Här drillas Sveriges största padeltalanger

Många efterlyser bra exempel på lyckade ungdomssatsningar. Så låt oss ta en närmare titt på Padel Crew, där några av våra största talanger drillas i Sveriges bästa akademi.

Padeln i Sverige befinner sig i ett ständigt brytningstillstånd, där rent kommersiella intressen står emot en strävan efter traditionell idrott med en fot in i idrottsrörelsen.

Det är inte okomplicerat – men ibland lyckas dessa krafter enas. Och ibland blir det rent av ett lysande resultat, med stor styrka.

Akademien på Padel Crew innehåller 23 spelare i åldrarna 12-19 år där det egentligen bara finns en gemensam nämnare: alla som går där vill till varje pris bli bättre i padel.

Personerna bakom akademien är Andréas Johansson och Fredric Bengtsson – de som skapade och ledde Sveriges första riktiga juniorlandslag i Spanien förra året.

- Egentligen började allt där med den satsningen och de förberedelser vi gjorde inför VM, säger Andréas Johansson. Vi tänkte: ska vi bara låta det här rinna ut i sanden? Nej, det var något vi verkligen inte ville.

Ska Rmavbild 2020 11 14 Kl 170826Fredric Bengtsson har dragit ett jättelass för att få igång seriös ungdomspadel i Sverige. Nu får han genomföra sin dröm på Padel Crew tillsammans med Andréas Johansson.

Så Johansson och Bengtsson valde helt enkelt att uppvakta Padel Crew med en idé: att skapa en proffsig akademi med klara influenser från de bästa padelskolorna i Spanien.

Padel Crews hallchef Markus Eriander minns det samtalet mycket väl.

- De kom med ett förslag och ville höra hur vi såg på det och jag tyckte direkt att det var kanon, något jag kände att vi ville backa till hundra procent. Och det vi bestämde var att testa en termin och sedan göra en utvärdering.

En termin blev två – och den enda tanke som finns i dag är hur man kan utveckla verksamheten: att bli större och att kunna träna mer.

En intressant sak med akademien på PC är hur den är finansierad. En del satsar Padel Crew, men merparten av konstaderna täcks upp av sponsorer.

De 23 eleverna betalar ”bara” 5 000 kronor per termin och då ingår träning två kvällar i veckan på bästa tid med två av Sveriges bästa instruktörer. Det är såklart en respektabel summa, men då ska man komma ihåg att för varje elev så går sponsorer in med ungefär 18 000 kronor per termin.

- Det är ju den ständiga debatten, att det är för dyrt. Och det måste man respeketera att många tycker. Men kan man göra detta tillsammans med företag så känns det riktigt roligt att kunna ge tillbaka, säger Eriander.

Ska Rmavbild 2020 11 14 Kl 170709Marcus Eriander, hallchef på Padel Crew, tände direkt på idén om en proffsig ungdomsakademi.

Nästa intressanta detalj är att det inte finns något som helst krav på klubbtillhörighet. Tvärtom.

- Vi uppmanar alla att spela kvar för hemmaklubbar. Och att ta med sig det de lär sig hos oss hem till sina föreningar, säger Andréas Johansson.

Det innebär att akademien har elever från Halmstad, Båstad, Örebro, Malmö, Höllviken, Falsterbo, Åhus, Helsingborg, Lund, Löddeköpinge och Höganäs. Och att den kunskap som pumpas ut på Padel Crew sedan sipprar ner till en rad föreningar runt om i Sverige.

- Inget vi gör är hemligt. Det är öppet hus. Och det är ofta tränare från föreningar kommer hit och filmar och anteckar. Precis så vill vi ha det.

Men varje tisdag och torsdag träffas några av de bästa och mest ambitiösa ungdomarna för att drillas av Johansson och Bengtsson på Padel Crew.

Och på PC får de göra det som är allra roligast: sparra mot jämnåriga och gemensamt göra en resa uppåt.

- Det är häftigt att se. Jäklar vilken padel man börjar få se nu i juniorklasserna, säger Marcus Eriander.

Ska Rmavbild 2020 11 14 Kl 170700På Padel Crews akademi är de yngsta eleverna tolv år.

En sak som slog Johansson och Bengtsson under junior-VM var att det var våra yngsta, 14-åringarna, som hade det tuffast på internationell nivå, vilket smärtade förbundskaptenerna. Johansson mindes tillbaka till sin egen pingiskarriär, vilken konkurrens som rådde redan från 10-12 års ålder, de olika steg som togs efter hårt krigande och vad allt det mynnade ut i. Han drömde om att få skapa något liknande inom padeln.

- Jag tänkte att sätter vi en sån struktur så kommer det att börja hända saker.

Det var också skälet till att ha ett så pass stort spann i ålder. Att tolvåringar tränar tillsammans med våra allra bästa juniorer.

- Vi körde testträningar med tolvåringarna och satsade på att ha det som största grupp.

Andréas Johansson har redan upplevt mycket inom padel, både som spelare, tränare och ledare – men han håller detta uppdrag som ett av de allra roligaste.

- Både jag och Fredrik gillar verkligen att jobba med padel och vad är då mest givande: jo, att jobba med de som verkligen vill något. Så det här hamnar väldigt högt upp på min lista.

Akademien har en individuell plan för alla elever och får tränarna bara chansen så lägger de mycket tid på den enskilde individen.

Ska Rmavbild 2020 11 14 Kl 170740Större delen av eleverna samlade på en bild. 

Och att nivån är hög behöver vi inte betvivla. Det räcker att titta på det medaljregn som föll över akademien under junior-SM.

Där var sex av de åtta semifinallagen i pojkarnas juniorklass elever.

I flickornas juniorklass var det sju av åtta.

Plus ett gäng medaljer i de yngre klasserna.

Här tränar helt enkelt de bästa för de bästa.

- Så fort pandemin är under kontroll har vi stora planer. Dels med utbyten med spanska akademier, där de kommer hit och vi åker till Spanien. Men jag vill även se ett utbyte med Belgien och Holland, som faktiskt var bättre än Sverige på JVM, säger Johansson.

I och med att sponsorer backar upp eleverna så hårt innebär det också en hög kravställning. Alla spelare har fått skriva under ett avtal där det tydligt framgår vad som förväntas av eleverna både på och utanför banan.

Vilket faktiskt har använts.

Till exempel uppstod heta situationer i samband med finalen i junior-SM som direkt fick Johansson och Bengtsson att agera.

- Vi jobbade med det hela måndagen efter med det, säger Johansson. Det blev en del sittningar och jag tror att det kom något väldigt gott ur det. Men spelarna vet att det verkligen ställs krav på dem.

Akademien fungerar också som en förebild för Padel Crews övriga föreningsverksamhet, som även den har fokus på barn och ungdomar.

- Vi har 80 barn i träning och har tvingats neka ungefär 20. Och då blir Andréas och Fredrik ett facit och förebilden: det är på detta sätt vi tränar på och det är dit spelarna strävar, säger Marcus Eriander.

Padel Crew har med hjälp av företag även kört en annan lyckad satsning under större delen av året. De kör gratisbanor för barn varje måndag-fredag 13.30-16.30.

- Det tycker vi är riktigt roligt. Det började faktiskt med att många föräldrar kom med förslag och det mynnade ut i detta. Vi har ändå 17 banor och det är inte fullbokat på dagtid, säger Eriander.

Vilket innebär att varje dag kan barn komma till PC och veta att de kan spela utan att behöva boka i förväg.

- Vi ville åt samma känsla som när man själv var ung och letade asfaltsbanor när man hade tennisabstinens.

Andréas Johansson har med belåtenhet sett hur hans egna elever också ofta kommer en timme innan träningstid för att få en stund där de bara kan leka på banan.

- Det ska inte underskattas.

Och mitt i allt arbete som utförs på Padel Crew så finns en röd tråd, hela syftet med verksamheten: att få talanger att vilja fortsätta att satsa på padel.

- Du kanske är ensam ung talang i din klubb. Du kanske inte ens har en tränare, eller någon att sparra med. Det är inte så roligt och då finns en stor risk att du slutar, säger Eriander.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk