Kiropraktor, fysträning och lite nörderi

Bra styrketräning för padelspelare och bra tips var du bör placera din bandeja. Lite från Andréas Johanssons senaste blogginlägg.

Tänkte dela med mig av lite allt möjligt i detta inlägg, exempelvis hur otroligt grå en vinterdag i Skåne kan vara. Det påverkar mig inte direkt, Sverige är fel ställe att bo på om vädret styr ens humör.

Pessimisten: ”Nu kan det banne mig inte bli tråkigare väder”

Optimisten: ”Jodå, det kan det alldeles säkert”!

Graatthelsingborg

Grått, grått, grått...

 

Jag var hos kiropraktor Katja Backe i Helsingborg förra veckan och det blev en rad 2:or i besiktningsprotokollet som jag fick med mig därifrån. Jag har tidigare nämnt att jag haft lite små skador/skavanker och jag har nu fått hjälp med en åtgärdsplan samt insett att det kommer att bli värre om jag inte gör något åt det. Jag vet att jag långt ifrån är ensam om belastningsskador från padel och faktum är att även om padel är skonsam för kroppen jämfört med många andra sporter så är den ensidig och risken är obalans mellan höger och vänstersidan. Samtliga av mina skador är på högersidan och jag kommer att behöva lägga ännu större vikt vid att komplettera med fys/styrke/rörlighetsträning för att kunna spela samma mängd timmar framöver. Timmar som i sin tur ska göra mig till en bättre spelare och tränare.

Det positiva är att jag tycker fysträning och att lära mig mer om kroppen är väldigt kul och intressant. Därför tog jag kontakt, dels med Katja, men också med Johan Lindberg, Personlig tränare, för att få hjälp med fysträning tillämpad för padelspelare. Vi satte ihop ”fysträning för padelspelare” som vi kört på Padel Crew under jul/nyårsveckorna. 4 tillfällen och sammanlagt 17 st har kört fysen minst en gång. Givetvis krävs regelbundenhet och vi kommer att köra ett block två sista veckan i januari och första veckan i februari.

Img 1773

Skaermavbild 2017 01 09 Kl 132713

Ett tappert gäng körde hård vid de olika stationerna.

 

Passen är uppbyggda av 10 stationer, 40 sekunders aktivitet och 20 sekunders vila/tid att förbereda nästa övning. 4 varv med lite längre vila mellan varje varv. Övningarna fokuserar på att bygga styrka och balansera bål, ben och axlar. Några övningar är också mer grenspecifika där pulsen går upp rejält.

Avslutar med att dela med mig av en nördig och härlig speldetalj som gör stor skillnad för resultatet av din bandeja: De gånger du väljer att slå en hård bandeja (antagligen för att du står rätt och har tid att förbereda dig) så välj att slå den mot det ben som är in mot mitten av banan på motståndaren som står diagonalt mot dig. För att:

1)     Studs vid fötterna gör att motståndaren först måste flytta sig så att bollen inte träffar kroppen innan han/hon kan börja röra sig efter bollen – tappar således värdefull tid samt tvingas ur position.

2)     Returen från bakväggen studsar långt ut (helst in i galler och inte glaset på sidoväggen, se boll 1 i bilden nedan). Kräver snabbhet och försvar av rang av motståndaren för att kunna göra något bra med bollen.

3)     Om din bandeja går mer i riktning mot hörnan (motståndarens ben som är närmst sidväggen) så ”fastnar” bollen i hörnet (Se boll 2 i bilden nedan) där och motståndaren behöver inte röra sig lika mycket, ”bara” läsa studsarna i väggarna.

Det är givetvis inte fel att spela bandeja mot hörnet, variation är A och O. Var dock noga med att slå ett lösare slag så att returen från väggen/väggarna stannar så långt i hörnan som möjligt. Var också noga med att studsen i marken fortfarande är långt bak i banan, helst i höjd med motståndarens fötter även om bandejan är lösare. I bilden har jag satt ett tvärstreck där studsen helst ska vara. Detta för att tvinga motståndaren till att använda väggarna och inte kunna kontra/vända spelet.

Bild1

 

Lycka till!

Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk