En poäng ska vara en strypning

Andréas Johansson ger teoretiska exempel på var du bör lägga bollen för att effektivt strypa era motståndare.

Först lite personlig ”fun fact”. För ett par år sedan tog jag bort min födelsedag från Facebook som ett litet experiment kring till vilken grad just FB låg bakom att jag nära på hade 150 grattisönskningar det året. Igår var det återigen årsdag och jag kan konstatera att antalet gratulationer på den stora dagen kraftigt reducerats till 8 stycken genom min manöver. Mina 34 år skall firas med familjen till helgen och det ser jag fram mot!

Padelveckorna springer förbi. Egen träning igår (matchspel) och idag väntar ett pass på gymmet med fokus på bål och ben innan det är dags för en efterlängtad tacofredag.

I tisdags var det sista ”Fysträning för padelspelare” med PT Johan på ett tag. Inte minst via ett gediget bidrag från Markus Johansson så lyckades vi skrapa ihop 2600 kr till informationsprojektet kring psykisk ohälsa - Aldrig Ensam. Sammanlagt har cirka 25 unika besökare testat fyspassen i december, januari och februari och jag vet om att fler klubbar runt om i landet nu kollar på att erbjuda sina medlemmar anpassad fysträning – grymt!

Fysgaenget

Fysgänget.

I onsdags hade jag nöjet att hålla en ”Crash course” för blivande tränare för barn och ungdomar som ett steg i Padel Crews satsning på att få barn och ungdomar i träning. Efter 45 minuter teori innehållande generella aspekter kring träning av barn och ungdomar, mål och ambition med grupperna, övningar för olika åldrar beroende på utveckling samt passplanering så intog vi banorna för att bygga upp en övningsbank tillsammans. Övningar innehållande mycket lek, koordination och bollkontroll. Deltagarna fick använda fel hand i övningarna och på de dryga två timmarna blev det många hjärtliga skratt.

I helgen följer jag tävlingen Matkomfort Ladies Open på Ekerö med spänning. Jag har ju förmånen att träna några av deltagarna. Utöver resultaten så är jag spänd på att höra mer om hur Arvidsson/Svedenhov fick det att stämma samt om Antonette och Billie får ihop de spelstrukturer och det samspel som vi tittade på för ett par helger sedan på Ekerö. Jag har nämnt det tidigare, men du har ett stort ansvar som partner att förvalta lägena som uppstår när din partner spelar väl. Återigen, omkring 5% av poängen vinns via vinnare – att följa upp bra slag från sin partner gör en stor skillnad. Två exempel från Billies och Antos träning:

 

SCENARIO 1

Scenario 1

1) Billie (Backhandspelare) slår en hårt skuren volley mot mitten.

2) Motståndaren i forehandhörnet returnerar bollen mot Antonette (Forehandspelare) – var lägger Anto bollen?

3) Till varje pris på den spelare som är ur position (samma spelare igen) så länge hon inte gör bedömningen att hon kommer att kunna avsluta bollen genom att spela rakt. Blanda inte in spelaren som är redo och i position i uppbyggnaden av en poäng.

Att förlora en poäng i padel skall kännas som en strypning. När jag möter riktigt bra motstånd så känner jag ofta 3-4 bollar över nät innan det är slut att ”åh, den här bollen kommer jag aldrig ur”.

Scenario 2:

Scenario 2

1) Någon av spelarna (I detta fall backhandspelaren – Billie) slår en bra hårt skuren bandeja som pressar in motståndaren lågt i hörnet och/eller tätt intill sidväggen.

2) Det kommer härifrån vara väldigt svårt för motståndaren att spela bollen diagonalt eller ens mot mitten. Vad är partnerns roll då?

 3) Medspelaren (I detta fall Antonette) skall då ta ett par steg in tätt på nät med racket högt. Om inte läget uppstår att ”knacka” (smasha bollen i backen så att den sedan studsar ut ur buren) så är ett bra alternativ att fortsätta pressen mot samma spelares yta med en volley bort från spelaren utan att blanda in partnern. Detta för att fortsätta uppbyggnaden av poängen och tvinga fram misstag. Det är också viktigt att backhandspelaren tar steget in och fyller på i mitten men ligger något steg bakom för att kunna avlasta vid eventuell lobb.

Ett klockrent exempel från den svenska herrpadeln är också paret Brodén/Andersson. Forehandspelare Brodén slår backhandvolleyn tungt ner mot backhandspelarens hörn och sätter press på motståndaren. De vet om att Ola fyller på fram till nät så att spela lågt på honom är inget bra alternativ. Bollen är så långt in i hörnet och intill vägen så det är svårt att hitta en diagonal lobb (om den ens går att lobba). Ola tar steget fram och bakom Ola väntar Anton med smashen - ”Bye Bye” och spelarna 2 banor bort får avbryta sitt spel för att bollen hamnar där. Grundläggande och alla på den nivån som Ola och Anton spelar vet om det men det spelar ingen roll – det handlar om hur väl man individuellt och som par utför det.

Avslutar med två citat:

”The game is the same, it’s all about execution. Doesn’t matter that your opponents know, they are not able to stop you if you do it right”.

“If you feel like a goalkeeper with no clue where the next shot will come from your opponents, your last shot wasn’t good enough – simple as that”.

Trevlig helg! Till alla er som skall tävla på olika håll – lycka till!

Andréas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk