Du får snacka i padel - utnyttja det!

Samtalet med din partner är ofta skillnaden mellan en vunnen eller förlorad poäng. Den information du ger eller får kan vara helt avgörande.

Hur många lag eller för den delen relationer fungerar utan kommunikation? Och hur många når resultat helt utan hinder på vägen? En otroligt viktig del som alltför många glömmer är kommunikationen med sin partner. Under och mellan poängen. Vara överens om och reda ut missförstånd, hjälpa varandra att ta rätt beslut under spelets gång. Det kommer alltid game, set, matcher, turneringar och till och med längre perioder där det inte klaffar. Ofta växeldrar man som par, både i energi och i kvalitet på spelet. Till skillnad från tennisen så är det fullt tillåtet att prata/kommunicera under tiden det är spel om poängen och detta bör utnyttjas då det är till stor fördel om ni som par hanterar det.

Kolla denna länken nedan för inspiration, ett kontinuerligt kvitter under spel i högt tempo. Drygt två minuter in i klippet filmas matchen in genom ”dörren” och då hörs den kontinuerliga dialogen spelarna har (framförallt Sergio och Alberto) tydligt. Häftigt och imponerande:

Där är till och med bollar där dialogen är:

- Fortsätt, fortsätt!

- Du tar!

- Ok, inga problem - var?

- Mitten blir bra eller upp med bollen, de är tight på nätet.

 

Det krävs träning för att kunna ta in informationen och använda den rätt. Grundläggande är att den spelare som ej är aktiv med bollen iakttar mer motståndarnas position än vad partnern gör. En inte alltför ovanlig taktik är också att isolera en av spelarna i ett par, det vill säga rikta spelet mot en av motspelarna. Spelaren som då är utanför spelet har en väldigt viktig roll att hjälpa sin partner med var motspelarna befinner sig samt vilka alternativ partnern har.

 

I detta inlägg kollar vi på ett par olika scenarion. Föreställ er att en hög lobb från motståndarna hänger i luften:

Scenario 1 - min partner förbereder en overhead och båda motståndarna står kvar bak i banan:

Genom att berätta att "Båda är bak" ger jag min partner info som gör att han/hon vet att:

A) sidoväggen är öppen och han/hon kan därmed söka den (helst galler).

B) motståndarna har lång väg fram för att kontra på en smash el ta hand om en hård bandeja/vibora.

C) lös bandeja mot mitten är troligen sämsta alternativet då motståndarna då står rätt för att kontra med grundslag innan bollen nått väggen med forehand eller ifall returen blir hög ut från väggen.

 

Scenario 2 - min partner förbereder en overhead och motståndaren i diagonalen kommer fram på nät:

Genom att berätta att motståndaren kommer fram i banan (jag gör det genom att säga "kommer fram/framme" då det är underförstått att det är motståndaren i diagonalen) gör att min partner vet:

A) alternativet att slå en lös boll mot/galler sidovägg gör att motståndaren sannolikt tar över nät via att ta bandejan på volley. För att nå galler med bandejan så behövs en extrem vinkel vilket också innebär en mycket hög risk med slaget.

B) om min partner går för smash så måste bollen i princip vara otagbar eller slås rakt och flackt för att undvika kontring från motståndaren i diagonalen

C) lös bandeja el "fake smash" mot mitten eller något "in bakom" den diagonala spelaren som är i nätposition är ett alternativ.

Tycker jag att min partner skall hålla ner tempot på bollen säger jag "lugnt" och tycker jag att fullt ös är bästa alternativet så är "tryck" el "kör" min signal.

Paquito SanyoPaquito och Sanyo - ett bra exempel på ett par som hela tiden samarbetar med information under bollens gång.

 

Scenario 3 - vi blir överlobbade och släpper ner bollen och låter den studsa.

"rak bak" "kross bak" eller "båda bak" är mycket användbar information att få från sin partner i detta läge. Dels är ju inte lobb på en motståndare som är bak ett bra alternativ. Och med vetskapen om att nätet är fritt kan din partner välja att spela med lite mer marginal över nät då motståndaren inte är där med sin volley och hänger på nät. Lägga över och sedan ta nät tillsammans.

Likaså är informationen om båda motståndarna är väldigt nära nät bra att få. Vet du detta och inte är supertrygg med att kunna slå ett tungt slag som skadar från bakvägg så är sannolikheten att du får övertag via en lobb stor. "Båda tight" använder jag. En dropp (även kallad ”chiquita”) är sannolikt också ett dåligt alternativ om båda spelarna är tight på nät då där inte är någon yta att droppa bollen på mellan nät och motståndare.

Som ett första steg vid nästa pass så kom igång med att berätta för din partner var motståndarna befinner sig när ni blir överlobbade, bak el fram? Båda eller bara ena?

Ha så kul och lycka till - tillsammans!

Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk