Hur stor är egentligen padeln i dag?

Padeln växer svindlande snabbt. Enligt experter passerar vi inom kort 2 000 banor.

Som redaktör för Padelfeber får jag faktiskt ganska ofta frågor kring detta. Och lika tråkigt är det att varje gång svara att jag faktiskt inte vet.

Däremot brukar jag svara att siffrorna är betydligt högre än de vi ibland kan se förekomma i officiella sammanhang.

Ganska nyligen såg jag Kent Persson, styrelsemedlem av Svenska Padelförundet, i en debattartkikel nämna siffran 700 banor.

Läs artikeln här.

Det är dessutom en siffra jag sett på flera håll. Problemet är bara att den inte stämmer. Möjligtvis gjorde den det någon gång förra året – men i padelns värld behöver det inte gå många månader innan verkligenheten är en helt annan.

Vi hamnar nog betydligt närmare sanningen om vi dubblar den siffran. Om jag säger 1 400 banor i Sverige i dag tar jag inte i det minsta, snarare tvärtom.

Jag grundar det påståendet på de uppgifter jag får när jag pratar med de inom branschen som faktiskt har bäst koll: de som säljer banor och de som rattar de stora bokningssystemen.

Padelcenters byggs hela tiden och överallt. De byggs dessutom större och större. Lägg därtill alla golfbanor, tennisklubbar, campingplatser, hotell och alla möjliga som tycker att det vore riktigt läckert att ha några padelbanor införlivat i verksamheten.

En leverantör av banor berättade för mig att det nog redan sålts drygt 600 banor i Sverige bara i år och hans gissning var att Sverige totalt lär passera 2 000 banor innan årets slut – eller senast i början av nästa år.

Som ni förstår så går det undan i en svindlande hastighet.

Återstår då frågan: hur många spelar egentligen padel i Sverige hyfsat regelbundet?

Även där hamnar vi i mer eller mindre begåvade gissningar.

Det går ju att se hur många licensierade spelare som finns, men som vi alla vet är det bara en liten bråkdel av den verkliga summan padelspelare och därför i sammanhanget tämligen ointressant.

Är vi 100 000 spelare i dag? Nej, det räcker inte. 200 000? Förmodligen räcker inte det heller. 

Via de stora bokningssystemen Matchi och Playtomic går det att se hur många användare som finns och hur många gånger banor bokas på ett år.

Enligt bokningssystemet MATCHi borde det vara drygt 400 000 som spelar padel i dag i Sverige - dock oklart hur många som spelar regelbundet.

Men någon exakt siffra har vi inte och jag vet ärligt talat inte om det skulle gå att få fram. Vilket stör mig. Jag vill verkligen veta hur stor padeln är i dag i Sverige och hur vi står oss gentemot övriga sporter.

Vore det inte fantastiskt om vi kunde få till någon form av folkbokföring inom padeln? Kanske ett projekt styrt av hallarna, där alla som spelar på något sätt får registrera sig inom loppet av ett par månader. Vi skulle ändå inte få veta exakt – men vi skulle nog kunna komma hyfsat nära sanningen.

Låt mig slänga ut ett påstående:
Padel är redan i dag Sveriges största idrott för kvinnor över 20 år.

Nej, jag vet inte om det stämmer – men jag tror verkligen det.

Och det bästa av allt: om bara ett par år är padeln betydligt större än vad den är i dag. Förmodligen minst dubbelt så stor. 

Johan Håkansson 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk