Stupas stora revansch - turneringens absoluta MVP

Förra året blev svart för Franco Stupazuk. I år trodde ingen på honom. Men nu står han där i årets första WPT-final – som tävlingens stora MVP..

Premiären i Madrid har utvecklat sig till en av de bästa och mest intressanta WPT-tävlingar någonsin - med en rad skrällar och lika många osannolika rysare. Den här semifinalen var absolut inget undantag.

Alla som följt WPT några år vet vilken gudabenådad spelare Franco ”Stupa” Stupazcuk är. Vindsnabb och spektakulär. Han vann WPT-titel redan i par med Cristian Gutierrez och ansågs vara en av världens 2-3 bästa backhandspelare.

Belöningen kom ifjol då han fick para ihop med Sanyo Gutierrez. En given succé på pappret, men så blev det inte riktigt. Laget förlorade många jämna matcher, inte minst på grund av Stupas nerver och när vi sammanfattade året var bara att konstatera att det var ett år som både Stupa och Sanyo ville glömma.

Ingen blev särskilt överraskad när samarbetet upphörde. Sanyo gav helt enkelt Stupa sparken.

Och när årets lag skulle paras ihop hade Stupa rasat rejält i hierarkin. Han fick gå ganska långt ner på rankingen för att hitta en partner och till sist stod han där med Alex Ruiz.

Hur många som på allvar trodde på laget inför den här säsongen?

Förmodligen ingen – utom, kanske, de själva.

Men Stupa har spelat briljant i Madrid. Utan att känna pressen från Sanyo har han än en gång börjat flyga på banan, täcka hur mycket som helst och helt enkelt i match efter match sett till att han får spelet exakt dit han vill ha det.

Då framstår till och med Alex Ruiz som en absolut världsspelare bredvid honom.

I kvartsfinalen var Stupa kung när världsettorna Juan Lebron och Ale Galan besegrades. Stjärnorna orkade inte med honom i längden.

Och i semifinalen fortsatte ”Stupa show” mot Pablo Lima och Agustin Tapia. Men med god hjälp av Ruiz – som förmodligen gjorde en av sin karriärs bästa matcher.

Men det var inte verkligen inte utan drama. Alla trodde att Stupa och Ruiz hade avgjort matchen till 6-4, 6-4 - men Ruiz smash på golden point visade sig, efter videogranskning, vara ute. I stället stod det plötsligt 5-5 och lite senare 6-6. 

Det tiebreaket blev högdramatiskt, där Tapia och Lima räddade två matchbollar till och till slut tog setet.

Men segern kom i stället i skiljeset och i slutändan var det Franco Stupazcuk som var förutsättningen. När han spelar helt utan hämningar och ångest är han en sagolik padelspelare. 

För Alex Ruiz innebär det här karriärens första riktiga WPT-final (han har några Challengerfinaler sedan tidigare).

I finalen får Stupa nu dessutom möta sin partner från ifjol – Sanyo Gutierrez i par med Fernando Belasteguin. Efter de skalper paret radat upp i Madrid är inte det heller en omöjlig uppgift. Vi kan ju bara gissa om Stupa är laddad.

Och alla vi som tvivlade på honom får ställa oss i skamvrån och skämmas en smula. 

I damfinalen möts Lucia Sainz/Bea Gonzalez och Paula Josémaria/Ari Sanchez.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk