Vi kan ha tre helt nya svenska mästare nästa helg

Lottningen är släppt inför SM. En spontan känsla: stor varning utfärdad för två outsiders som faktiskt kan gå hela vägen.

Det är alltid lika underbart när lottningen slutligen släpps inför ett svenskt mästerskap. Stora, härliga klasser med många lag – vilket öppnar upp för i princip obegränsat med spekulation.

Jag landar i att det faktiskt kan bli två överraskande segrare i Helsingborg.

Tittar vi på herrarnas A-klass är det onekligen intressant att toppseedade laget Simon Vasquez/John Larsson hamnar på samma halva som Calle Knutsson/Daniel Windahl. Bara ett av dessa lag kan således spela final på söndagen.

Ska Rmavbild 2020 09 20 Kl 132955Hur bra blir John Larsson i par med Simon Vasquez? Foto: Patric Persson

Min stora varning går till ett lag på den nedre sidan.

Anton Andersson och Johan Brunström ses nog av många som en rolig outsider, som dock får problem att gå hela vägen.

Jag säger att de har en jättechans. Andersson och Brunström, som var i final vid senaste SPT-tävlingen i Göteborg, har fått en lottning som är minst sagt intressant.

En kvartsfinal mot Pablo Figueroa och Andreas Pålsson är en öppen historia, där den stora frågan är vilken nivå SM-kungen från 2018 Pålsson håller utan matchträning.

Ska Rmavbild 2020 09 20 Kl 132939Johan Brunström och Anton Andersson har fått en lottning de måste vara nöjda med. Foto: Patric Persson

Överlever Anton och Johan den fighten så väntar troligen de regerande mästarna Pierre Bonfré och Viktor Stjern. Jag vill nog påstå att det är bästa tänkbara motstånd för Andersson/Brunström i en semifinal. Detta grundar jag helt på spelstil och vana.

Brunström, som både bor i Göteborg och tillhör PDL, har tränat en hel del mot Stjern och Bonfré och känner därför till dem väl.

De påminner också mycket om varandra med samma typer av styrkor och svagheter – vilket gör att Brunström inte skulle känna sig obekväm i ett sånt möte.

Ska Rmavbild 2020 09 20 Kl 133000Blir det fjärde raka SM-finalen för Pierre Bonfré? Foto: Patric Persson

Vi bör också komma ihåg att Anton Andersson var ytterst nära att besegra Bonfré och Stjern vid förra årets SM-final, där han faktiskt hade matchboll i par med Figueroa.

Som jag ser det har Andersson och Brunström fått så bra förutsättningar de kan få att gå långt i SM och jag blir inte särskilt förvånad om det räcker till en final.

Det får bli mitt lite vågade tips: att vi får en SM-final mellan Brunström/Andersson och Windahl/Knutsson.

 

Går vi över till damklassen så lämnar det såklart ett stort omrum att trion Sofia Arvidsson, Baharak Soleymani och Billie Gajic inte kan delta. De är de facto våra tre bästa backhandspelare.

Vilket öppnar upp turneringen till en högst oviss historia.

Och även här ser jag ett lag som har alla möjligheter att slå lite från sidan om och faktiskt ta hem hela tävlingen.

Ska Rmavbild 2020 09 20 Kl 133505Ajla Behram är tillbaka och kan tillsammans med Matilda Hamlin slå till rejält på SM. 

Vid SPT i Göteborg gjorde Ajla Behram på grund av barnafödande sin första riktiga tävling på ungefär ett år.  Och hon imponerade direkt. I första omgången var hon och radarpartnern Matilda Hamlin ytterst nära att besegra Amanda Girdo och Anna Åkerberg.

Rent logiskt borde Ajla vara snäppet bättre nu i Helsingborg, vilket även laget borde vara efter en tid av samträning.

Ska Rmavbild 2020 09 20 Kl 132932Amanda Girdo och Anna Åkerberg får nog gälla som knapp favorit på SM efter de fina resultaten i år. Foto: Patric Persson

Och ser man på lottningen finns det ingen anledning att sänka varningsflaggan för PDL-laget från Göteborg.

Rent logiskt borde det bli en semifinal mot Antonette Andersson och Emmie Ekdahl. Den fighten tror jag faktiskt att Behram och Hamlin vinner.

Och i så fall är det troliga att det väntar revanschchans i finalen mot Girdo och Åkerberg.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk