Även gräsrotspadeln växer så det knakar

Över 80 föreningar. Drygt 20 000 medlemmar. Även på ideell gräsrotsnivå växer padeln snabbt i Sverige.

Padeln i Sverige exploderar på många sätt att det snarast liknar växtverk. Elitpadeln frodas, så även padel som affärsverksamhet, med nya padelcenters som ständigt ploppar upp och nya aktörer som söker sin lycka i den expansiva sporten.

Men hur mår padel på gräsrotsnivå?

Det är ju Svenska Padelförbundets kanske allra största utmaning – att mitt i detta skapa en grund för en traditionell idrott, som vilar på ideell föreningsverksamhet med medlemmar ansluta till förbundet.

Peter Larsson, vice ordförande i förbundet, är den som är ansvarig för utvecklingen av föreningsverksamheten. Han säger:

- Det kan vara viktigt att få berätta att det verkligen händer saker i den andra änden också. Vi har jobbat hårt med att utveckla föreningsdelen och där kan vi se en enorm utveckling. Föreningar bildas, vi får frågor varje vecka av personer som vill bilda föreningar, alla vill skapa något och bygga från grunden.

Padelns framväxt och situation gör sporten i det snaraste unik. Där andra sporter har kommuner som motpart har padelföreningarna privatägda padelcenters.

- Det är också vår utmaning. Vi behöver samverka med de som äger hallarna och hitta en symbios och där det väldigt olika ut i landet.

I dag är drygt 80 föreningar anslutna till padelförbundet, vilket i runda slängar ger ungefär 20 000 medlemmar.

- Går vi några år tillbaka i tiden så är det en enormt stor utveckling. Och det är inget som stannar av. Vi ser bara tecken på att det växer på alla håll. Padel är en folksport och nu gäller det att ta tillvara på det och göra något bra av det. Det finns andra sporter som stigit som en sol och sedan fallit som en pannkaka. Så ska padeln inte bli.

Att stärka föreningssidan och ungdomspadeln är en av förbundets allra viktigaste uppgifter som ständigt har hög prioritet i arbetet.

- Vi i förbundet ska jobba ihop med föreningarna och vi ska leva upp till de högt ställa förväntningarna. Vi har ett stort tryck på oss, men för mig känns det bara jätteinspirerande.

För padeln kan ett ja från Riksidrottsförbundet innebära en stor förändring. Det är något som hela styrelsen hoppas på och jobbar hårt för att uppnå.

- Det skulle innebära att vi får medel som gör att vi kan motsvara alla förväntningar. Vi får vara med i den idrottsfamilj som har helt andra muskler. Det skulle innebära mer resurser till förbundet men även att vi får ta del av den erfarenhet som finns inom RF.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk