Superakademi i Göteborg ledd av Dani Dios

I Göteborg byggs just nu en superakademi upp. Flera av Sveriges bästa spelare ska träna ihop under ledning av Dani Dios. ”Det är precis det här vi har saknat i Sverige”, säger Viktor Stjern.

 

Göteborg håller allt mer på att utvecklas till Sveriges padelhuvudstad. Där kommer en rad större padelcenters att etablera sig under 2021 – vilket ger staden enormt många padelbanor.

Nu blir staden även ett centrum för stora delar av svenska eliten.

Landslagsspelaren Viktor Stjern har anställts som ansvarig hallchef för Padelcenter Ringön och det är under hans ledning som hallen ska bli en elitakademi.

- Vi har bestämt att det ska bli ett träningscenter för Sveriges bästa spelare, säger Stjern.

Förutsättningarna är onekligen intressanta. Förre förbundskaptenen Dani Dios blir ansvarig för akademin.

- Det är såklart ett statement att vi menar allvar. Ett akademitänk ligger honom varmt om hjärtat och det är precis det här vi har saknat. Tidigare har elitspelarna varit utspridda. Nu samlas många på samma ställe och kan få bra hjälp av Dani att utvecklas.

Klart är att Viktor Stjern, Pierre Bonfré, Antonette Andersson, Emmie Ekdahl, Ajla Behram och Matilda Hamlin ska ingå i elitteamet. De kommer dessutom att representera Padelcenter som förening.

Där kommer även Linus Frost att ingå, en 197 centimeter lång spelare som just har lämnat en tenniskarriär bakom sig där han tillhörde de 500 bästa i världen.

- Linus kommer att bli enormt duktig i padel, säger Stjern.

Förutom göteborgarna kommer även toppspelare som Cayetano Rocafort, Simon Vasquez och Baharak Soleymani att vistas där under perioder.

- Vi ska skapa Sveriges första riktiga tävlingsakademi, en mötesplats för de bästa seniorerna. Kanske en mötesplats för norra Europa. Jag kan absolut se att det i förlängningen blir internationella inslag här, säger Stjern.

Vad är de stora fördelarna?

- Att vi äntligen under längre tid får träna under en av de bästa tränarna, istället för att få hjälp en helg här och var. Ser man på mig och Pierre så insåg vi nog att det var så här bra vi kunde bli genom att mest spela matcher. Ska vi bli bättre måste vi få struktur och då behöver vi hjälp.

Efter ett fantastiskt 2019 med SM-guld blev 2020 betydligt tuffare för Stjern och Bonfré, även om Stjern inte tycker att det var ett så stort misslyckande.

- Vi gjorde en bra SVT-match och gick till final i Vilshärad. Sen kom en svacka och vi förlorade två supertajta tresetare mot John Larsson och Pablo Figueroa. Den stora missräkningen var egentligen SM.

- Men givetvis är vi revanschsugna. Vi vill verkligen ta oss tillbaka till den absoluta toppen igen.

Ska Rmavbild 2021 01 06 Kl 220939Cayetano Rocafort och Simon Vasquez har tränat i veckan i Göteborg, vilket de kommer att göra många gånger under 2021.

Pierre Bonfré jobbar som läkare i Ljungby, men tanken är att han nu ska kunna ligga i längre perioder och träna i Göteborg och att det så fort pandemin lagt sig ska bli en rejäl upptrappning.

- Tanken är att vi ska kunna synka med Caye och Simon och köra fem dagar i rad ihop. Att träna intensivt mot bra sparring, under bra ledning är exakt det vi behöver. Då blir ett högre tempo en ny standard.

Den här satsningen innebär att hela kvartetten Stjern, Bonfré, Hamlin och Bejram lämnar PDL som förening och börjar spela för Padelcenter.

- Men det är inget krav att tillhöra den föreningen för att komma hit och träna. Toppspelare är välkomna att träna med oss.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk