Helt ärligt hade jag gett upp, min skada hade inte rört sig i någon riktning (inte sämre, inte bättre) de senaste 3-4 månaderna. Men på bara några veckor försvann smärtan markant i vardagen och jag fick inte heller någon reaktion vid olika belastningsövningar. Armen tålde även lite matning och volleyspel utan någon reaktion eller smärta i fästet. Pang boom så har jag spelat två matcher den senaste veckan, de första på 10 månader. Ruggigt kul att vara tillbaka på banan och kunna spela, svettas, njuta av padeln och att vara en i gänget. Nu ska man bara vänja sig vid att bollen inte går dit man vill, lobbarna är kass och träffen oren – svårt för en vinnarskalle.

Img 8874Lyckan är total, 1 pass i veckan verkar armen klara av och full fokus på att börja rehabövningar och uppbyggnad av senan nu när den håller.

På tal om vinnarskallar, har ni sett serien ”Bragden” som leds av Gunde Svan på tv4? Klart sevärd för idrottsälskare. Avsnitt 4 gav gåshud och till och med en tår när Holm, Olsson och Klüft berättade om sina OS-guld i Aten 2004 och kanske framför allt deras uppladdning. Jag älskar idrott. Lika brutal och ibland hemsk som vacker och underbar.

Länk hittar ni här. 

Vi får se hur mycket eget spel jag får in de kommande månaderna. Skadan får styra och jag är inte beredd på någon ny frånvaro a la 10 månader och kommer med det ta det väldigt lugnt. Desto större fokus på rehab, mina uppdrag som tränare och assisterande förbundskapten.

Med juniorerna Leo och Douglas fokuserar vi väldigt mycket på grunderna. Teknik i volley och overhead för att göra verktygslådan komplett. I volleyspelet behöver träffen fram för att få styrka och tung bollbana och att undvika att bollen seglar ut och i båge.

A92c45e3 4217 4763 8444 366E3627e7c3TRÄFF I VOLLEYN. Små detaljer som gör enormt stor skillnad. Fokus på att få fram bollträffen och att söka bollen istället för passivt låta bollen komma till dig. Douglas modell i detta fall och bilderna är från samma pass men med 30 min skillnad mellan ”tagningarna”. Stor skillnad.

När det gäller bandeja och viboran så är fokus på att ”släppa lös” arm och handled för att få träffen så långt ifrån kroppen som möjligt. Fysikens lagar gör att du har högst rackethastighet ju längre hävarm du har och när timingen är rätt så att höften, bålen och handleden samverkar får du ut maximal tyngd och hastighet i denna rörelse. Säkerställ också att du får ut kraft från bålen och höften genom att stå sidled och vrid över kroppen. Kom dock ihåg att rackethastighet inte nödvändigtvis behöver användas till att sätta maximal hastighet på bollen utan även spinn.

F5bccd03 8595 4260 9829 15E2a07a8abcRELEASE I BANDEJA: Detaljerna som avgör, målbild till höger med rak arm och handled samt kraft från höft och bål.

 

Klassikern är ju att kunna släppa loss bandejan väldigt fint när man tränar men i match där du först behöver göra ett gediget jobb med fötterna och sedan ska ha timingen med bål, höft och arm så är det många som trillar dit och blir tighta och inget händer i bandejan mer än att den studsar ut och inte fyller sitt syfte riktigt.

Och som alltid, träna hårdare än du tävlar. Högt tempo, fys och rejäla pulshöjningar är standard för dessa herrar. Repstegar och remmar som får ner tyngdpunkten används flitigt. En annan favorit är slammer ball. En medicinboll som inte studsar, aka Dead ball. Super för att träna explosivitet för bål, axlar och ben.

Bild2Simon Vasquez gav slammer ballen vad den tålde innan landslagslägret tidigare vår.

 

I detta Youtubeklipp hittar ni mycket tips på övningar - inklusive Slammer Ball:

 

Igår inleddes det spanska kvalet till Swedish Padel Open – WPT i Båstad. Kvalet spelas i Madrid och fyra par kommer att på torsdag vara klara för slutkval i Båstad. Tävlingarna i Båstad inleds med att fyra kvallag från det spanska kvalet möter fyra par från kvalet i Sverige vilket kommer att vara Vilshärad Padel Masters helgen innan. Ingen vild gissning om det även är dessa fyra spanska kvallag som tar steget in i huvudturneringen. Extremt bra par är med i det spanska kvalet.

Imorgon, torsdag, inleds sommarens semester. Jag kommer att ägna mig skarpt åt att ”disconnecta” och bara njuta av Kroatien och sällskapet. Batterierna behöver laddas inför en intensiv andra halva av 2018 med jobb, VM-kval i Warszawa, landslagsläger, Vilshärad padel masters, WPT Båstad, VM i Paraguay, SPT-tävlingar som ska följas och givetvis alla träningar under veckorna.

Följ min instagram @padeltrainersweden för tätare uppdateringar – 95% padel, 5% allt annat.

Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk