Ny landslagsorganisation är snart klar

Inom kort räknar förbundet med att kunna presentera en ny landslagsorganisation. ”Vi har kommit långt”, säger Calle Åkesson, verksamhetschef.

Både herrarna och damerna tog brons vid EM i Lissabon förra året. Men det var inte medaljerna som blev rubrikerna.

Det var i stället det smått kaotiska efterspelet, där förbundskaptenen Dani Dios lämnade sin post så fort mästerskapet var över.

Dessutom blev Simon Vasquez avstängd, vilket ledde till att varken han eller Pablo Figueroa tänkte spela mer i landslaget om inte förändringar skedde.

Efter några veckor meddelade även Andréas Johansson att han lämnade sin post som förbundskapten.

Efter den turbulensen har Sverige helt saknat en landslagsorganisation.

Men nu är det, enligt Calle Åkesson, inte långt borta innan förbundet kan presentera en ny lösning.

- Vi håller på att sätta organisationen både för ungdomslandslag och seniorlandslag. Jag räknar med att det ska vara klart inom kort tid. De som får uppdraget att leda landslaget ska även planera året och genomföra det. Där vill vi såklart förbättra och utveckla och skapa bättre förutsättningar.

Förbundets problem är dock ekonomin. Ett område som har stort fokus just nu.

- Vi måste stärka ekonomin i hela förbundet. Då kan vi också förbättra de olika områdena.

Klart är i alla fall att Sverige på nytt satsar på både ett ungdomslandslag och ett seniorlandslag.

- Det kan vara två parallella spår - men det kan också vara samma personer som ingår i båda, säger Åkesson lite kryptiskt.

En inte allt för vågad gissning är att förbundet ägnat en stor kraft att försöka ge Andréas Johansson en så stor roll som möjligt - inte minst när det gäller ungdomssatsningen.

Enligt Calle Åkesson tänker förbundet fortsätta den utstakade vägen med att låta våra största talanger få draghjälp av landslaget. Vid EM i Lissabon hade som bekant fyra platser vikts åt juniorspelare.

- Vi vill ju att de som kommit längst bland framtidsnamnen ska få möjlighet att se och lära, att få träna och utvecklas. Men om det sker via träning eller tävling får vi se. Men det måste vara en brygga mellan de två.

När det gäller seniorlandslaget lär det bli en förändring. Att en förbundskapten får ett uttalat ansvar för damerna och en för herrarna.

- Sedan kanske de blir assisterande åt varandra, men vi vill ha ett tydligare ansvar. Vi får se hur vi sätter det exakt.

När tror ni att ni kan presentera hela organisaitionen?

- Förhoppningsvis väldigt snart.

Däremot är såklart landslagssäsongen, precis som allt annat, högst osäkert just nu. Ett VM är planerat att avgöras i höst i Doha, Qatar.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk