Allt du behöver veta om bandejan

Bandejan är ett specifikt slag för padeln. Men vad är det till för? Och hur ska det utföras? Andréas Johansson reder ut begreppen.

Varnar redan nu för ett rejält nördigt inlägg, men bandejan är så symboliskt för padeln att den förtjänar ett eget inlägg, egentligen flera. Vad är en bandeja? Vad är syftet med slaget? Finns det bara "ett rätt"? Vad är skillnaden på en bandeja och vibora?

 

Bandejan är ett overheadslag som ska ses som ett försvarsslag mot motståndarnas lobbar. Syftet är att försvara nätposition genom att via djupa slag (bandejas) tvinga motståndarna att vara kvar bak i banan och i defensiv position. Det finns lika många varianter och tolkningar på slaget som spelare så om ni tränar för olika tränare, var beredd på att höra lika många olika förklaringar på hur slaget skall utföras, syftet är dock alla överens om.

 

Bandeja betyder bricka på spanska och slaget är unikt för padeln. Se framför dig hur en servitör eller servitris bär en bricka med sina fingertoppar. På samma sätt skall bollträffen ske. Racket skall vara brickan och bollen ovanpå. ”Träffen klockan 6” för att prata lite tennisspråk. Med en rörelse förberedd med racket högt och en lång eftersving ges maximal backspinn och djup på bollen. Ju bättre teknik, ju flackare och lägre boll att försvara sig mot för motståndaren.

 

En variant är en rak bandeja där bollen träffas mer neutralt och därmed är utan nämnvärd spin. Rörelsen är stelare och i princip med rak arm/stel handled. Då bollen med denna träff i princip saknar backspinn och med det ger mer retur från väggarna (studsar högre) så ställs stora krav på riktning och fart på bollen för att syftet fortfarande skall uppfyllas. Ofta används denna variant när tiden är knapp och när du inte hinner komma i position/bakom bollen. Syftet uppfylls dock fortfarande, att behålla nätposition och tvinga din motståndare kvar försvarsposition. Vanligtvis slås denna typ av bandeja lösare och i riktning mot sidoväggen.

 

Motsatsen till den raka bandejan är varianten med hög fart och sida/underskruv. Träffen på bollen klockan 4-5. Ett svårt slag att göra i rörelse och är främst lämpligt att gå för om du är i balans och i bra position bakom bollen. Ett slag som kräver mycket timing då det även involverar en lösare handled. Slaget kallas vibora och ibland ”el serpiente” (ormen) på spanska då resultatet blir att bollen slingrar sig fram i motståndarens hörn. Väl genomfört så kan bollen studsa i sidoglas, bakglas och sedan sidoglas igen tack vare sidskruven. Obehagligt. Roger Fridolf i Sveriges landslag har en vibora av högsta klass som står sig väl även i padelns hemland.

 

Fridolf i all ära, Cristian Gutierrezs bandeja är så tekniskt ren och vacker så jag skulle bli förvånad om det finns någon padelspelare som inte blir spelsugen efter att ha sett hans tillslag. Se länken nedan och njut. Lägg också märke till hur skickligt han varierar tempo och riktning för att hålla motståndaren fullt sysselsatt med att vara i rätt position. Han är ett geni. Inte helt utan anledning att han kallas ”sheriffen” uppe i Luleå.

 

 

 

Fina exempel på den mer aggressiva viboran ser ni i denna länk:

 

I den moderna padeln som växer fram är tendensen att bandejan håller på att försvinna hos backhandspelarna. Den nya generationen har tekniken och förmågan att kicka ut sin smash från alla positioner i banan och varierar sin smash med kick mot sidogaller alternativt en vibora. Rejält med spinn mot galler gör returen från vägg väldigt svårläst.

 

Lycka till!

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk