Droppen är ett vapen - men även en risk

Andréas Johansson skriver ett helt inlägg om chiquitan, eller droppen. Hur viktig den är och att det verkligen gäller att följa upp den. Träna på att få dina slag att sitta ihop i en serie.

Droppen, drop shot eller ”la chiquita”, det är många som ger sig på den och försöker slå den men desto färre som förstår syftet och hur viktig den är att ha i verktygslådan. Det är också viktigt att förstå vilken onödig risk den är i ditt spel om den slås vid fel tillfällen och inte följs upp med rätt positionering.

Men varför heter slaget ”chiquita”? Jag är knappast flytande i spanska men som jag har förstått det så är pronomen för boll på spanska la bola (la = feminint pronomen) och slaget en dropp/dropshot blir då la chiquita som syftar till en liten boll och inte en liten flicka som den raka direkta svenska översättningen blir. Så vi slår en liten boll, en chiquita.

Kort och enkelt beskrivit så är en chiquita en lös boll som dimper ner under nätkanten i motståndarnas zon 1. Se bild nedan:

Skaermavbild 2018 09 16 Kl 103655

De fyra zonerna där 1 är närmst nät och 4 längst bak i banan. En chiquita är ett löst slag som studsar i zon 1. I resten av inlägget refererar jag till zonerna i denna bild.

 

Zon 2 och 3 kallas ibland ingenmansland och är zoner som jag brukar lära ut att man ska undvika då risken att bli överspelad och passerad är överhängande. Antingen bak eller fram. Att tänka så duger långt.

Men i en mer avancerad padel är detta zoner som spelarna hela tiden befinner sig i. Det visar konstant att flyger bollen upp ett par extra centimeter så är de redo att flyga fram och ta mark. Att de kan göra det är just för att spelare på hög nivå är så otroligt skickliga på att hålla ner bollen under nätkanten och låsa sina motståndare vilket gör att motståndarna ej kan använda alla öppna vinklar. Det är ett avancerat spel. Minsta misstag och du och din partner är rökta.

Som förvarare kan du kontrollera dina motståndare som är vid nät genom att droppa ner bollen så att motståndarna tvingas träffa bollen i sin volley under nätkantshöjd. Detta medför en bollbana som måste vara som en båge istället för en flack bollbana och således ges enklare bollar att försvara sig mot. Detta är vad ni ska använda chiquitas främst till.

Skaermavbild 2018 09 16 Kl 103724Daniel ”Sanyo” Gutierrez är av många ansedd som den bästa försvararen på WPT och är helt enorm på att kontrollera sina motståndare från bakplan.

 

När ni via chiquitas lockat fram era motståndare in i zon 1 så har ni skapat rejält med yta bakom er motståndare att lobba på. Detta är nyckeln när ni möter skickliga smashare. Droppa för att få fram dem tätt på nät och ur sin utgångsposition någonstans i mitten på zon 2, i vissa fall närmre zon 3. Får spelare som Lebron, Galan eller för den delen våra backhandspelare i landslaget stå redo och ladda sin smash med benen rakt under bollen så kan de avgöra bollen från hela banan. Så är förutsättningarna. På högre nivå har alla en smash av rang. Chiquitan är otroligt viktig för att få dessa aggressiva spelare ur rytm och ur position.

Hur kan vi då använda de faktum att motståndaren måste ha sitt tillslag under nätkantshöjd? Ja vi vet ju att hon eller han måste slå sin volley med en bollbana med båge vilket gör att bollen kommer att slås uppåt. Detta kan vi använda till att:

1) Skapa ro i försvaret och få en retur ut från bakvägg att jobba med. Antingen chiquita igen eller lobb och på det viset kontrollera er motståndare. Mycket viktigt att ha en förberedelse i slagen som ej avslöjar om en chiquita el lobb väntar.

2) Utmana om nät genom att ta steg in i zon 3/2 och slå volley på den yta där motståndaren inte är eller ner på dess fötter.

3) Utmana om nät genom att ta steg in i zon 3/2 och slå en lobb på volley och sedan fortsätta fram.

4) Ge er in i en volleyduell (även kallad ”tiki-taka”) genom att spela hård volley mot kroppen.

Det är otroligt viktigt att motståndaren hela tiden känner pressen från din position om du lyckats med din chiquita. Vetskapen om att ”om jag inte får volleyn exakt dit jag måste” så är motståndaren inne i bollen och kan ta över är stressande och framkallar misstag.

Och följer inte du och din partner upp en lyckad chiquita med något av alternativ 1-4 ovan så har ni tagit en onödig risk och antagligen, om ni möter bra motstånd, missat en av få chanser att ta över bollen.

Skaermavbild 2018 09 16 Kl 103711Lagkänslan har aldrig varit bättre än när man tillsammans byggt upp en poäng. Foto: www.worldpadeltour.com

Padel bygger extremt mycket på förmågan att sätta ihop slagen i en sekvens av rätt placering, rätt tempo och rätt positionering. Att utveckla förmågan att ”connect the shots” kommer att ta er till nästa nivå.

Sist men inte minst, för att få fullt betalt för era chiquitas så krävs det att ni spelar tillsammans och förstår varandra på banan. Chiquitan är ett uppbyggande slag, och precis som många andra slag, ej en dödande winner och om ni vinner poängen eller ej beror på hur ni skördar frukten efter ett lyckat slag.

Lycka till!

Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk