Ditt bästa slag är inte alltid det bästa slaget

Tennisserve i padel?!? Övningen chockade nog deltagarna. Men visade att små justeringar i försvaret ändrar förutsättningarna radikalt.

I helgen som gick var det minst sagt fullt ös. Det har det förvisso varit en tid nu och lär så fortsätta hela vägen fram en bit in i november. Till helgen är det dags för en ny spanjor (denna gång förbundskapten Dani Dios) att checka in i gästrummet som där hemma kallas spanjorrummet. Sergio Beracierto checkade precis ut. 

Tillbaka till den gångna helgen. Jag, tillsammans med gänget bakom Shotluckan Padel, anordnade en camp på Padel of Sweden i Staffanstorp. Totalt 48 tränande som fick 4,5 timmar tränarledd träning, presentationer, teoripass, matchspel, öppningsmiddag och luncher. Campen pågick från fredag kväll till sen söndag eftermiddag och det var jag själv och Stefan "Biff" Thunell som representerade Sverige på tränarsidan och vi kompletterades av Manu Martin och Sergio Beracierto från Spanien.

Skaermavbild 2018 10 11 Kl 095415Jag, Biff och Sergio tillsammans med head coach Manu Martin.

Första övningen för två av grupperna chockade nog de flesta. Vi spelade matchspel men med tennisserve (träff ovanför huvudet tillåten) samt att båda spelarna på mottagarsidan fick returnera serven. Utifrån denna start fick deltagarna komma fram till vad som blev taktiken och vägen fram för att vinna poängen. Manu har en väldigt coachande approach.

Läs mer: En dag med en världscoach

Istället för att berätta ”gör si eller så” får istället de som tränar övningar där man måste tänka själv och som förhoppningsvis mynnar ut i ett ”jaha”. Knäcker inte grupperna nöten själva hjälper vi givetvis till.  

I övningen beskriven ovan så blir servarens valmöjligheter fler och därmed serven ett större hot. Men genom att mottagarna ställer upp olika och på olika platser på banan så tas servarens (eller smasharens om man så vill) alternativ bort. Nedan två exempel:

Skaermavbild 2018 10 11 Kl 095509

Bild 1 till vänster: Scenariot är i princip detsamma som när en spelare har smashläge i vanligt matchspel. Om ni båda står i varsitt hörn långt bak i banan så är ni i princip lämnade till råttorna. Denna uppställning ger servaren (i detta fall) direkt möjlighet till ett dödande slag och en smash behöver inte ens vara bra för att ge poäng.

Bild 2 till höger: Genom att ställa upp med en spelare längre fram i banan (ur bollens bana då serven ej får ta i galler) och en spelare som täcker bakom för en eventuell lös boll så begränsas servarens möjligheter radikalt. Genom er positionering har ni tagit bort smashen som alternativ (ska väldigt mycket till att kicka bollen helt otagbar från bakom servelinjen).

Lärdom: Vi påverkar våra motståndares val av slag genom vår positionering. Genom att ställa upp på ett visst sätt kan vi klart begränsa vår motståndares valmöjligheter. Därav kan vi också plocka bort dess ”favoritslag”. Och vi behöver arbeta tillsammans för att täcka alla ytor. Det är också därför vi ofta ser i matcherna från World Padel Tour att spelarna hamnar ”på fel” sida då och då.

 

Alla har vi vårt favoritslag. Det som känns bäst och det vi är mest trygg med. Men vårt bästa slag är inte alltid det bästa. Jag kan göra en lång lista på de som överanvänder sin smash. Det är favoritslaget men inte det optimala då motståndarna redan positionerat sig långt fram i banan. Ett annat exempel kan vara att du älskar att slå en rak volley och det är ditt bästa slag men att du gång på gång ändrar hörn och gör att motståndarna kan utnyttja luckan som uppstår mellan dig och din parter tänker man inte på. Ett sista exempel. Att välja en lös knuff i sidovägg som inte ger någon retur ut från bakvägg eller ett försök på en stenhård vibora ner i hörnan? Vad är optimalt utifrån situationen och vad är favoritslaget? Ju större verktygslåda desto fler val får vi tillgängliga.

Och så till frågan alla vill ha svar på: Vem är egentligen ”längst” av Manu och Sergio (the hobbits)? Jag lämnar det upp till er:

Skaermavbild 2018 10 11 Kl 095429

 

Tack alla som var med på vår camp. Vi lärde oss mycket av er och energin jag åkte ifrån campen med lever jag på än! Och om någon dag är det dags för nästa. Denna gång med vårt landslag på Skurup Padelcenter. För er som vill och har möjlighet så kom dit och kolla. Vi är på banan 14:30-17:30 på lördagen och 09:00-12:00 på söndagen.

Nu är vi all in för Paraguay!

Skaermavbild 2018 10 11 Kl 095446En av de tre grupperna som körde hårt i helgen som gick.

Andréas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk