47 år ung är Anto bättre än någonsin

47 år. Tre SM-guld. Och bättre än någonsin. ”Den dagen jag inte utvecklas längre kommer jag att lägga av”, säger Antonette Andersson.

Det finns ett gäng padelspelare i Sverige som kan stoltsera med att ha två SM-guld på meritlistan. Men det finns bara en enda som har tre stycken.

Och det är Antonette Andersson, eller ”Anto” som hon oftast kallas inom padeln.

Hon tog sina två första SM-guld 2015 och 2016 tillsammans med Billie Gajic, en kort era som de dominerade totalt innan en viss Sofia Arvidsson dök upp på scenen.

Det tredje guldet kom ifjol – i par med Baharak Soleymani.

I år spelar Anto tillsammans med Emmie Ekdah.

- Skulle vi vinna i år så är det nog det guld jag skulle värdera högst, säger hon.

Varför?

- Det blir svårare med åren. Jag blir äldre och det kommer hela tiden in nya duktiga tjejer som är riktigt hungriga.

Självklart uppstår ett tomrum i damklassen då de tre giganterna Sofia Arvidsson, Billie Gajic och Baharak Soleymani saknas.

Och i det tomrummet finns det nya möjligheter för många lag. Andersson och Ekdahl är toppseedade – men ser de sig själva som favoriter?

- Jag vet inte. Jag tror inte det. Anna Åkerberg och Amanda Girdo har så fina resultat i år att de måste ses som favoriter. Däremot känner vi absolut att vi kan slå dem. Vi har bara mött dem en gång och då var det väldigt jämnt, säger Anto.

Ska Rmavbild 2020 09 24 Kl 155117Amanda Girdo och Anna Åkerberg får trots allt räknas som favoriter i årets SM.

Men även om Åkerberg och Girdo får de flesta tipsen kan vi vara lugna med att Sveriges padeldrottning jagar ännu en titel.

- Det är ju svårt att ta en SM-titel och självklart är det kul att jag har tre. Det blir en jätterolig utmaning att försöka vinna igen. Det vore gött att ta ett fjärde.

Men det kommer att ställas delvis nya krav på Anto. Både Billie Gajic och framför allt Baharak Soleymani är två backhandspelare som tar enormt mycket ansvar och plats på banan. Emmie Ekdahl är en annan spelartyp.

- Jag får helt enkelt vara mer aktiv och ta mer plats, säger hon. Det blir en bra utmaning.

Du är 47 år i dag. Är du en bättre spelare i dag än för två år sedan?

- Absolut. Jag är en klart bättre spelare. Annars hade jag faktiskt lagt av med tävlandet. Glädjen för mig är att jag fortfarande utvecklas och går framåt. Det är det som motiverar mig.

Vad har blivit bättre i ditt spel senaste året?

- Det är vissa slag. Ända sedan Dani Dios kom in som förbundskapten så har jag jobbat på att försöka avsluta fler bollar. Det viktigaste i mitt spel är fortfarande att jag är säker och inte missar. Men jag vinner på att jag vågar mer. Jag spelar smartare i dag och mer bestämt.

Och vad ska Antonette Andersson utveckla framöver?

- Att lära mig läsa spelet bättre. Att kunna trycka mer. Mitt overheadspel också. Jag behöver också bli snabbare att springa bak eftersom jag är så kort. Ja, egentligen måste jag bli bättre på allt (skratt).

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk