Simon sprängde barriären för alla svenskarna

Johan Håkansson skriver i en krönika om betydelsen av Simon Vasqeuz framgång i Spanien.

Före kvalet på Los Monteros Racket Club både drömde och trodde jag att någon svensk skulle bli den första att ta sig vidare från en pre previa på spansk mark. Min gissning var att Daniel Windahl skulle bli den som gjorde det, men hans kval förstördes av kraftiga ryggsmärtor.

I stället blev det Simon Vasqeuz som gjorde det.

Egentligen spelar det ju ingen som helst roll. Det viktiga var att det gjordes och att en svensk nu visat att det är möjligt. Det innebär att alla andra kommer att träna med en helt ny tro framöver. För om något är gjort en gång är det betydligt lättare att upprepa bedriften.

Så vi kan nog räkna med flera previa framöver även för Calle Knutsson och Windahl.

Och lika viktigt är det att barriären nu är sprängd för den kommande generationen. Vi har Douglas Rutgersson som tränar hårt i Madrid och sedan en hel rad spelare som drömmer om WPT. Då är det viktigt att våra pionjärer har nått så långt som möjligt, så att den nya generationens resa blir enklare.

Men låt oss nu hylla den som hyllas bör.

Simon Vasquez fullträff kom verkligen inte som en blixt från en klarblå himmel på den spanska solkusten. Han har under en längre tid spelat bra med sin partner Cayetano Rocafort, de har vunnit allt de har spelat i Sverige och Simon har också tränat betydligt bättre och hårdare än tidigare i sin karriär.

Den träningen och det faktum att han nu spelar med en otrolig vinnarskalle har gjort att att Simon vunnit många, många matcher där han lika gärna hade kunnat förlora. Det är en otrolig styrka som för varje seger härdar ytterligare.

I Marbella hade kvalet kunnat ta slut väldigt snabbt. 1-6 i första set i den första omgången var skakande. Simon spelade direkt dåligt, men att han snabbt kunde hitta spelet och vända matchen mot ett så bra motstånd visade något viktigt.

Simon och Cayetano vände ytterligare ett 0-1-underläge och var sån nära att göra det i previan också.

Det är klart att det är surt som bara fasen att leda med 5-3 i tiebreak i avgörande set och ändå förlora. Sånt gör ont. Väldigt ont. Särsklit när det hade varit en mäktig skalp att besegra German Tamame.

Snart flyttar Simon ner till Madrid och då börjar nästa fas i hans padelkarriär. Där kommer han få ännu bättre och hårdare träning. Det är absolut ingen garanti för snabba resultat – men på sikt kommer det givetvis att göra honom till en smartare och mer komplett spelare.

Annars var det precis de bitarna som imponerade på många spanjorer: att Simon kunde spela så klokt i Marbella. Han stod upp såväl psykiskt som taktiskt och klarade av att hålla i bollen på hög nivå under svåra förhållanden.

Det bådar väldigt gott för framtiden.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk