Caye efter vännens succé: ”Jag har alltid vetat”

Alex Ruiz succé i Madrid var en stor överraskning för de flesta. Men inte för alla. ”Jag har alltid vetat vad han kan – först nu får han chansen att visa det”, säger kompisen Cayetano Rocafort.

Att Ruiz och Franco Stupazcuk gick till final i årets första WPT och bara var ett par games ifrån titeln måste ses som en första klassens sensation. Att 19-rankade Ruiz skulle slå ut två världspar i en supersvår lottning fanns helt enkelt inte på världskartan.

Eller gjorde det det? Är det bara vi som varit okunniga.

En som verkligen vet är Cayetano Rocafort som känt Alex Ruiz sedan de var barn. Och redan då var Ruiz bäst i Spanien sin ålder.

- Han var alltid bäst. Det var honom man drömde om att slå, varje dag drömde jag om det, och jag minns väldigt väl när jag lyckades göra det första gången, säger Rocafort.

Ska Rmavbild 2021 04 11 Kl 131456Vännerna Alex Ruiz och Cayetano Rocafort möttes faktiskt i final i spanska juniormästerskapen. Cayetano, i par med Lebron, hade matchbollar - men förlorade.

Alex Ruiz dominerade ända upp i junioråldern, men steget in som senior på WPT var tufft. Han blev ingen superstjärna utan fastnade i spannet av spelare utanför den yppersta eliten. Men när nu 26-åringen från Malaga i år får chansen att spela med Franco Stupazcuk har han visat hela padelvärlden vad han egentligen kan.

Segrarna över Lebron/Galan, Tapia/Lima och sedan att pressa Fernando Belasteguin/Sanyo Gutierrez i finalen säger allt. Det är så imponerande det kan bli.

- Jag har länge vetat att Ruiz är så här bra. Men du måste få spela med en topp 10-spelare för att ha en chans att vinna. Trots allt är padel två mot två, säger Rocafort.

Rocafort säger att Alex Ruiz var första spanjor i deras generation att verkligen slå sig in och göra ett avtryck på World Padel Tour och att han alltid varit en lysande förebild för alla andra.

- Han var så professionell och det har betytt mycket för spelare som Lebron och andra.

Vad säger du om hans enorma turnering i Madrid?

- Stupa gav honom chansen och nu har han visat alla vad han kan. Jag visste det dock redan.

Alex Ruiz och Stupa var i Göteborg  nyligen och spelade en uppvisningsturnering. Då hade de en riktigt tuff match – mot just Cayetano Rocafort. Några veckor senare spelar de ut nästan hela världseliten.

Lotsad av fantastiska Stupazcuk har Ruiz vuxit ju längre turneringen har gått. Hans smash har gett alla lag panik, men han har även stått upp med ett enormt stadigt spel helt igenom.

I både semifinalen och i finalen visade de dessutom upp psyken av stål där de lätt hade kunnat tappa matcherna om de inte varit så mentalt starka.

I finalen tog de första set efter ett klockrent tiebreak. I det andra setet följdes lagen åt utan servegenombrott hela vägen fram till 5-4 – då Bela och Sanyo med tur och skicklighet exploderade och bröt blankt fram till 6-4.

Så nära var Alex Ruiz sitt livs första WPT-titel.

- Vi kan räkna med mera, säger vännen Cayetano Rocafort.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk