Ett SM-guld som är värt stora pengar

Det är ny padelvärld i Sverige. För Daniel Windahl betyder SM-guldet minst 100 000 kronor. ”Mitt jobb är att vinna padeltävlingar”, säger han.

Många namn nämndes på förhand. I spekulationerna var det en hel del lag som kunde bli svenska mästare i Helsingborg.

Men när vi till sist kom hit, till dagen då det skulle avgöras var det ett lag som helt enkelt var en hel klass bättre än alla andra: Calle Knutsson och Daniel Windahl.

Simon Vasquez och John Larsson var ungefär lika chanslösa i semifinalen som Johan Brunström och Anton Andersson var i finalen. Bra lag – men Knutsson och Windahl var på en annan nivå – förmodligen en högre nivå än några svenska spelare befunnit sig.

För den ena var segern ett stort ”äntligen” och för den andra var det en helt annan typ av lättnad.

Calle Knutsson från Kattvik utanför Båstad spelade sitt första SM redan som ung tonåring i Båstad. Sedan dess har han väntat och längtat till att få vinna tävlingen, utan att lyckas.

Ska Rmavbild 2020 09 27 Kl 163324Ett lyft av glädje och lättnad. Calle Knutsson och Daniel Windahl var för bra för Anton Andersson och Johan Brunström.

De uteblivna segrarna har gjort att det har rests tvivel på om Knutsson verkligen är en vinnare.

Men nu står han här på Padel Crew och är tävlingens kung – dessutom

- Det ligger väldigt mycket träning bakom att jag till sist står här, säger han. Jag har stoppat in mycket och satsat hårt.

För Daniel Windahl var segern också speciell och kändes mer än när han vann sitt första guld 2017.

- Nu är jag etablerad och kanske lite favorit. Dessutom har det varit ett sånt jobbigt år med ryggskada och corona. Men jag och Calle har verkligen förberett oss enormt bra tillsammans med Andréas Johansson för att vara redo just den här dagen.

Padelns utveckling i Sverige har varit enorm. Och i takt med att sporten växter kommer också pengar och sponsorer in i bilden.

Något som gör att SM har fått en helt annan betydelse än tidigare.

För Daniel Windahl var skillnaden på att vinna eller komma tvåa på SM ungefär 100 000 kronor som står inskrivet i bonusar med olika sponsorer.

- Mitt jobb i dag är padel. Och då menar jag inte att hålla clinics eller vara tränare. Mitt jobb är att göra exakt det jag gjort nu: att vinna tävlingar.

Är det en press eller sporre att veta att man spelar om så mycket pengar?

- Jag tänker så här: att jag vet att jag har chansen att vinna de flesta tävlingar jag spelar. Några kommer jag vinna och andra inte. Det är helt enkelt min vardag i dag.

Att Windahl och Knutsson, två utpräglade backhandspelare, valde att para ihop på samma sätt som Galan och Lebron visade sig bli en fullträff. Och den framgången kan få en rolig fortsättning.

Paret har pratat om att låta samarbetet växa och även inkludera WPT-kval.

- Just nu känns tanken såklart både lockande och positiv. Det är ytterst få forehandspelare som kan ta samma plats och verkligen döda bollen som Calle, säger Windahl.

Så i framtiden kan vi alltså få ett helsvenskt par att hålla tummarna på i jakten på att nå en huvudturnering på WPT.

- Det är faktiskt mitt stora mål att en dag lyckas med det, säger Knutsson.

Att det kanske sker som forehandspelare hade han dock knappast trott. Men så kan det alltså bli.

För Anton Andersson var det här andra raka SM-finalförlusten. Han har nu varit i fyra SM-finaler och framstår allt mer som en av svensk padels verkliga giganter.

Vänsterhänte Johan Brunström har intagit scenen som en storm och är i dag utan tvekan en av våra bästa forehandspelare.

Johan Håkansson

 

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk