Han är årets utropstecken på World Padel Tour

Finalen i Jaén regnar bort och då passar Andréas Johansson på att skriva ner sina tankar kring World Padel Tour.

Allt var riggat och klart för en perfekt start på denna söndag. Sovmorgon, därefter en lång frukost som förhoppningsvis skulle sträcka sig hela vägen in över herrfinalens start. Men ett regn i Jaén kom i mellan. Så vad passar då bättre än att blogga lite kring WPT?

 

Det är inte helt ovanligt när WPT-turneringarna körs utomhus att det blir skrällrikt och Jaén har inte varit något undantag. Succéparet för året Mati Diaz och Alejandro Galán åkte ut med buller och bång mot för många okända Pablo Lijo som spelar tillsammans med rutinerade Maxi ”Mini” Grabiel. Just Grabiel har gett intrycket av att inte alls räcka till längre och så plötsligt ändras förutsättningarna (utomhus), allt blir ett par steg långsammare och Maxi var med igen.

Skaermavbild 2018 05 27 Kl 151443

Utomhus - då visade Grabiel att han fortfarande håller klass.

 Lebron/Belluati åkte ut i första omgången mot stabile Javi Ruiz och Uri Botello. Botello är en favorit, en av de absolut vackraste fh-bandejorna.

 

”I prefer that it’s really good instead of beautiful” som Manu Martin sa.

 

Snart dags för Lebron/Belluati att göra ett nytt toppresultat för att bekräfta sin kapacitet. Det har varit väldigt blandat efter vinsten mot Bela/Lima. 

Det är intressant för oss entusiaster som följer touren när partner byts och nya konstellationer drabbar samman. Ovisst på något sätt och rollerna är inte klara.

 Skaermavbild 2018 05 27 Kl 151550

Hur länge spelar Paquito tillsammans med JMD?

Det stora frågetecknet inför säsongen och faktiskt fortfarande efter snart drygt fyra tävlingar är Paquito och JMD. JMD, som kämpade hela förra året med rehabiliteringen av sin knäskada, såg rejält rostig ut i första turneringen och blev fullständigt slaktad av Mati Diaz och Alé Galán samtidigt som Paquito fick stå och titta på från nära håll (även kallad VIP-platsen).

Så hur länge spelar de tillsammans?

Först och främst ska vägas in att sponsorer är inblandade och att det finns avtal på ”x” antal turneringar skall spelas tillsammans. Jag har inte lyckats få reda på hur många turneringar det minst skulle vara. Någon sa minst 3. Det kan stämma. De kom ju hela vägen till final senast så då finns det ju resultatmässig grund att fortsätta. Men en sak är säker, Paquito vill vinna turneringar. Semifinaler är inte bra nog för honom.

Aspekt nummer 2 är – vem ska Paquito spela med? Något jag har diskuterat med mina kompisar i Spanien som har hyffsad insyn. Han har spelat med samtliga av de bästa högerhänta fh-spelarna. Sanyo gav upp, kemin var inte där för att uttrycka det milt. Och att de skulle dela på sig var klart långt innan förra säsongen var över. Mati Diaz, Grabiel, Allemandi tillhör också ”x:en”. Paquito är på ”leftiejakt”, där JMD inte är bästa alternativet. Då Lima aldrig lär bli tillgänglig är Lucho Capra och Juan Cruz Belluati heta kandidater. Speciellt Capra anser många är underskattad och definitivt en topp 10 spelare. Hade varit kul att se honom sättas under press då jag menar att både förra året partner Godo Diaz och årets Ramiro Moyano ej är på Luchos nivå och det ser man också i matcherna när spelet ofta byggs upp på hans partners.

 Skaermavbild 2018 05 27 Kl 151223

Augustín Tapia - bara 19 år men redan kapabel att utmana världseliten.

Årets utropstecken hittills för mig: Den 19-årige argentinaren Augustín Tapia. Vilken sagolik spelare, alla förutsättningar för att redan nästa säsong paras ihop med någon på högre nivå än Marcello Jardim. Jag kommer att sitta klistrad för att se hans matcher i Båstad i juli.

 

Marcello Jardim förresten, har ni tänkt på att han paras ihop med stora talanger på väg upp? Lebron 2015, Stupa 2016 och i år Tapia. Ingen tillfällighet, men knappast en insats för ”sporten”. Det finns några stycken av veteranerna som har ranking nog för att ta sig och sin partner in i huvudturneringen utan kval och juniorerna och dess sponsorer får betala för att spela med honom.

Juni är en intensiv månad för spelarna på World Padel Tour. Idag avslutas Jaén, sedan skall tre challengers och en open spelas bara under juni.

 

Ett uppehåll för topp 20 som säker kommer välkommet för Bela och Stupa, båda två såg rejält besvärade ut, Bela med sin tennisarmbåge och Stupa med sitt högerknä som gjorde att han gråtandes fick slänga in handuken i semifinalen igår.

Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk