Viktiga tiondelar står på spel

Andréas Johansson fortsätter att botanisera i ämnet kommunikation.

Så härligt att se alla delningar och kommentarer på facebook angående kommunikationen på banan!

I förra inlägget om snacket på banan skrev jag mycket om vad den passiva spelaren (som blir aktiv genom att vara med och stötta sin partner) har för ansvar i kommunikationen.  I detta inlägg ger jag bara några konkreta exempel på hur den aktiva spelaren kan hjälpa sin partner att stå i rätt position eller förstå vad som kommer att ske genom att helt enkelt berätta vad han/hon tänker göra. Precis som förra inlägget, det jag skriver är bara inspiration. Prata igenom med din partner om vad som är relevant för er eller vad han eller hon vill ha för information. Speciellt hur ni skall resonera kring det jag har skrivit under ”grundläggande” nedan:

Grundläggande: Anmäl dig att du vill ta en boll, om det är via ett ”jag tar”, ”ja”, ”JAG” eller ”Calle” är upp till er. Vid tveksamma bollar så kan en regel vara att den som anmäler sig först får den. Denna regel är speciellt användbar i försvaret när bollarna är i neutrala zonen mellan er. Likaså om du upplever att din partner står bättre till eller för all del om du själv är helt chanslös på att nå en boll så kan du vara tydlig med det via ”din” eller ”du”. ”Du” är också användbart om man är trött ;).

Situation 1:

Ni blir lobbade och spelaren som lobben går mot backar och förbereder en bandeja. Tar sedan beslutet att släppa ner bollen och börja om från bakvägg. Ett enkelt ”kom bak” eller ”stanna” underlättar då för partnern för att förstå var han eller hon skall positionera sig. Jag vill dock vara tydlig med att grundspelet är att ni följs åt tillbaka och jobbar parallellt som par. Det ställer stora krav på dig som slår bollen från bakvägg om partnern stannar framme för att inte motståndaren skall kunna utnyttja att ni är isär.

Situation 2: 

Ni är båda bak och ni har en mindre väl slagen boll från era motståndare och ni har ett läge att vända initiativet i bollen. Exempelvis via;

✔ Slå hårt och flackt mot mitten 

✔ Löst/droppa den mot motståndarnas fötter för att sedan avancera mot nät 

✔ Lobba för att sedan ta nät 

Efter droppen eller lobben så säg ”fram”, ”häng med” eller ”nu” till din partner för att göra han eller hon uppmärksam på att du rör dig framåt för att utmana om nätet. Om din partner står kvar bak och du rör dig framåt så är det förhållandevis enkelt för era motståndare att komma undan er attack. Där blir också en stor lucka diagonalt mellan er som motståndaren kan utnyttja.

Väldigt underskattat; Kom överens före serve om var du servar. Beroende på från vilken ruta du servar och var du placerar serven så får din partner olika roller och att veta vad som ska hända kan ge avgörande 10-delar för att den viktiga första volleyn ska bli så bra som möjligt. Om ni dessutom bestämmer var ni ska lägga er första volley så har ni en gemensam plan för hur bollen skall startas.

Det kommer att bli missförstånd och det är inget konstigt – det är ju ett intensivt lagspel. Det är också det som är kul! Var bara noga med att reda ut missförstånden för att vara överens till nästa boll. 

Sist men inte minst, alla växer och blir bättre av beröm! 

Ha så kul! Lycka till – tillsammans!

Andréas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk