"Jag tänker inte favorisera någon spelare"

En våg av talanger stormar fram med Amanda Girdo i spetsen. Nu berättar nya förbundskaptenen Mari Andersson i en stor intervju om sitt tydliga uppdrag och den svåra utmaningen.

Mari Andersson var med som spelare att föra Sverige till semifinal i VM 2016. Hon var också med i EM året efter.

Med sina tränarmeriter inom både tennis och padel var hon därför ett logiskt val när det var uttalat att damlandslaget skulle få en egen kapten.

Var det ett svårt beslut att tacka ja?

- Nej. Jag skulle säga att med de förutsättningar jag fick så var det ett relativt enkelt beslut.

Utveckla?

- Det var en tydlig uppdragsbeskrivning. Jag ska plocka ut det bästa tänkbara landslaget till mästerskap. Det blir ett väldigt spännande jobb, inte minst eftersom det kommer fram så många nya spelare.

Ja, konkurrensen hårdnar rejält på damsidan?

- Verkligen. Det är mycket hårdare konkurrens och det är en fin tid att försöka utveckla det och att göra något riktigt bra av det.

Exakt hur har du tänkt gå till väga?

- Vi har inte suttit ner och gått igenom det i detalj. Nu påverkar såklart pandemin, så tävlingar och läger är inte aktuellt. Jag inväntar också att det ska bli helt klart vem som blir herrarnas kapten och vem som blir assisterande.

 - Men för mig handlar det i första hand om att lära känna spelarna mer. Jag känner redan många, vilket är en stor fördel. Nu måste jag lära känna dom i min tränarroll. På ett mästerskap gäller det att de blir coachade på ett sätt de önskar, både på och utanför banan.

Det låter som att en del individuella samtal är att vänta?

- Absolut. Sedan är jag mycket för att betona ordet lag. Det är en stor del av det jag brinnre för. Hur man jobbar för att få till det bästa laget, där varje spelare och tränare kan prestera max när det väl gäller.

Lagkänsla, alltså?

- Det är en viktig del. Att man stöttar varandra och inte bara ser till sig själv.

Hur gör man det? Det här är spelare som är ”bittra konkurrenter” under säsongen?

- Det är ingen lätt uppgift och jag är väldigt ödmjuk inför det. Det är inget som bara gör sig själv, men det är något vi får jobba med och poängtera hela vägen fram till mästerskapen. Det handlar också om att lära känna varandra både på och utanför banan. Det finns teamuppgifter man kan göra. Men det är viktigt för mig att alla ska synas i laget. Det spelar ingen roll om du är bäst. När vi väl är ett lag är alla precis lika viktiga.

Vad blir det första du tar tag i som ny kapten?

- Det blir ju någon form av bevakning av tävlingar. Förhoppningsvis blir det en SPT i februari. Sedan gäller det att ha god kontakt med regionerna.

Hur bra koll har du i denna dag på alla nya spelare som är på väg upp?

- Jag har inte koll på alla. Det är en omöjlighet. Men jag har ändå bra koll och jag ser fram emot att få ännu bättre koll. I och med att jag själv blev skadad fick jag mer tid till att följa resultat och matcher med lite mer bredd.

Just det faktum att nya, unga spelare utveckas extremt fort och börjar utmana de mer etablerade namnen blir Mari Anderssons svåraste utmaning. För hennes uppdrag är glasklart: till EM ska det bästa laget tas ut, utan någon annan hänsyn än att nå bästa tänkbara resultat.

- Det blir en väldigt spännande utmaning. För kollar man på de yngre spelarna kan de göra enorma framsteg på ett halvår. Där är Girdo ett klockrent exempel. För ett år sedan var hon bra – sedan dess har hon nått enorma meriter. Det går väldigt snabbt för vissa.

Mari Andersson nämner som exempel tjejer som Tea Hylander och Clara Bång som redan börjar knacka på dörren och som är enormt ambitiösa.

- Jag kommer givetvis att ha en tät dialog med kaptenen för ungdomslandslaget. Det blir i allra högsta grad intressant vad som händer där.

Du sitter ju i Svenska Padelförbundets styrelse. Har det varit ett problem i processen?

- Det känns viktigt att tydliggöra det att jag fortfarande sitter i styrelsen men att jag kommer att lämna den till nästa omgång. Och det är också en självklarhet att jag inte suttit med i några av de möten som varit om kaptensfrågorna.

 Kan det innebära ett problem att du själv varit spelare i landslaget och då lagkompis med flera av de spelare som är aktuella för kommande EM?

- Jag ser det inte som något hinder. Det har nog hänt i många andra sporter. Det är snarare en positiv del att jag har erfarenhet av att vara spelare. Det är svårt för många att förstå vilken press man spelar med i ett mästerskap och vilken press det innebär att vara en del av ett lag.

Så du kommer inte att favorisera gamla lagkompisar?

- Nej, verkligen inte. Mitt uppdrag är tydligt. Jag ska ta ut bästa tänkbara lag och det är min högsta önskan att det laget ska lyckas.

Stort lycka till med uppdraget!

- Tack.

Johan Håkansson

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk