Övningarna gör din volley sylvass

Andréas Johansson har nött volley så att armen värker. Här delar han med sig av spanjoren Sergios fina övningar.

I skuggan av padel-VM tänkte jag i detta inlägg rätt detaljerat (läs nördigt) dela med mig ”körsbären” från min träningshelg med Sergio. Det blev 7 timmar intensiv träning och inspirationen är nu hög för att få det vi tränat på till att bli en naturlig del av mitt spel. Sergios helg innehöll 27 timmar lektioner och 2 timmar matchspel från torsdag lunch till söndag eftermiddag. Intresset är otroligt i Helsingborg, alla vill lära sig mer och allt fler inser hur kul det är att träna padel, inte bara spela.

 

”Campen” började med att jag och Sergio stod för motståndet i Husse Mehmedovic och Roger Fridolfs genrep inför VM. En bra match med ruggigt tempo och ett mycket inspirerat och glödhett VM-par. Jag bad sedan Sergio planera helgens 5 träningstimmar utifrån vad han sett under matchspelet. Föga förvånande blev svaret – välja riktning och tempo på bollen betydligt smartare och bättre. Våga lita på att smarta (välplacerade i rätt tempo) bollar är väl så effektiva som att hela tiden höja tempot. 

 

Sergios styrka som coach är att han bryter ner momenten i spelet till väldigt enkla övningar och sedan är det mängder med repetitioner som gäller. Nedan har jag skissat upp de 3 övningar som jag kommer att ta med mig den närmsta tiden och nöta extremt mycket. Läs skisserna såhär:

Sergio Basics Fh

 

Röd plupp – motståndare/tränare

Röda streckade linjer – Bollens bana från motståndare/tränare

Gul plupp – jag

Gula streckade linjer – Bollens bana från mig

Gula hela linjer – Min rörelse

Gult streck på tvären är där studsen helst skall vara.

Klipp på övning 2 och 3 ligger ute på min instagram @padeltrainersweden.

 

Övning 1 – Olika riktningar och tempo för bandejan från forehand

4 huvudsakliga riktningar:

1) Diagonalt mot galler

2) Djupt, hårt och flackt mot motståndarens vänstra ben. Ger en svår retur från bakväggen. Viktigt att träffen i bakväggen inte kommer för nära sidoväggen då målet är att bollen ska flyga ifrån motståndaren.

3) Kort, löst mot mitten, andra studs på motståndaren i diagonalens halva.

4) Rakt, helst med studs mot sidoväggen. Tempo otroligt viktigt då risken för en enkel retur ut från bakvägg är överhängande. Dock en väldigt effektiv bandeja som bryter rytmen och med rätt riktning in i hörnan så har försvarande spelare väldigt få alternativ. Dessutom involveras backhandsspelaren (din partner som forehandspelare) i större grad när jag spelar rakt.

 

Övning 2 – Volley down the line

Som forehandspelare så är volleyspelet rakt otroligt viktigt för att involvera partnerns (backhandsspelarens) smash/bandeja i största möjliga mån. Vid minsta lilla vinkel, använd den och träffa djupt ner i hörnan/motståndarens sidovägg.

I övning två började jag långt bak i banan för att behöva slå igenom min volley ordentligt för att få djup. Vi hade också stort fokus på att jag möter bollen och använder ytan framför mig. ”You go to the ball, it’s not the ball that is going to you”.

 

Övning 3 – V:et

Återigen en övning med fokus på att använda ytan framför mig på rätt sätt. Sergio matade dropp-bollar (chiquitas) och jag skulle jobba fram och möta upp med maximal vinkel och nå galler diagonalt. Detta för att avbryta motståndarnas försök att ta över nätet, sannolikt flyger de ju fram på nät när de ser att de droppar ner bollen på fötterna. Namnet V:et kommer från hur jag rör mig på banan då jag hela tiden jobbar bak till min utgångsposition. Denna övning är en killer för benen dessutom!

Sergio är även han imponerad av vad som sker med padeln i Sverige. Spelnivån höjs för varje gång och banorna är fullbokade. Han ser Sverige som sitt andra hemland och älskar mentaliteten hos oss svenskar. Fokuserade, i tid (inte direkt vanligt på Costa del Sol) och lyssnar med stora öron när han instruerar. Han tycker dock att vi verkar bry oss betydligt mer om vad vi har på oss och vilket rack som är bäst för oss än att värma upp, stretcha och att böja på knäna på banan. 

Förutom att jaga mina kompisar i Lissabon på Whatsapp så består min padelvecka av en resa till padelns hemland. Jobb i Valladolid skall kombineras med padel och sedan stannar jag i Madrid över helgen.

Ha en riktigt go vecka! Heja Sverige!!

Andréas

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk